OK, chtěl jsem Redymu odpovědět soukromě a poděkovat mu především za to, jak to vzal sportovně, ale koukám, že budu muset odpovědět a celou záležitost dále vysvětlit veřejně.
Předně, upozornit jsem Redyho sice mohl, ale jednalo by se spíš o avízo než o nějakou další šanci, takže by to reálně nemělo větší význam. Ultimáta a napomenutí jsem dával zkraje a nikdy to k ničemu víc než další protrápené sezoně nevedlo. Ze zkušenosti: pokud někomu dlouhodobě nezbývá na fantu tolik času a je to spíš čím dál horší, má pro to dobré důvody (a že Redy má ty nejlepší možné), které nějaká slovní výměna zkraje sezony opravdu nemá šanci přebít. Ve většině případů, které jsme ostatně několikrát i zažili, takoví GMs dávají funkci sami k dispozici. Redy se k tomuto kroku neuchýlil, a uprostřed životní sezony na to měl plné právo i mé pochopení, ale faktem je (a připomněl ho i on sám), že dlouhodobě se i z hlediska Yahoo ratingů bavíme o druhé nejhůře vedené franchise. Omezená trade aktivita je legitimní volba a taky to byl ten nejmenší ze tří jmenovaných důvodů; ten spíš jen tak vhodně doplňoval ty zbylé dva, které se projevovaly dlouhodobě, dramatičtěji, než jsou zde malovány (opravdu se nejednalo o 1-2 dny, opakovaně to byla delší období) a hlavně za přítomnosti tradičního "rule of thumb" - pokud si neaktivity všimne více GMs zaráz a nezávisle na sobě, je něco špatně.
Jedna věc je nepociťovat neaktivitu sám jako jedinec, jak píše petrik (byť já sám jsem rozhodně těžil z Redyho vlažné reakce na injury crisis během našeho SF), druhá - podstatně důležitější - věc je, když to právě přestává bejt o takové nahodilé osobní zkušenosti. Mou prací jako GM je tyto vnější hlasy neignorovat a věnovat jim patřičnou pozornost. Věřte, že toto rozhodnutí bylo jedním z těch nejtěžších, co jsem za ty roky udělal, protože s Redym bylo vždy fér jednání, a upřímně jsem doufal, že to nevyústí v bad blood, jako se zdá, že vyústilo. Ale rozhodnutí to zároveň nebylo unáhlené, jen holt nevyhnutelně stojí z velké části na mé vlastní intuici, která mě na druhou stranu zkraje existence této ligy vedla k podobnym krokum výrazně častěji, než bych býval chtěl, a myslím vždy HFL jako takové prospěla - až jsme dospěli do fáze, kdy je parita naší ligy na bezprecedentní úrovni, a to v tom dobrém (nikoliv real NHL) slova smyslu.
Tím neříkám, že Redy zachování tohoto stavu jakkoliv aktivně bránil, ale nedalo se to do budoucna vyloučit, a i takové signály (pokud možno zavčasu a v off season namísto v průběhu) by dle mého měl GM správně zachytávat. Jestli byla moje intuice správná, se holt teprve ukáže, a já vážně doufám, že ano, protože rozeštvat si část původního osazenstva pro nulový pozitivní impulz bych považoval za nemalou reputační újmu. (No pressure, honziss.)
Díky za pochopení.