jj dneska je to i na nhl.cz
Osm let patřil k základním stavebním kamenům Minnesoty. Nikdy nestřílel hromady branek, přesto o něm Jacques Lemaire kdysi prohlásil, že má pro něj hodnotu třicetigólového střelce.
„Deset branek dá, dalším dvaceti za sezónu zabrání.“ V sestavě Wild měl nezastupitelné místo, v systému rotujícího céčka podtržené několikerým kapitánováním. Nyní je po všem. Hokejový důchodce
Wes Walzsi hledá novou práci.
Období nejistoty netrvalo dlouho. Osmatřicetiletý vysloužilec, který se rozloučil s aktivní kariérou v prosinci, dostal nabídku od Blesků z Tampy Bay, zda by zde nechtěl působit jako asistent trenéra. Návrh ho zpočátku možná trochu zaskočil, rozhodně ho ale nevyloučil. V průběhu jednání, která trvají už tři týdny, se mu začíná líbit víc a víc. Všechno by se mohlo uzavřít s oficiálním potvrzením vlastnické změny u Lightning, které by měla Rada guvernérů formálně učinit tuto středu.
V okamžiku, kdy budou Oren Koules a Lan Berrie právoplatnými majiteli floridského klubu, se očekává jmenování Barryho Melrose jako jeho hlavního kouče. Jednoho z asistentů by mu měl dělat právě Walz.
„Byl jsem dotázán, zda by mě tahle práce zajímala,“ přiznává někdejší hokejista Wild listu Star Tribune.
„Moje odpověď zněla: ano.“
„Samozřejmě nemůžu podepsat oficiální kontrakt před 18. červnem,“ pokračuje Walz,
„nicméně pokud to bude v pořádku finančně a termínově, tak mě to velmi zajímá. Termín v pořádku je, zní na tři roky. Pro mě a rodinu akorát na to začít život někde jinde.“
Podle blíže neurčeného zdroje jsou na post asistentů trenéra v hledáčku Lightning ještě kontroverzní Rick Tocchet, dosavadní asistent Waynea Gretzkyho ve Phoenixu, a Cap Reader, skaut San Jose a bývalý brankář. Pokud to vyjde, doplní všichni skupinu kolem dvaapadesátiletého Melrose, který dovedl v roce 1993 jako nováček mezi trenéry NHL Los Angeles až do finále Stanley Cupu. V posledních letech pracoval jako analytik pro televizní společnost ESPN.
Walz se se svým potenciálním nadřízeným zatím osobně nesetkal, má prý ale dobrý vztah s majitelem Lanem Berriem, bývalým hokejistou Philadelphie, Floridy, Pittsburghu a Los Angeles. Oba proti sobě hráli v juniorské WHL, následně se pak sešli v AHL u Hershey Bears. Walz je navíc akcionářem Barrieho realitní společnosti.
„Zatím jsem neměl práci, takže o tom nechci moc hovořit. Poslední roky mě ale v šatně jako staršího hráče bavila práce s mladými,“ vysvětluje Wes Walz.
„Sledoval jsem, jak pracovali Mario Tremblay a Mike Ramsey (asistenti trenéra u Wild). Je určitě důležité mít kolem sebe na postu hlavního kouče ty správné lidi.“