Boston je špičkový klub. Skvelá adresa pre návrat k hokeju, súhlasíte?
Uvidíme, ako všetko vyjde. Napríklad, ako budeme úspešní v play-off.
Čo rozhodlo, že ste sa dohodli práve s Bruins?
Prečo práve Boston? Dôvodov bolo viac. V prvom rade ten, že je to ambiciózne mužstvo. Vlani suverénne vyhralo svoju divíziu, a napokon aj celú Východnú konferenciu. V play-off síce vypadlo v druhom kole, ale opäť mieri k tomu, aby sa dostalo do play off a bude mať ambíciu dostať sa ďaleko. To bol dôležitý dôvod.
Ďalší?
Ďalším je, že Bruins majú veľa mladých hráčov a je to robustný, fyzicky hrajúci tím, do ktorého by taký typ hráča ako som ja, mohol zapasovať. V skladbe mužstva by som mohol byť užitočný a efektívny.
A naviac, zahráte si aj s kamarátom Zdenom Chárom...
Určite, to bol ďalší dôvod. Nikdy som v zámorí nemal veľké šťastie na to, aby som hrával so Slovákmi, a už vôbec nie s dobrými kamarátmi. To je veľké plus.
Ubytujete sa u Cháru, kým si nájdete bývanie?
(zasmeje sa). Bývať u neho asi nebudem. Ale určite spolu strávime dosť času aj mimo ľadu, napríklad na cestách na zápasy u iných tímov.
Ako dlho ste sa rozhodovali? Odkedy ste s Bruins rokovali?
V podstate to trvalo dosť dlho, kým sme všetko dotiahli. Prvý telefonát, prejav, že klub o mňa má záujem sa odohral asi pred dvomi – tromi týždňami.
Mali o vás záujem aj iné kluby z NHL?
Boli sme v kontakte aj s inými klubmi. Ale o tom už teraz netreba hovoriť.
Aké sú podmienky zmluvy?
Ide o zmluvu do konca sezóny, v podstate na pol sezóny. Veľký plus pre mňa je, že Boston mi chcel ukázať, že ma chcú mať v mužstve na záver sezóny. V zmluve bude aj klauzula, že ma počas sezóny nebudú môcť vymeniť. To bolo od klubu pekné profesionálne gesto.
Mali ste aj ponuky z Európy?
Mal a uvažoval som nad nimi. Dlho som bol naklonený myšlienke hrať za niektoré európske mužstvo. Nakoniec som usúdil, že Boston bude pre mňa najlepšia možnosť. Nielen z hľadiska toho, ako sa čo najlepšie pripraviť na olympijské hry, ale aj preto, že Boston má ambície aj po nich – v play-off NHL. Môžem im pomôcť ich naplniť.
Kedy ste sa vlastne s tímom dohodli? Bola šanca, že ste mohli za Bruins nastúpiť aj na Nový rok pod holým nebom?
V tom čase ešte zmluva nebola oficiálne podpísaná, potrebné dokumenty som podpísal až v sobotu ráno (zápas sa hral ešte v piatok - pozn. red.).
Aký je pravdepodobný plán návratu? Kedy by ste mohli odohrať prvý zápas?
Prvý tréning s časťou mužstva bol v pláne ešte v sobotu. Ostatok mužstva dostal voľno, po tom, ako odohral zápas pod holým nebom. Zatiaľ neviem, kedy budú v tíme chcieť, aby som sa zapojil do zápasov. Možno bude tréner chcieť, aby som prvých pár dní trénoval, a hral až neskôr.
Je možné, že vás klub pošle na úvod rozohrať sa na farmu?
O tom sme sa zatiaľ nebavili, nepredpokladám, že sa to stane.
Na čas budete preč od rodiny...
Po nejakom čase určite príde za mnou. V prvých týždňoch určite nie, to budem zaneprázdnený, budeme veľa cestovať. Keď to rozpis zápasov dovolí, príde aj rodina.
Šesť mesiacov ste neboli v zápasovom rytme. Bude vám chýbať?
Samozrejme, intenzitu zápasov NHL nenahradí nič. Takisto je to v prípade tréningov NHL. Som zvedavý, ako dlho mi potrvá, kým sa budem cítiť vo svojej koži. Mohla by to byť otázka jedného - dvoch týždňov.
Aké číslo budete nosiť v Bostone? Osemnástku či osemdesiatjednotku?
Moju osemdesiatjednotku v Bostone nosil Phil Kessel, ale toho vymenili do Toronta, takže nemusím meniť tradíciu.
O mesiac a pol vás čaká olympiáda, vaša štvrtá. Čo pre vás znamená?
Teším sa na ňu. Motivácia zahrať si na olympiáde bola jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodol takto. O tom, čo pre každého športovca znamená, sa už popísalo dosť. Pre hráčov je to ďalšia možnosť ešte niečo dokázať. Tak, ako všetci píšu - možno to bude naposledy.
Sledovali ste, ako sa tvorí slovenský tím?
S trénerom Filcom som bol stále v kontakte. Pevne verím, že sa čoskoro dostanem do zápasového tempa. Veľmi som sa tešil, že sa Žigo rozhodol hrať na olympiáde a verím, že toto mužstvo môže niečo dokázať.
Čo bude po olympiáde a po play-off?
Tak ďaleko do budúcnosti sa nepozerám. Rozhodol som sa zatiaľ na túto sezónu.
pravda.sk