Wanic píše:škoda, že nemůžu souhlasit v jediném bodě...
njn
tych "16-20" bolo strelene od boku (len ako priklad). Asi som to mal napisat nejak zrozumitelnejsie...
Cely problem vidim v
principe akym to chce NHL riesit a nie v
sume penazi. Nie je predsa mozne, aby sa hraci podielali na "financovani" stratovych klubov. Hraci nemaju absolutne ziadnu kontrolu nad tym, ako klub hospodari (aj cely platovy strop je nezmyselny precedens, ale OK...). Hraci nechodia za majitelom a nehovoria mu: zlacni parkovne, zdraz listky, oprav zachody, sprav novu sadu suvenirov a budes mat viac fanusikov = vacsi zisk. Toto si musi spocitat majitel sam. Ak to spocita dobre, jeho

. Ak to spocita zle, jeho

. Tym padom nemoze prist za hracmi a povedat im: chalani, zle som to spocital, prerobili sme 50 milionov, nedostanete vyplaty. Do tychto vypoctov si musi zahrnut aj platy hracov. Ak da nejakemu hracovi 8 milionov, musim mat 3x spocitane, ze sa mu to oplati! Ak sa mu to neoplati, tak mu to nemoze dat. Ale zda sa, ze stale vela majitelov ma nejake divne kalkulacky. Davaju hracom obrovske platy, aj ked su stale v strate. Mozno maju nejaku viziu a strategiu, ja neviem... (ok, dovod je aj platova podlaha, ale vid, nizsie). Mozno veria, ze tato investicia im prinesie v buducnosti zisk. Kazdy, kto podnika vie, ze najskor musi do podniku vlozit prachy a potom verit, ze sa mu to vrati. Ak je dobry, tak sa mu to vrati, ak je zly, tak nie.
Problem v skrtani platov je v tom, ze sa takto anuluju chyby majitelov. Dalsi si potom povedia, ze mozu spravit takisto rovnake chyby, o par rokov si vo vyluke tieto chyby znovu anulujeme. Ak spravi majitel chybu, musi si za nu niest zodpovednost sam a nie trestat hracov. Bud zbankrotuje, odide, preda firmu niekomu, kto to vie lepsie, alebo do podniku napumpuje dalsie prachy v nadeji, ze to tento krat vyjde.
Bohuzial majitelia si dali sami slucku na krk v podobe platoveho stropu a platovej podlahy. Maju to, co chceli. Zatial co dovtedy mohol dat kazdy majitel hracom kolko chcel (na kolko mal), takto si spravili nejake nezmyselne hranice, ktore drtia najslabsich.
Ale ako som pisal, toto nie je majitelia vs. hraci. Toto je NHL vs. NHLPA. Zatial co v prvom spore by som prihliadal na jednotlive kluby, v tom druhom sa hladi na ligu ako celok. A tento celok si musi u seba spravit poriadok. Liga, ako celok, je v pluse, takze by mali vsetky jej zlozky stastne. Ak nie su, tak je nieco chore v principe fungovania NHL, ako subjektu.
Wanic píše:zaujalo mě ale, že jako řešení ztrátovosti většiny týmů vidíš jejich likvidaci (a teď zapomeňme jenom na Phoenix, ale ty píšeš o snížení ligy na 16 - 20 týmů

)... Proč problém nevyřešit "mírnými" škrty na platech, který by třeba většinu týmů dostal do plusu (přecijenom 23 týmů je buď v plusu nebo není v mínusu tak markantně - 10 mil dolarů max), když můžeme zrušit 10 týmů a 230 hráčů propustit úplně....

.. to by hráči měli radost... nehledě na 10 měst, které bys odstřihl od hokeje.. takže by měli radost hráči, fanoušci i NHL...
Pro mě je lepší, když si hráči nebudou hrát na nenažrance... umožní většině týmům aby se konečně dostali do zisku.. obětovali dvě nová ferrari na úkor toho, aby měli jejich majitelé zisk a tedy mimochodem mohli míjet i víc peněz na platy..
McDonald to ale bohužel vidí jinak...
ked este budem pokracovat v tom pripade skrtu 10 timov (na ilustraciu vhodne). To, ze pride o pracu 230 hracov je normalny kolobeh "zivota" firmy. S tymto problem nemam, aj ked v konecnom dosledku je to pre danych hracov horsie riesenie. No to, ze najslabsie kluby padnu, prinesie ozdravenie celeho systemu a nie len docasnu zaplatu. To, ze 10 miest pride o NHL je blbe, ale vo svete penazi nie je miesto pre sentiment.