dlho som dumal - zapojit sa / nezapojit...? - do tejto "plodnej" diskusie...
![Very Happy :D](./images/smilies/biggrin.gif)
dospel som k nazoru ze to nema absolutny ziaden zmysel, ale ze napriek tomu pridam moje dva centy...
hned na zaciatku musim povedat ze k realu aj barce mam cca rovnaky vztah, obom "fandim" cca rovnako resp. lepsi vyraz by asi bol ze oba teamy su mi rovnako ukradnute. vyjadrim sa cisto z pozicie "nezaujateho" fanusika futbalu.
dalsia dolezita vec - nevidel som ani jeden zapas superpohara takze nejdem hodnotit kto v tychto zapasoch hral lepsie, viac simuloval, atd
vo vseobecnosti som smutny z toho do akych sraciek sklzol taky sviatok ako "el clasico" - kedysi oslava futbalu, dnes fraska co ma s futbalom pramalo spolocne. z obidvoch stran. po zapasoch sa pravidelne ovela viac hovori o nesportovych veciach ku ktorym sa oba teamy znizili ako o futbalovej krase ktoru bolo mozne v zapase vidiet. ako som uz vravel - je uplne jedno kto s nesportovymi vecami zacne ci kto sa ich dopusti cez zapas viac, smutne je to ze sa jeden druhym k takym veciam nechaju vyprovokovat a "odveta" je vzdy este o nieco ubohejsia ako povodna provokacia, cize spirala "ubohosti" sa roztaca pekelnym tempom...
Nemam to nejak statisticky odsledovane, ale posobi to na mna dojmom ze tieto nesportove veci sa vyrazne vyhrotili po prichode mourinha do realu. Tiez v tychto skandaloch a skandalikoch sa prejavuje ovela castejsie a vyraznejsie jako jeho naprotivok guardiola. Nechce sa mi verit ze by svojin hracov k nesportovemu spravaniu sa priamo nabadal (aj kde pravdu povediac by ma to asi ani velmi neprekvapilo), ale svojim spravanim im urcite nedava ten spravny priklad. Vo svojom postaveni – he should know better ci ako sa to hovori. Nech si hovori kto chce co chce o tom ako je to sucast jeho taktiky, odvracanie pozornosti z hracov na seba a neviem co vsetko este – nesportove spravanie je nesportove spravanie, ucel by urcite nemal svatit prostriedky, koniec koncov este stále by to mal byt v prvom rade “len“ sport. Mne osobne jeho excesy jako sucast taktiky nepripadaju, skor ako vysledky frustracie z neuspechov
Takze mourinho na mna posobi jako jeden z hlavnych “prilievacov oleja do ohna“, ale urcite nie je tym jedinym problemoym elementom. Hraci na ihrisku z oboch taborov sa vydatne snazia v unfair spinavostiach v nicom za nim nezaostat – ci uz su to fauly ako predviedol marcelo na fabregasa, ale najma vzajomne provokacie, urazky, simulovania…
![Thumbs Down :thumbsdown:](./images/smilies/thumbsdown.gif)
kam sme sa to dostali? A hlavne ako sa da odtial vratit naspat? Viem si predstavit len 2 cesty, z toho jedna je zrejme z kategorie sci-fi:
1 – fifa/uefa zacne nesportove věci (simulovania/provokacie, hocico co do futbalu a sportu vseobecne nepatri) tvrdo trestat na zaklade videozaznamov zo zapasu. TJ. aj ak si to hlavny rozhodca pocas zapasu nevsimne, hrac dodatocnemu trestu neujde. A tresty by museli byt dostatocne odstrasujuce, nie len nejake trapne niekolkotisicove pokuty – hraci co zarabaju vyse 100tis eur tyzdenne sa z nejakej 10 tis pokuty asi neposeru…
2 – (to je ta sci-fi moznost) hraci si sami vstupia do svedomia a s nesportovym spravanim prestanu. V duchu hesla “mudrejsi ustupi“ by mudrejsi team mal prestat reagovat na nesportove spravanie supera rovnakym sposobom a nenechat sa vyprovokovat k rovnakym odpovediam, sustredit sa len na futbal a po case by tlak verejnej mienky prinutil k rovnakej hre aj druhy team, lebo ten kontrast medzi fair a nefair teamom by bol obrovsky a kazil by “image“ toho unfair teamu. V situacii jako je tato im staci vyhovorka „robime len to iste co oni“ a su “ospravedlneni“. Ak by sa ale k tejto vyhovorke uchylit nemohli…
ale ako vravim, toto je ciste sci-fi a skor uverim ze sa dozijem pristatia mimozemstanov ako tohto