Ospravdlnujem sa, ze nedokazem odpovedat vsetkym na vsetko, ale je vas tu na mna strasne moc
sidney77 píše:Skorpion píše: Ako som pisal uz niekolkrat, veci ohladom zisku a straty klubov si musi vyriesit NHL sama. A mozno by to slo aj jednoducho: staci, aby najziskovejsie kluby klesli s cenou listkov a suvenirov napriklad na polovicu. Stale by boli v zisku, ale celkovy zisk ligy by klesol => klesol by platovy strop => klesli by platy hracov => ulavilo by sa stratovym timom. Alebo by mohli cast svojho zisku odovzdavat do nejakeho fondu, ktory by sa prerozdeloval medzi stratove timy. Bohuzial kluby sami k sebe nie su solidarne, ale ziadaju solidaritu od hracov.
Já si vezmu jen tuto část, protože tady je zřejmě zakopaný pes. Nejdřív k té poslední větě, pokud je mi známo, tak solidarita již funguje, alespoň tak jsem to pochopil. Část příjmů, které vygenerují bohatší týmy, jde k těm chudším, kdyby to tak nebylo, tak hlavně Kojoti a možná i Devils a další již neexistují. Hráčská asociace chce ale tu solidaritu ještě posílit, což už se těm vydělávajícím přestává líbit. A není se co divit. Už jsem to psal, v současném systému by to znamenalo, že platy hráčů by dál rostly, za předpokladu, že by stále stoupaly celkové příjmy, zvyšovala by se i podlaha, čím dál více týmů by to přestávalo zvládat a dřív nebo později by se zhroutila celá liga, protože těch několik hodně vydělávajících týmů by to už neutáhlo.
to mas pravud, ale ako som pisal, to si musi vyriesit NHL sama. Ak bohate timy nedokazu dotovat chudobne, tak proste par chudobnych musi prec. Bohate kluby nechcu dotovat tie v strate, ale zasa vsetci chcu, aby ich "dotovali" (rozumej znizenim podielu) hraci, priscom zisk ligy, ako celok bude rast. Tu je cely paradox: zisk ligy bude rast, ale platy hracov budu klesat. TOTO sa mi nepaci. Nech platy klesnu, aj na 1/10, to mi je jedno, ale nie v prospech bankovych kont majitelov. Ak im klesnu zisky takisto na 1/10, tak nepoviem ani slovo.
sidney77 píše:Ale důležitější je ta tvoje myšlenka, která se týká snižování příjmů. Mám dojem, že je to ale právě přesně to, co společně NHL a NHLPA momentálně řeší, tedy co se stávajícími smlouvami, když se balík určený na platy nějakým způsobem sníží. A není až tak důležité, jestli se ten balík sníží z důvodu nižších celkových příjmů nebo snížením procentní části ze současných příjmů. Výsledek je jen jeden, méně peněz na platy, nižší stropy, nižší dna, přesně jak píšeš. Nové kontrakty pak budou zákonitě nižší, ale pořád je otázka, jak se vejít s těmi současnými smlouvami do zmenšených rozpočtů a z čeho je při možných nižších příjmech vůbec platit. Sice existuje nějaký ten fond, kam jde část platů a který zatím hráči vždy dostávali nazpět. Nyní by to nejspíš znamenalo, že by tuto část liga dostávala zpět. A je otázka, zda by to stačilo a jak se k tomu postaví asociace.
No, jsem zvědavý, co z nich po současných jednáních vyleze.

ale fond je vyplacany majitelom, alebo hracom na zaklade hospodarenia ligy. Liga je permanentne vo vacsom a vacsom zisku, takze sa prachy vyplacaju hracom. Ak klesne podiel platov na 50%, liga bude este viac a viac ziskova a platy budu letiet hore este rychlejsie, ako teraz. Skratka spirala. A o 3-5 rokov budeme zase tam, kde sme teraz - vo vyluke.
Getzo5 píše:A pokiaľ ide o tie platy... v bežnom podniku pri škrtoch nastáva nielen skresávanie platov ale aj prepúšťanie, tu si niečo podobné dovoliť liga nemôže. Avšak ak už chce nejaké škrty robiť, nech tak robí len v závislosti k budúcnosti, špeciálne povediac, že zisky stúpajú každým rokom. Ja sa v tomto hráčom vôbec nečudujem, že ustúpiť nechcú. Samotná myšlienka faktického nedodržania súčasných zmluv je jednoducho scestná a nechápem, ako ju niekto vôbec môže obhajovať (teda okrem tých, čo tie zmluvy vyplácajú, samozrejme

). Aj keby to v konečnom dôsledku bolo na prospech veci, jednoducho nie, zmluva je preto zmluvou, aby sa naplnila jej podstata po dohode dvoch strán. Nehovoriac o špekulatívnych praktikách niektorých majiteľov z posledného leta. Hnus velebnosti.
Getzo5 píše:Fakt si uvedom, čo som tam písal. Ako som povedal už predtým, máš tam veľa dobrých bodov, ale toto ti stále uchádza a nedotkol sa toho v príspevku ani petrik.
Getzo5 píše:Čo sa týka toho počtu tímov, akurát dnes k tomu dobrý článok písal Cam Charron, vrelo odporúčam. S teóriou by som aj súhlasil, má to však jeden háčik. Tých majiteľov celkovo už mimo big3 športov mnoho nezostáva. Dobre vieme ako dlho trvalo nájsť vlastníka Phoenixu, ako dlho trval proces odpredaja STL či Stars a ako dlho ešte stále trvá hľadanie minoritného vlastníka pre Devils. Nie je to jednoduché, takže si liga musí hájiť záujmy tých, čo už do toho šli. Investovať do športu nie je ochotný každý. Svet, kde človek nájde Pegulu na každom rohu jednoducho nejestvuje resp. je utópiou. To je proste holý fakt. Keby to bolo inak, finančné problémy by nemali ani kluby na Slovensku (samozrejme obrazne, oproti USA je to nepomer).
(Charrona som necital) Tu som moc nemal co dodat, v podstate suhlasim s tym, ze ludi investujucich do sportu je tazke zohnat. Ale aj tu musia byt nejake hranice. Som za co najlepsiu zachranu timov, ale odtial-potial. Ak sa pre PHO nedokaze najst vlastnik, tak asi je na to dovod. Asi nikto nie je taky blazon, ze by siel do tak stratoveho podniku. Nech sa na mna nehnevaju fans Yotes, ale taky klub proste musim ist von, alebo inam. Ak chcu majitelia skrtat prachy hracom, musia to iste urobit aj u seba. Rozhodne som proti jednostrannemu rieseniu. Majitelia chcu zdravu ligu, ale nechcu "odpojit od pristrojov" uz aj tak mrtveho pacienta.
sidney77 píše:K tomu krácení smluv. Smlouvy mají být samozřejmě považovány za svaté a nějaké jednostranné direktivní krácení je určitě zločin. Nicméně každou smlouvu lze vypovědět, každou smlouvu by mělo jít po vzájemné dohodě (!) změnit. Problém je, že zrovna tohle ta minulá CBA hodně omezovala, až na výjimky úplně zakazovala. I to by se mělo v nové změnit.
Ale kto ti podpise taku zmluvu? Je to ako podpisat bianco zmenku. Zmluva musi zarucovat urcitu istotu, inak je k nicomu. To by sa zmluvy menili co mesiac. A co by vzniklo? Dalsie "mini lockouty", kedy by sa hrac nedokazal dohodnut s klubom na zmene zmluvy.
sidney77 píše:A já si dokážu představit, že se NHL s asociací mohou dohodnout na nějakém řešení těch stávajících kontraktů, hráči přijdou o část peněz, mohou ale získat něco navíc v jiných oblastech. Pokud by liga dokázala hodnověrně vysvětlit svoje problémy, asociace může souhlasit s tím, že je nutné na nějaký kompromis přistoupit, zájmem obou by měla být dlouhodobě funkční NHL a ne jen bohapusté oboustranné kořistění bez ohledu na budoucnost. Nicméně pokud se na sebe obě strany vzájemně dívají s nedůvěrou a možná oprávněně, možná neoprávněně předpokládají, že je druhá strana chce pouze ochcat... Už dávno tam měl být nějaký mediátor, dohoda mohla být už na světě.
liga bude asi tazko vysvetlovat nejake financne problemy, ked jej zisk stale rastie, ale skusit to moze, mozno uspeje...

Kazdopadne ja zatial ziaden dovod nevidim.
Wanic píše:hráči už při podpisu smlouvy věděli, že ta loňská vyprší tento rok, takže dobře věděli, že můžou přijít škrty nebo zvyšování.. tudíž nechápu... jak se může tímto argumentovat ve prospěch hráčů...
ano vedeli, ale ked liga produkuje stale vacsi zisk, nemali by sa zvysovat aj prijmy hracov? Preco sa maju skrtat? Ak by liga bola v strate, tak nepoviem ani slovo. Tak, ako to bolo pri poslednom lockoute.
Wanic píše:když už užiju ten příklad z běžného života... podepíšu smlouvu na 5 let, i když vím, že za rok se chysají plošné škrty, který ovlivní můj plat.. je furt jenom na mě jestli jí podepíšu a pak se nemůžu divit, že ty škrty fakt přijdou....
ako som uz pisal, plosne skrty sa zvycajne deju, ked to ide s firmou "dole vodou", nie ked produkuje stale vacsi zisk. Ak by mi sef povedal, ze firma zvysila zisk 2x a preto mne znizi plat na polovicu, tak good bye!
Wanic píše:A to ještě kdybysme se bavili o nějakém platu 15 000 Kč, který vám sníží na 12 ... tak neřeknu ani slovo a budu s nima soucítit... ale tady se bavíme o nové sbírce všech vydaných vozů Ferrari.... omg
A aki chudobni su majitelia, ze potrebuju, aby im hraci "odovzdali" svoje vyplaty?
petrik píše:Skorpion píše:Nie, je v tom obrovsky rozdiel! Fans vymienaju svoje peniaze za zabavu (hokej) / suvenir. T.j. tovar za tovar, resp. sluzbu. Hraci by prisli o svoje peniaze bez akejkolvek nahrady. Ked pridem do suvenir shopu, odovzdam peniaze a dostanem tricko. Ak by hraci suhlasili s navrhom NHL, odovzdali by peniaze a nedostali by nic. Vidis ten rozdiel?
Hraci o svoje peniaze bez akejkolvek nahrady prichadzaju prave teraz, ked sa nehra. Ak by sa boli dohodli, tak by tych par percent vymenili za moznost zarobit si ten zvysok, ktoru teraz vobec nemaju. Cize “nieco“ by za tie odobrate percenta predsa len boli dostali. + liga bola ochotna o tomto bode rokovat, ako hracske zmluvy v co najvyssej miere dodrzat, za predpokladu ze k ostatnym bodov jej posledneho navrhu by PA nemala vaznejsie vyhrady.
BTW momentalne ked najoptimistickejsie odhady hovoria o 70 zapasovej sezone uz hraci nenavratne prisli o cca 15% tohtorocnych prijmov, cize pre hracov co maju zmluvy len na sezonu 2012/13 sa uz dnes lockout neoplati aj ak by im nakoniec garantovali 100% dodrzanie zmluvy – ak by boli pristupili na navrh ligy spred 3 tyzdnov ktory by zachranil full sezonu tak by boli realne dostali $ viac. Cim dalej sa to bude natahovat tym menej sa to bude oplacat aj hracom s dlhodobejsimi zmluvami, bez ohladu na to ako tie percenta a dorovnania nakoniec dohodnu. a ak by sa nakoniec nedajboze zrusila cela sezona, tak aj v pripade ze sucasne zmluvy by sa v novej CBA na 100% dodrzali, financne prospesne to bude iba pre hracov ktorych spocitam na prstoch 2 ruk - tych co maju "dozivotne" zmluvy. vsetci ostatni hraci na tom PREROBIA.
Hraci, ktori maju zmluvu na rok, tak jednoznacne prerobia. Ale CBA sa robi na X rokov. Ak by pristupili na prvy navrh ligy, tak hraci prerobia tuto sezonu, dalsiu sezonu, dalsiu sezonu, dalsiu sezonu.... A nielen ti, s dlhodobymi zmluvami, ale aj novi hraci, ktori do ligy pridu. Rovnako ale prerabaju aj majitelia (aspon ti ziskovi). Co je este horsie, pre navazujuce biznisy (napr. TV, sponzori) sa stava NHL nedoveryhodnym partnerom a v konecnom dosledku majitelia znizuju hodnotu vlastneho podniku.
petrik píše:Skorpion píše:Jasne, majitelia robia vsetkym laskavost, oni su svati

Pisem to zas a znova. Je to ich dobrovolna vec mat klub NHL. Kazdy ma svoje hobby, ktore ho stoji peniaze. Niekto hra sachy, niekto ma klub NHL.
Majitelia nevlastnia klub NHL ako dobrocinnost. Neziju z hokeja, ale urcite ani nemaju zaujem nalievat tam peniaze ako do ciernej dery bez akejkolvek navratnosti. Hospodarenie zo stratou dlho nikoho bavit nebude a podla starej CBA sa pocet stratovych timov stale zvysoval, v poslednej sezone ich bolo 17!
Dalsia vec, ktoru pisem znovu a znovu. Ak tam nechcu liat peniaze, tak mozu odist. Ked odidu, zo zakona trhu, vznikne pretlak na trhu hracov a platy budu klesat. Jednoduche.
petrik píše:Skorpion píše: mas pravdu, nikto im neslubi tolko penazi ako NHL. Akurat uz im to potom nechcu zaplatit

(toto sa tyka skrtaniu platnych zmluv, kde sa uz zacina zdat, ze NHL dostava rozum). Ak sa nemozu zamestnat za podobnych podmienok, tak na zaklade coho potom vyleteli platy tak vysoko? Predsa ak budem mat klub A a klub B, tak ked A ponukne hracovi 1 milion, tak klub B, ak ho chce, ponukne 1,1 miliona a nie 10. Takze
kluby musia mat dovod, preco davaju hracom tak vysoke platy. Ak na to ziaden dovod nemaju, tak ich treba vsetkych nahnat do Bohnic.
Tak sa na to pozrime ocami zamestnanca (hraca) – mam pracu ktora ma bavi, som v nej tak dobry ze robim v najlepsej firme ktora sa jej na svete venuje (NHL) a som adekvatne dobre zaplateny. Zamestat sa v inej firme za podobny plat nemam sancu, taka firma (liga) jednoducho nie je. Zrazu pride majitel firmy a povie – sorry zamestananci moji,
za sucasnych podmienok firma nevie dalej pokracovat (1), budem vam musiet o 10% znizit plat alebo vas prepustit. Ake mam moznosti? Nechat sa prepustit ked viem ze nikde inde sa za ani len podobny plat nezamestnam?
K tym platom – kluby samozrejme maju dovody preco hracom tie vysoke platy nukali. Jednym bola platova podlaha – mysim ze mnoho timov by bolo v poslednej sezone rado minulo na platy menej, cim by sa mozno v konecnom dosledku vyhli strate. A dalsim dovodom je ten, ze niektore timy si to jednoducho mozu dovolit. Lebo okrem tych stratovych je v lige aj niekolko vyrazne ziskovych, ktori nemaju problem vyuzivat strop v plnej miere a ponukat tak hracom vyssie platy ako “chudobnejsie“ kluby. Zakladny zmysel platovych stropov bol ten aby sa sportove rozdiely medzi tymito bohatsimi a chudobnejsimi timami zminimalizovali, aby sa sportovy uspech nedal kupit za peniaze ako to bolo na konci 90-tych rokov ked hralo finale stale len tych istych niekolko najbohatsich klubov. Platovy strop tomuto velmi pomohol, liga sa vyrovnala, je divacky atraktivnejsia co vidno aj na tych celkovych prijmoch. Platove stropy boli pre ligu ako celok prospesne a ich koncept sa oplati zachovat. Ibaze ich uroven treba prisposobovat nie tym najbohatsim klubom tak aby tie chudobnejsie boli nutene minat viac a prerabat tak ako to bolo doteraz. Uroven tych stropov a podlah treba nastavit tak aby aj tie chudobnejsie timy nemuseli koncit v cervenych cislach.
(1) firma ma stale vacsi a vacsi zisk. Ako je mozne, ze za takychto podmienok nedokaze dalej pokracovat? Ja ked mam stale vacsi zisk, tak pokracujem dobre a rad

Pozor na jednu vec, tu sa nebavime o kluboch jednotlivo, ale o NHL vs. NHLPA. O kluboch jednotlivo sa mozeme bavit len v ramci NHL! Preto hovorim, ze bitku bohate kluby vs. chudobne kluby si musi NHL vyriesit sama (kluby medzi sebou). V lockoute ide o to, ze NHL, ako celok, je rekordne ziskova.
petrik píše:Skorpion píše:ani liga absolutne nic konstruktivne nenavrhla. Hraci nemusia nic navrhovat - oni su s danym stavom spokojny. Kto je nespokojny, to su majitelia. Ale jedine, na co prisli je, ze sa znizia platy - a toto nie je tebou spominany ustupok. Uz som ti to raz pisal, akurat sa mi to nechce hladat. Strucne: Ak by hraci navrhli, ze budu dostavat 80% z prijmov ligy a potom to znizia na 70%, znamena to, ze ustupili? Pokial viem, na toto si mi neodpovedal.
s danym stavom? su spokojny s tym ze sa momentalne nehra a nenabiehaju im vyplaty? Hraci boli spokojni so stavom aky bol doteraz. Ale to skoncilo, CBA vyprsala, musi sa dohodnut uplne nova. To je zakladna chyba pri takychto uvahach ze sa to stale porovnava s uz vyprsanou CBA. Za tou ale treba spravit hrubu ciaru a vobec ju nebrat do uvahy, dohadovala sa za uplne inej situacie a dnes uz evidentne nie je vyhovujuca (aj ked pre hracov samozrejme je

) jednoducho treba zabudnut na staru CBA, mame tu cisty list na ktory treba napisat ako by to mohlo fungovat uspokojivo pre vsetkych v buducnosti – samozrejme s tym aby sa uz podpisane zmluvy mohli v plnej miere dodrzat, s tymto samozrejme suhlasim.Ale z toho ako to fungovalo doteraz by sa IMO pri rokovaniach vobec nemalo vychadzat.
Ja proti tomu nic nemam, aby sa dohodla nova, uplne nova, CBA, ktore bude vyhovovat vsetkym. To je najlepsie riesenie. A preto sa cudujem, ze ked zmluva nevyhovuje majitelom, tak oni su hrdinovia, ale ked nevyhovuje hracom, tak oni su nenazranci. WTF?
petrik píše:A k tym ustupkom - zda sa ze NHLPA bude suhlasit s dlhodobym delenim prijmov 50/50, ide uz len o to ako sa na tu uroven dostat tak aby sa mohli dodrzat sucasne zmluvy. 50/50 navrhla liga na konci oktobra. Ked je vsak NHLPA ochotna toto delenie akceptovat, co im branilo aby to navrhli sami, mozno uz niekedy v auguste alebo septembri? O tom ako sa na tuto hranicu dostat sa mohlo rokovat uz 2 mesiace, inymi slovami dohoda mohla byt uz davno hotova. Iste, aj liga to mohla navrhnut skor, ale ide o to ze oni to nakoniec predsa len navrhli. Teraz navrhli ze sa budu podielat na tom dorovnani platov aby mohli byt zachovane zmluvy. Preco to nenavrhla PA ako protinavrh pred 2 tyzdnami ked sa este mohla zachranit komplet sezona? Liga by to zrejme prijala ked s tym teraz prisli sami... PA namiesto toho prisla s 3 protinavrhmi ktore sa na hranicu 50/50 dostavali niekedy v siestom roku – a este sa cudovali ze im to liga za 15 minut odmietla. PA ani raz neprisla s ustupkom ktory by isiel az na hranicu toho co su aj realne ochotni prijat, v kazdom ich navrhu az doteraz bola obrovska “rezerva“.
Ale pokial viem, tak NHLPA toto pozadovala uz od zaciatku, resp. od bodu, ked suhlasila s delenim 50/50. To, ze ma klesat podial v priebehu par rokov je predsa sposob, akym sa tam dostat. Ako chces inak vyriesit stav, ked (odhadom) 6 klubov je na hranici polatoveho stropu a strop ma klesnut o 12%? Tym padom musia prepustit 2-4 hracov a hrat na 3 formacie ak chcu zachovat platy a zaroven respektovat novy strop. Matematika nepusti.
petrik píše:Skorpion píše:Toto si musi NHLPA vyriesit vo vnutri. BTW. 12% z 1 miliona nie je 50 tisic, ale 120 tisic. Ale ti robotnici nebudu strajkovat len za platy manazmentu, ale aj za svoje. A evidentne sa im to oplati, pretoze inak by donutili NHLPA, aby podpisala s ligou hned prvu zmluvu (je mozne, ze sa tak nakoniec stane a hraci v NHLPA sa vzburia a cim dlhsie lockout potrva, tym vacsia sanca na to je - s tym majitelia pocitaju. Ale to uz bude prehra samotnej NHLPA a otazka podstaty jej existencie. Kazdy kolektiv je tak silny, ako jeho najslabsi clen. Neviem, aky je system v ramci NHLPA, ci ma kazdy hrac jeden hlas, alebo je to delene podla vysky platu. Ak to niekto vie, tak nech napise.)
Lenze z toho miliona im dost vyraznu cast zhltnu dane, poplatky agentom a neviem komu vsetkemu. Realne im na ucty chodi cca len nieco viac ako 50%. Cize v realnych peniazoch by prisli “len“ o 60 tis. No ale to je aj tak jedno.
OK, beriem.
petrik píše:Skorpion píše:Ako som pisal uz niekolkrat, veci ohladom zisku a straty klubov si musi vyriesit NHL sama. A mozno by to slo aj jednoducho: staci, aby najziskovejsie kluby klesli s cenou listkov a suvenirov napriklad na polovicu. Stale by boli v zisku, ale celkovy zisk ligy by klesol => klesol by platovy strop => klesli by platy hracov => ulavilo by sa stratovym timom. Alebo by mohli cast svojho zisku odovzdavat do nejakeho fondu, ktory by sa prerozdeloval medzi stratove timy. Bohuzial kluby sami k sebe nie su solidarne, ale ziadaju solidaritu od hracov.
Tuto temu radsej nacinat nebudem, tvoje navrhy nie su v trhovej ekonomike velmi realne. Ale mam pocit ze nejaky taky fond ako spominas na konci existuje a napriek nemu bolo 17 timov v strate.
Ale este poznamocka k tomu ze tieto veci si musi vyriesit NHL sama – to je od teba naozaj prekvapiva myslienka. Takze v podstate by ti vyhovovalo ak by sa NHL (majitelia medzi sebou) dohodli ze platovy strop sa bude pocitat napr zo 40% prijmov tak aby boli vsetci v pluse co sa zisku tyka a hracov by sa na nazor vobec nepytali?
Lebo prakticky im v tom absolutne nic nebrani. Mozu sa s hracmi dohodnut ze strop sa bude pocitat z 50-52-60 ci hocikolko % a nasledne sa interne medzi sebou majitelia mozu dohodnut ze nikto z nich neminie viac ako XY (napr. 0 10mil menej ako oficialny strop). Oficialny strop by tak bol vypocitany k spokojnosti hracov a realne by sa na platy minali sumy k spokojnosti majitelov... jednoducho by ten platovy strop nikto nevyuzival naplno. co by s tym hraci mohli robit? Ani prd. Preco to teda liga nespravi? Zeby mala “charakter“ a nechce hracov takto ojebabravat? Len dokedy s nimi tu trpezlivost budu mat?
Ale v trhovej ekonomike nie je realne, ze vysku platov urcuje nejaky strop. NHL nie je trhova ekonomika, pretoze ak by bola, X klubov by uz nebolo.
Ostatne, myslim, vysvetlil Getzo5.
mt-svk píše:Getzo5 píše:Nepochopil si ho. Tým, že si to NHL má vyriešiť sama myslel, že sa sama má zbaviť problémových klubov/vlastníkov a tak nevytvárať žiaden ďalší tlak, ktorý vedie k rokovaniam tohto typu. Presne preto som mu písal, že to je bohužiaľ nereálne, keďže hokej je prinajlepšom šport č. 4 a tak isto sú na tom spravidla jeho majitelia. Druho až treťotriedni. Nemá to nič spoločné s nejakou direktívnou politikou zo strany NHL, tam si mimo, petrik.
Ešte poznámka na záver - všetci sa bavíme o peniazoch, no nie je to len o nich. Hráči, nakoľko pri každom podobnom rokovaní sú v nevýhode, čoho si je dúfam každý tu i v USA vedomí, bojujú, podobne ako odbory, za princíp. Princíp, že si majitelia, čítaj zamestnávatelia, nemôžu pri každej príležitosti, čítaj každom vypršaní kolektívnej zmluvy, aj napriek progresívnym ekonomickým výsledkom, zatláčať hráčsku asociáciu do kúta a diktovať si podmienky bez vôle čokoľvek im odpustiť po dobu niekoľkých mesiacov. Dôvod, prečo potom PA reaguje ako reaguje je prostý, politický kódex im v podstate inú možnosť ako agresívny protinávrh ani nedáva. Je to hlúpe? Samozrejme, veď svet by bol omnoho lepší bez podobných praktík, no je to realita a treba sa s ňou zmieriť. V prvom rade my, fanúšikovia... pardón, rukojemníci.
A kde vidis progresivne ekonomicke vysledky u vacsiny klubov?
Znovu: nebavime sa tu o kluboch, ale NHL ako celku. CBA podpisuje NHL, kluby su jej sucastou. Takisto ako hraci su sucastou NHLPA a hladi sa na hracov ako celok.
----
snad som odpovedal vsetkym. Asi najdlhsi prispevok, aky som kedy napisal, aj ked sa v podstate stale len opakujem

-----
BTW. kviz pre nezainteresovanych: co skonci skor? tato diskusia, alebo lockout