Do hodnocení sezony se pouštět nebudu, každý ví, jak to skončilo. Mrknul bych se ale na naše možnosti v off season, na UFA či RFA hráče a případné doplnění kádru.
UFAs
Beleskey - Ten je na víc jak 90 % na odchodu. Včera se objevila zpráva, že bychom se přeci jen mohli domluvit, ale proti tomu, co vydělával letos (cca 1,4), půjdu nahoru tak o dva miliony a na trhu může dostat mezi 3,5 - 4 miliony. Letos je trh s volnými hráči na levém křídle fakt slaboučký, proto bude o Bellse velký zájem, jelikož hráče s takovouhle střelou, orientací před brankou, tvrdostí a vůbec ne špatným bruslením, nenajdete jen tak. I když on sám by rád zůstal a my máme docela dost místa pod stropem, vypadá to, že půjde. Po příští sezoně totiž bude třeba podepsat spoustu klíčových hráčů. Navíc na křídlech máme slušný depth.
Beauchemin - Co se zdálo před dvěma měsíci jako jasná věc, teď vypadá hodně bledě. Francois totiž v PO, dá se říct, zklamal. Pořád je to obránce schopný dozadu, velký lídr s dobrou střelou, ale začínám se obávat, že ho necháme jít a do základu se posune Wisniewski, což by mi moc velkou radost neudělalo, jelikož to je další ofenzivní bek, kterých máme dost, navíc bere 5,5 mega. Být to na mně, tak Beauche podepíšu na dva roky a klidně mu časem snížím IT, aby nebyl na konci sezony tak vyflusnutý. On je takovej srdcař, že by asi i souhlasil se snížením ze svých 3,5 mega.
Fleischmann - Není co řešit, tam je to jasný konec. V PO zahrál v případě potřeby slušné zápasy, ale nezůstane. Jedině, že by se při zranění Thopmsona zkusil jako 4. centr, což pochybuju, tam to zaujme asi Wagner, který hrál ke konci sezony výborně.
Holzer - Jasný konec, ten přišel jenom proto, že narozdíl od Brewera mu končil kontrakt už letos. Neodehrál ani jeden zápas.
LaBarbera - Kdo ví, ale asi tak odchod, spíše bych podepsal RFA Bobkova, aby dělal jedničku v AHL a byl připraven jako trojka v případě zranění gólmanů.
Souray - To je jasné, ten už si ani nezahraje v kariéře.
RFAs
Silfverberg - Tady je to jasné, jednoznačný podpis, který se snad vyřeší co nejdříve. Od nového roku to byl úplně jiný hráč a ke své výborné práci dozadu začal být hodně produktivní, což vygradovalo v PO, kde byl náš nejlepší útočník, druhý nejlepší v bodování, ale dozadu lepší jak Getzlaf. V sérii s Chciagem povětšinou musel bránit Toewsovu lajnu, i tak se ale dokázal prosadit. Četl jsem, že by mohl chtít smlouvu alá Palát či Johnson, tedy 3 roky/10 milionů, což bych bral jako výhru, jelikož se z něho stal naprosto nepostradatelný hráč a legitimní člen top 6. S Keslerem si rozumí skvěle, RW v druhé lajně má předplacené.
Etem - Ti, kdo čtou tenhle topic, vědí, jak velkým fanouškem Etema jsem. V PO ukázal záblesky toho, čeho je schopen a snad už konečně příští rok dostane šanci trvale v áčku a hlavně dostane víc než 10 minut na zápas. Rád bych jeho či Sekáče viděl častěji v top 6. Emmer je neskutečný bruslař s čichem na góly. Jednoznačně podepsat, nějaký solidní bridge by nás neměl bolet.
Wagner - Jednoznačně podepsat. Jak jsem zmínil, je to momentálně centr číslo 5 a pokud nepřijde nový centr, tak by měl zastoupit během zranění Thompsona, který bude mimo nejspíše až do listopadu. Vhodný i jako RW do čtvrté lajny.
Plány pro off season
1) Vedení si dalo za cíl začít vyjednávat s Keslerem. Ten se stal důležitým členem kádru a za rok mu končí smlouva na 5 mega. Bude po ní mít už 32, ale pořád vidím jako klíčové jej podepsat, protože i přes letošní pokrok Rakella v něm ještě nevidím druhého centra. Takhle schopného two-way centra jako Keslera neseženeme, takže snad se dohodneme.
2) Už jsem to nakousl. Pokud odejde Beauchemin, dost možná zůstane Wiz. Já osobně bych těch 5,5 na další dvě sezony mega nejraději vytrejdoval, nechal si Beauchemina a poohlédnul se po jiném bekovi do top 4, který by hrál s Lindholmem. Ne nic ofenzivního alá Green či Franson, máme v záloze ještě Theodora, takže potřebujeme spíše někoho na styl Seabrooka. A když ne, tak zkušeného all-round beka (Sekera, Martin třeba). Bojím se, že Wiz by s Lindholmem hořel.
3) Pokud se nepodepíše Beleskey, budeme podle mě hodně intenzivně hledat LW do prvních dvou lajn. Maroon je fajn hráč, ale není to ideál, bruslařsky proti top lajnám soupeře nestačí, jeho přednost je akorát skvělý cycling za brankou. Jeho výhoda je, že je použitelný do všech čtyř útoků, takže bych se nebál ho posunout dolů. Jak už jsem říkal, na jednom LW místo v top 6 bych chtěl vidět Sekáče/Etema, kteří skvěle napadají a jsou zodpovědní dozadu, což by se hodilo zvlášť té první lajně.
Jednou z možností by bylo vytáhnout Ritchieho, PO měl famózní, ale já bych mu dal ještě jeden rok. Měl by začít v San Diegu a vyhrát se, příští rok bude ready a bude z něj elitní power forward.
Spíše ale počítám s tím trejdem, pokud nepřeplatíme Beleskeyho, což i přes to, že je to oblíbenec, doufám, že neuděláme. Jako hráč má pořád mezery. Jak už jsem poznamenal, mezi volnými hráči není jediné LW, které by zlepšilo naši top 6, proto čekám nějaký trejd. Disponujeme 27. pickem, pak až čísly 80 a 84. Vzhledem k tomu, že náš pool prospektů je docela široký, tak bych se nebál vzdát toho prvního kola ve prospěch top LW.
Nespojuje se s námi nikdo, ale logicky se nabízí Sharp či Lučič nebo zkusit offer sheet na Saada. Sharp má 34 a neměl ideální rok, ale pořád je to velmi kvalitní hráč, kterého bych bral. Samozřejmě by muselo Chicago slevit z nároků. Bral bych i Lučiče, ale tam si myslím, že zájem nebude. Letos při deadlinu chtěl Murray získat spíše skill a speed než size, navíc máme právě Ritchieho v záloze jako power forwarda. Minimálně na ten jeden rok bych ho ale u nás uměl představit. Lajna Perry-Getzlaf-Lučič vypadá tak ultimátně zmrdsky, až je lákavá
Jen zkouším hádat jména, o kterých se píše, že by mohla být k mání. Útočníka míní trejdovat i Blues, takže mě napadá Steen či případně kalifornský trejd pro Marleaua, ale to už fantazíruju.
4) Gólmani zůstanou tak, jak jsou. Gibson byl v posledních zápasech možná i lepší než Andersen, pozici jedničky v PO mu zhatilo zranění. U něj je to jen o tom zdraví. Když vydrží v pohodě, měl by si získat pozici jedničky, i když Freddy je vynikající brankář a evidentně zkušenější zatím (pochopitelně i díky věku).
5) Najít asistenta. Četl jsem jen o MacLeanovi a Niedermayerovi, obě varianty bych bral. Paulovi se zřejmě nechce dělat asistent, takže bych bral Scottyho.
6) Po příští sezoně kromě Keslera končí smlouva spoustě hráčů, kteří budou RFA - Lindholm, Despres, Vatanen, Sekáč, Rakell, Palmieri + oba gólmani. Bude třeba tedy během sezony vyjasnit situaci v obraně a brankovišti.
7) Co se týče hráčů, které bychom mohli nabídnout jako protihodnoty při trejdech, tak z útočníků jednoznačně Palmieri, u kterého si pořád nejsem jistý, zda na to má. Díky výkonům Silfa přišel o své místo v top 6, dozadu je slabší, ale pořád má šikovné ruce a dobrou střelu. Má rok smlouvu na 1,4 milionů, takže by společně s pickem mohl vzbudit zájem. Případně teda ten Wiz, Stoner nebo klidně i Vatanen.
EDIT: Zapomněl jsem dodat, jak bych viděl ideálně tu sestavu. LW v první a druhé lajně klidně prostřídat. Samozřejmě je to za předpokladu, že odejde Palmieri, jinak jako 3. RW nejspíš a pryč pak Jackman.
Posila - Getzlaf - Perry
Sekáč/Etem - Kesler - Silfverberg
Cogliano - Rakell - Etem/Sekáč
Maroon - Thompson (při zranění Wagner) - Jackman/Wagner
Lindholm - posila/Beauchemin
Fowler - Despres
Stoner/Beauchemin - Vatanen
To je snad pro tuto chvíli vše. Pokud bychom měli první pick i při draftu, doufám, že by na to 27. místo mohl spadnou Joel Ek Eriksson, kterého jsem měl možnost vidět na turnaji 5 zemí v Kravařích ve všech 4 zápasech a zaujal mě svou taktickou vyspělostí, two-way centr s dobrým vhazováním. Jinak si nároky nekladu. Snad jste se dostali až sem