Máme i vlastný discord server: https://discord.gg/fgWjDdg2rE?

Draft

Všechno možné ohledně zámořské NHL.

mame koniec januara, draft je opat o nieco blizsie. Slafkovsky a Nemec sa stale v predpovediach drzia v top10. do ich sanci urcite vyrazne prehovori aj to ako sa predvedu teraz na OH. V poslednych tyzdnoch Nemec chytil super formu, hra vyborne a pravidelne boduje.
Aj s Mesarom sa uz viac-menej naisto pocita do prveho kola, aktualne sa odhaduje okolo 20-teho miesta.

Na HP je rozhovor s manazermi Nitry a Popradu o navstevach skautov z NHL, Chrenko sa napriklad vyjadril ze najvacsi zaujem o Nemca eviduje z Arizony (osobne dufam ze skonci niekde inde)

Po draftovej loterii by sme mohli urobit nejaku tipovacku kto a z akeho miesta ich bude brat :D
Slafkovsky je u mna silne overrated, nesahal by som na neho v prvom kole. Nemec aj Mesar mi pridu ako lepsie prospekty. Nemec bude urcite kvalitny nhl hrac, ci bude hviezda tazko povedat ale urcite sa v nhl presadi ako stabilny hrac.
Draft day, patri sa oprasit tento topic

Moj tip na dnes je 2nd Slafkovsky a 3rd Nemec (aj ked tu dufam ze to bude nizsie, Arizonu mu fakt neprajem)
1st pre Slafka by bola pecka pre nas, ale chudak chlapec, tu situaciu by som mu teda nezavidel... habs fans na forach vo velkej vacsine pripadov chcu kanadana Wrighta ak by montreal zobral napriek tomu Slafka tak by to bol od prvej minuty nanho nenormalny tlak nesklamat a naplnit tie ocakavania...

IMO to bude od nas v prvom kole vsetko. Mesar mal kus smoly ze sa na konci sezony zranil a trochu zisiel z oci v najdolezitejsej faze sezony. Ocakavam ho az v druhom kole. Spolu so Sykorom, ktory tam naopak prave v poslednych tyzdnoch sezony vystrelil vykonmi v PO a potom na MS. Este v aprili som dufal ze by ho snad mohli draftnut Avs svojim pickom v 3rd round (vyssi nemame), ale teraz si myslim ze niekto ho urcite vezme podstatne skor.

Draftovany by snad mal byt aj Petrovsky (tipnem 4.-5. kolo), dalej je to uz nepredvidatelne (pre mna). Ale aj keby to zostalo len na tychto 5 menach tak to bude zrejme nas najlepsi draft ever (aspon momentalne tomu verim)
Co se týče Ducks. Já bych nejraději ten pick měnil, přeci jen si letos nejsem vůbec jistý nějakým hráčem, u každého vidím red flags. Navíc konsenzus je, že budeme brát D (hlavně Korchinski, dost jsme koukali na Seattle prý), což vůbec nechápu. Vlevo topka Zellweger, Thrun, LaCombe, furt Vaak a Mahura, Fowler ještě pár let bude dobrý. Kdyby to byl aspoň pravák, ale tam zas jsou Drysdale a Helleson.

Nemá smysl v top 10 brát D, když si nejsem vůbec jistý, že bude top pair. Tuhle jistotu bych měl u Nemce možná tak. Takže já jsem výhradně pro C/W. Za mě ideálně Nazar, který může být obojí, případně kdyby propadnul Savoie, pak střelci Kemell a Lekkerimaki nebo 2-way force Kasper. Rozhodně nechci D, proto bych to radši měnil společně s dalšimi pieces za hotové (DeBrincat, Chychrun, fantasmagorie by byl Tkachuk).

Ale uvidíme, letos je to vyrovnané. Z 22nd bych chtěl Ohgrena, připomíná mi lite verzi Landeskoga. Skvělé LW, fyzický, two-way, výborný ve všech ohledech. Nenadchne v ničem, ale prostě je to takový sure pick do middle 6. Ale uvidíme, nechám se překvapit. Novému managementu věřím, ale musím uznat, že nějaký ten trade jsem čekal. Na to, že máme tolik picků a čekalo se, že budeme chtít top hráče v mladém věku. Fiala je pryč, DeBrincat by byl ideální.
Pre Oilers je tohtorocny draft docela nuda, mame len 4 vybery. Druhe az stvrte kolo sme vymenili. Uvidime, ci este nahodou neziskame nejaky pick napr vymenou Puljujarviho.

1. kolo
29. Edmonton

5. kolo
158. Edmonton

6. kolo
190. Edmonton

7. kolo
222. Edmonton

Kompletny zoznam poradia tu https://www.espn.com/nhl/story/_/id/341 ... -225-picks
Wow, tak toto som teda necakal ani v najmokrejsich snoch :cool: nepochybujem o tom ze podobneho draftu sa tak lahko nedozijeme, toto je once in a lifetime haluz. Velka gratulacia
Teraz ale prichadza ta narocnejsia cast, chlapci to musia potvrdit vykonmi. Drzim palce

PS: som zvedavy este na Sykoru, to je pre mna velice silno sympaticky hracik
tak nakoniec sme urobili vymenu s Arizonou a v 1. kole sme tak vyberali az ako posledni.
Vybrali sme produktivne lave kridlo z WHL Reid Schaefer, narodil sa kusok od Edmontonu, fandi samozrejme Oilers a bolo jeho snom za nas hrat. Tak snad sa chlapec posnazi.

Ta vymena bola inak docela vtipna, my sme poslali do Arizony Kassiana, 29th overall 2022, 3. kolo 2024, 2. kolo 2025 a jedine, co nam za to Arizona dala, bol ten 32. pick 2022. Ale jo, ucelom bolo uvolnit cap space.
Ako 16-ročný prišiel o mamu, o dva mesiace bol majstrom sveta. Jednotka draftu Schaefer pomáha deťom, ktoré stratili blízkych.

Kanadský obranca Matthew Schaefer sa stal jednotkou draftu do NHL, vybral si ho New York Islanders.

Rodák z Ontaria sa dostal k hokeju cez svojho o deväť rokov staršieho brata Jonnyho a veľmi rýchlo bolo jasné, že rovnakou cestou pôjde aj Matthew.

„[Jonny] bol môj veľký vzor. Keď som bol malý, chodil som na jeho zápasy v OHL (jedna z troch hlavných juniorských líg v Kanade) a bolo to strašne cool,“ spomína Schaefer v dokumente pre Sportsnet.

Oproti bratovi sa však Matthewovi na ľade darilo ešte lepšie a už od žiackych kategórií to vyzeralo, že by to v hokeji mohol dotiahnuť úplne na vrchol.

Tu sa však príbeh 17-ročného Kanaďana od predošlých draftových jednotiek Connora Bedarda či Macklina Celebriniho značne odlišuje.

Všetko sa totiž zmenilo, keď v roku 2021 jeho mame Jennifer diagnostikovali rakovinu prsníka.

„Bolo to ťažké, ale od začiatku sme verili, že sa to zlepší. Hovorili sme si, že ľudia predsa bývajú chorí, ale život pokračuje ďalej a nejako sa cez to dostaneme,“ opisoval otec Todd moment, keď sa rodina dozvedela o nepríjemnej skutočnosti.

Napriek tomu sa najmladšiemu členovi Schaeferovcov podarilo už v nasledujúcej sezóne stať hráčom roku v ontárijskej lige do 16 rokov a v roku 2023 si ho dokonca klub Erie Otters vybral na drafte OHL z prvého miesta.

„Hneď ako sme dostali možnosť brať ako prví, vedeli sme, že vezmeme Matthewa. Pracoval som už s mnohými elitnými hokejistami, ako napríklad Connor McDavid, Alex Pietrangelo či Alex DeBrincat, ale auru, akú má on, som ešte nevidel,“ povedal pre nhl.com generálny manažér Otters Dave Brown, ktorý si naposledy z rovnakej pozície vybral práve jedného z najlepších hráčov súčasnosti Connora McDavida.

Schaeferova cesta tak pokračovala v meste vzdialenom takmer tristo kilometrov od jeho rodiska. Po väčšinu sezóny našiel domov u hostiteľskej rodiny Ryana Onderka a Emily Matson.

„Bolo ťažké odísť od rodiny a miesta, kde som vyrástol. Rodičom sa však veľmi uľavilo, keď spoznali Ryana s Emily. Vedeli, že budem v správnych rukách,“ vravel Schaefer o jednom zo svojich najväčších míľnikov svojej doterajšej kariéry.

Emily Matson pracovala v Eerie ako televízna spravodajkyňa a práve ona robila so Schaeferom na začiatku jeho pôsobenia v Otters mnohé rozhovory. Produktivitou sa síce hneď medzi úplné hviezdy súťaže nezaradil, no v tíme si ho obľúbili veľmi rýchlo.

„Môj prvý dojem z neho bol ten, že dokáže na ľade urobiť čokoľvek, čo od neho chcete. Je nesmierne všestranný a to z neho robí takého dobrého hráča,“ povedal o ňom vtedajší kapitán Otters Carey Terrance, ktorého si pred dvoma rokmi na drafte NHL vybrali New York Rangers.

Samovražda aj smrť matky
Schaeferova prvá sezóna v OHL však nedošla ani do svojej prvej polovice a jeho život zasiahla veľká tragédia.

V jedno decembrové ráno mu totiž otec z hostiteľskej rodiny Ryan oznámil, že jeho partnerka Emily v noci spáchala samovraždu. Päť rokov predtým totiž prišli o dieťa a odvtedy mala problémy s depresiami.

„Bolo to hrozne smutné. Nikdy predtým som o nikoho takého blízkeho neprišiel. Vždy bola veľmi spoločenská a o každého sa zaujímala,“ spomínal Matthew, ktorý sa aj za taký krátky čas so svojou dočasnou rodinou veľmi zblížil.

V ďalšom priebehu ročníka sa preto rozhodol, že s Ryanom a jeho dcérou naďalej ostane bývať.

Sezóna však pokračovala a Otters sa pohybovali približne v strede tabuľky. Schaefer dostával čoraz väčší priestor a v decembri a januári si pripísal dvakrát sériu štyroch zápasov, v ktorých zaznamenal aspoň bod.

Sotva sa však spamätal z prvého nešťastia, dostal po jednom z februárových zápasov telefonát, že sa stav jeho mamy Jennifer výrazne zhoršil.

Na ďalší deň pricestoval domov a spolu s ostatnými blízkymi členmi rodiny sa s ňou ešte stihol v nemocnici rozlúčiť. „Pamätám si na ten moment, ako som ju objal, pobozkal a povedal, ako ju mám rád,“ hovoril Schaefer o ich poslednom rozhovore. O pár dní nato Jennifer Schaefer chorobe podľahla.

„Dve také straty v priebehu dvoch mesiacov. Mal pritom iba šestnásť rokov. Nikto by si nemal prejsť niečím takým,“ povedal Ryan Onderko.

V ťažkých časoch sa však Matthew Schaefer vždy vedel spoľahnúť na svojich najbližších. S otcom Toddom strávili niekoľko nocí dlhými dialógmi pred spaním. „Snažil som sa, aby jeho emócie a pocity vyšli na povrch. Nechcel som, aby v sebe musel čokoľvek držať,“ vravel Todd Schaefer.

Okrem neho však mal pri sebe aj staršieho brata, ku ktorému stále vzhliadal ako k mentorovi. „Ak vám ako 27-ročnému mužovi povie 17-ročný chlapec, že jeho mama by si nepriala, aby sa vzdal hokeja a všetkého, čo vybudoval, v tej chvíli si uvedomíte, že bude v poriadku – a že má pred sebou veľkú budúcnosť,“ povedal Matthewov brat Jonny.

Schaefer vo svojom dokumente priznáva, že sa zakaždým snaží vystupovať tak, aby ostatným ukázal, akého človeka z neho mama Jennifer urobila.

„Mnoho ľudí sa ma pýtalo, ako to zvláda. Myslím si, že stále ostáva sám sebou. Keď s reprezentáciou do osemnásť rokov vyhrali majstrovstvá sveta, bolo to len dva mesiace potom, čo manželka zomrela. Po poslednom zápase tam však Matthew stál s úsmevom od ucha k uchu a rozprával o tom, ako sa na neho mama po celý čas pozerala z prvého radu v nebi,“ opísal Todd.

Radili mu McDavid, Giordano či Stamkos
Začiatok nasledujúcej sezóny síce zmeškal pre mononukleózu, no hneď potom začal zbierať body jeden za druhým.

V priebehu sedemnástich zápasov ich získal 22, pričom jeden z dvoch dvojgólových večerov načasoval na deň narodenín zosnulej mamy.

Vďaka tomu si tak ako jeden z troch hráčov narodených v roku 2007 zaslúžil pozvánku do kanadskej reprezentácie na Majstrovstvá sveta juniorov 2025.

Hneď v prvom zápase pomohol svojmu mužstvu gólom a asistenciou k výhre 4:0 nad Fínskom. V nasledujúcom stretnutí proti Lotyšsku si však zlomil kľúčnu kosť a pre toto nepríjemné zranenie nevynechal len ostatné zápasy prestížneho turnaja, ale aj celý zvyšok sezóny.

Nasledovala dlhá a náročná rekonvalescencia, ktorú však Schaefer nechcel za žiadnu cenu podceniť. Podľa brata Jonnyho pri nej po celý čas postupoval, ako keby to bol už omnoho skúsenejší hráč.

Počas rehabilitácie mu pomohli aj viaceré známe mená svetového hokeja. Prišli za ním napríklad aj Steven Stamkos a Connor McDavid, ktorí si podobnými problémami už prešli. Práve súčasný kapitán Edmontonu Oilers totiž utrpel rovnaké zranenie počas svojej nováčikovskej sezóny v NHL.

Na tréningoch sa mu dokonca individuálne venoval aj víťaz Norisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL z roku 2019 Mark Giordano.

Inšpiruje už v 17 rokoch

Postupne s blížiacim sa draftom Schaferovi pribúdali rôzne mediálne a hokejové povinnosti. Začiatkom júna navštívil aj s ostatnými talentovanými mladíkmi Buffalo, kvôli tradičnému porovnaniu fyzických zdatností NHL Scouting Combine.

Na nich si hokejisti zmerajú sily v štrnástich rôznych disciplínach, ako sú zhyby, skok do diaľky či test maximálnej aeróbnej kapacity.

Schaefer si však popri tom našiel čas, aby navštívil organizáciu Sieť pomoci a súcitu. Tá sa snaží pomáhať deťom, ktoré podobne ako Schaefer prišli o niekoho blízkeho. Kanadský reprezentant sa s mnohými osobne porozprával, podelil sa o svoje skúsenosti a nakoniec si s nimi zahral aj vzdušný hokej.

„O svojej mame rozprávam veľmi rád a vždy chcem pomôcť ostatným. Je skvelé, že sa tu niečo také robí, a teší ma, že ma tu dnes pozvali,“ povedal Schaefer, ktorý by sa sem pri najbližšej návšteve Buffala chcel vrátiť.

Od septembra čaká na Schaefera úplne nová etapa jeho kariéry. Čoskoro totiž po prvýkrát v živote opustí juniorské súťaže a na štadiónoch bude nastupovať proti tým najlepším z najlepších.

„Počas posledných rokov musel čeliť veľkej nepriazni osudu, takže nepochybujem, že má na to, aby to zvládol. Som však trochu nervózny z toho, či tie očakávania na 17-ročného chlapca nebudú príliš,“ zveril sa otec Todd.

Matthew však verí, že podobne ako všetky predošlé, zvládne aj túto, zatiaľ najťažšiu hokejovú výzvu.

„Môj pohľad na život sa vďaka tomu všetkému veľmi zmenil. Vidieť mamu, ako si prechádza ťažkou chorobou, a napriek tomu sa stále usmieva, bolo pre mňa neuveriteľné,“ vysvetľoval Schaefer.

„To najdôležitejšie, čo od nás s bratom rodičia vždy chceli, bolo, aby sme stali dobrými ľuďmi. A to či už tým, že niekomu podržíme dvere, alebo sa ho opýtame, ako sa má. Najviac totiž podľa mňa záleží na tom, ako človek vystupuje a akým je vnútri,“ dodal. (Martin Koziak,Nko)
//
ehm
Obrázek
Isles vítězové draftu .... Schaefer, Eklund, Aitchetson :good: neskutečný.
cepi píše:
sob 28. čer 2025 08:20

//
ehm
Obrázek
Keď jedna fotka povie viac než tisíc slov
Pripomina mi to vyraz McDavida ked Oilers vyhrali loteriu :-D
Michaela Misu draftoval z druhého miesta klub San Jose Sharks.

Pokiaľ ste pred dvoma rokmi sledovali zápas Slovenska proti Kanade na Hlinka Gretzky Cupe, tak vás pri gólovej prestrelke 14:4 na strane zámorského výberu mohol najviac zaujať ich najmladší hráč.

Michael Misa bol vtedy jediným členom kanadského mužstva, ktorý sa narodil v roku 2007. Napriek tomu však po väčšinu turnaja nastupoval v prvom útoku a na Zimnom štadióne Pavla Demitru v Trenčíne sa vtedy proti domácemu celku nazbieral šesť bodov. Tým len tesne zaostal za celkovým rekordom turnaja.

Tieto výkony však rozhodne neboli náhodné. Rodák z Oakvillu v Ontáriu totiž dostal pomerne vzácnu výnimku, aby do OHL mohol nastúpiť už v pätnástich rokoch.

Podobnú možnosť dostal napríklad prvý muž draftu 2009 John Tavares, draftová jednotka z roku 2014 a víťaz posledných dvoch Stanleyho pohárov Aaron Ekblad či azda najlepší hráč súčasnosti Connor McDavid.

Vo svojej debutovej sezóne ich však Misa dokázal všetkých prekonať, keď zaznamenal najlepší bodový priemer na zápas.

V zámorí ho však neporovnávajú so žiadnou z týchto kanadských superhviezd, ale paradoxne s jedným z najúspešnejších Slovákov v NHL.

Podľa draftového experta Scotta Wheelera mu totiž tento 18-ročný kanadský talent najviac pripomína Mariána Hossu. A to hneď vo viacerých aspektoch.

„Obaja sú rovnako vysokí, podobne zruční a vedia hrať rôznymi štýlmi. Hossovu kariéru som vždy obdivoval preto, koľkými rôznymi kapitolami si počas nej prešiel a ako sa musel ako hráč meniť,“ napísal pre The Athletic Wheeler, ktorý sa scoutingom a nádejnými hokejovými talentmi zaoberá viac ako desať rokov.

Vo svojom článku sa snažil ku každému z prvých 20 hráčov predbežného poradia tohtoročného draftu priradiť jedného zo súčasných či bývalých hokejistov. Priznáva, že v prípade Misu sa mu takýto príklad hľadal ťažko, no rodák zo Starej Ľubovne sa mu zdal ako najlepšia možnosť.

„Myslím si, že Misa by sa mohol podobne ako Hossa počas kariéry transformovať podľa svojich spoluhráčov, roly v tíme alebo miery vyťaženosti,“ doplnil.

Narastajúci trend

Víťaz troch Stanleyho pohárov síce nebol na drafte tak vysoko postavený ako Misa, no pre Ottawu Senators bol stále výberom v prvom kole. Celok z hlavného mesta Kanady pritom v dvoch sezónach predtým vyberal vždy z prvého miesta a v predošlých piatich ročníkoch nikdy nemal horší než piaty výber.

Hossa v Ottawe odohral sedem rokov, ale napriek pravidelnej účasti v play-off sa tímu nedarilo dobre rozohranú sezónu dotiahnuť do konca.

Úspech napokon prišiel až v roku 2007, keď slovenský útočník nastupoval v drese dnes už neexistujúceho tímu Atlanta Thrashers. Člen hokejovej siene slávy následne zmenil pôsobisko ešte trikrát, pričom k poháru sa napokon dostal až v treťom finále za sebou.

Wheeler pripomína, že toto porovnanie nemá byť predpoveďou aj ďalej pokračujúcej kariéry, ale skôr poukázaním na isté podobnosti medzi hráčmi. Nedá sa však úplne vylúčiť, že by Misova cesta mohla byť od tej Hossovej úplne rozdielna.

Súčasný trend v NHL jasne ukazuje, že na dosiahnutie celkového úspechu sú čoraz viac potrebné odvážne výmeny a tie najlepšie tímy sa často neboja obetovať ani svoje vysoké draftové výbery.

Ukážkovým príkladom na to je aj posledný víťaz posledných dvoch Stanleyho pohárov Florida. Tá sa totiž pred troma rokmi rozhodla vymeniť trojku draftu 2011 a jedného zo svojich najlepších hráčov Jonathana Huberdeaua za Matthewa Tkachuka z Calgary. O pár sezón nato sa 27-ročný Američan stal ústrednou postavou ich úspechu.

Podobne pritom postupoval aj šampión z roku 2023 Vegas Golden Knights. Ten totiž svoj prvý výber z draftu 2019 Peytona Krebsa vymenil za Jacka Eichela, ktorý už tretiu sezónu patrí k ich najproduktívnejším hráčom.

Aj preto by tak Misa v budúcnosti mal byť pripravený na rôzne nečakané zmeny a spomínaná podobnosť s Hossom mu môže pomôcť uspieť v ktoromkoľvek tíme.

Poradí si s očakávaniami?

Na rozdiel od slovenského hráča Misa nie je čistokrvný krídelník. Vo svojej poslednej sezóne ho však tréner tímu Saginaw Spirits skúsil preradiť na pozíciu centra.

Víťaz Hlinka Gretzky Cupu sa v priebehu roku stal najproduktívnejším hráčom prestížnej kanadskej juniorskej súťaže s priemerom dvoch bodov na zápas.

„Len čo ho presunuli do stredu, jeho hra sa stala výrazne komplexnejšou. Bol viac v kontakte s pukom a musel sa skutočne sústrediť na túto časť hry,“ povedal pre Sportsnet Kris Mallette, ktorý Misu trénoval v juniorskej súťaži.

Ako center pritom Misa už nastupoval, ale iba v žiackych kategóriách. Zmenu si však veľmi pochvaľuje: „Chcel som sa na stred vrátiť už dávnejšie. Myslím, že mi to veľmi pomohlo so sebavedomím. Cítim sa tam omnoho istejšie a viac sa dostávam k puku. To mi určite pomohlo.“

Podľa Malletta ho však trochu pribrzdili vysoké očakávania v mladom veku. Ako už bolo na začiatku článku spomínané, tak bol len deviatym hráčom, ktorý mohol vďaka výnimke štartovať v OHL v pätnástich.

Posledným hráčom s takouto pozornosťou bol jeden z rivalov Juraja Slafkovského a Šimona Nemca na drafte 2022 Shane Wright. 21-ročného Kanaďana si nakoniec vybral Seattle Kraken až zo štvrtej pozície. Väčšinu prvých dvoch sezón pritom strávil na farme v AHL.

Pri porovnaní ich posledných juniorských sezón bol na tom Misa omnoho lepšie, a tak sa u neho taký pomalší štart neočakáva.

„Za posledné 2-3 roky jeho hra veľmi vyzrela a dobre sa na neho díva. Po celý ten čas si spolu píšeme a sme v kontakte a sledovať jeho cestu je naozaj zábava,“ zhrnul Mallette. (Michal Koziak,Nko)
Obrázek
Samuel Tirpák, ktorý pracuje na pozícii skauta špecializovaného zámorského portálu FCHockey a pred tohtoročným draftom mal v databáze zhruba päťsto sledovaných hokejistov.

Z pohľadu daných hokejistov je to sklamanie. Ako skauti začíname sledovať hokejistov už niekoľko rokov pred tým, než splnia vekovú hranicu a môžu byť draftovaní. Tí hráči a ich rodiny o tom vedia, sledujú, čo o nich hovoria a píšu verejní skauti zo skautingových organizácií, ku ktorým patrím aj ja, a zároveň sa rozprávajú so skautmi z NHL. Pochopiteľne, keď hráč počúva, že má talent na povedzme tretie-štvrté kolo, a páči sa tomu-ktorému tímu a napokon ani neprejde draftom, nie je to preňho ľahké.

Len tu si treba uvedomiť okolnosti: V posledných dvoch kolách už prechádzajú špecifickí hráči, veľkí a tvrdí, niektorí takí, z ktorých pravdepodobne nebude viac ako hráč do spodnej formácie AHL. Z tohto pohľadu to teda nie je zvláštne, že sa na konci draftu nedostalo na hráčov ako Radivojevič a Pobežal. Napriek tomu je objektívne prekvapenie, že sa na draft nedostalo viac slovenských hráčov. Osobne som čakal štyroch až piatich.

Výsledok draftu si teda nemôžeme interpretovať tým spôsobom, že medzi 224 najtalentovanejšími hokejistami na svete sú len traja Slováci?

Nie. Všetky kluby majú istú stratégiu, podľa ktorej sa na drafte riadia. Niektorí si volia takých hráčov, aby doplnili systém, čiže napríklad aj hráčov, ktorí pre nich nebudú viac ako posila na farmu.

Výsledok draftu teda nezávisí výhradne od talentu. Tomáš Pobežal, Luka Radivojevič, Andreas Straka, Alex Mišiak – to sú len štyri mená, ale znamenajú štyri rôzne štýly a poňatia hry. A všetci zároveň majú talent väčší ako mnoho hráčov z posledných troch kôl.

Lenže tu do hry vstupuje spomínaná stratégia, teda či sa hráči s daným štýlom klubu hodia – a k tomu ďalšie faktory. Spomeniem jeden za všetky – hráč z OHL (kanadská juniorská súťaž, pozn. red.) je skautom na očiach oveľa viac ako hráč zo slovenskej extraligy, a to spomeňme, že na draft čakajú aj takí, ktorí nedostanú vyšší čas na ľade ako 10 minút za zápas. Ako sa teda skautom chcú predať títo, keď draftom neprešiel ani Pobežal, ktorý odohral celé play-off a ušiel mu titul až v predĺžení siedmeho zápasu?

Tu je namieste otázka, do akej miery dokážu mladí hokejisti ovplyvniť tieto faktory, ale veľmi sa to nedá. Taká je realita draftu – talenty vychované a hrajúce na Slovensku, ktoré majú na draft, existujú, lenže tu máme dobrú odpoveď na otázku, prečo mnoho z nich radšej volí odchod zo Slovenska.

Detroit draftoval brankára Michala Prádela a tiež Michala Svrčeka, Los Angeles si vybral Jána Chovana. Čo teda odlíšilo túto draftovanú trojicu od ostatných slovenských adeptov?

Na úvod by som rád spomenul, že v Detroite už 25 rokov pracuje ako európsky skaut Vladimír Havlůj, ktorý je medzi skautmi ako štvornásobný držiteľ Stanleyho pohára legenda. Je preto potešujúce, že si práve Red Wings vybrali dvoch z troch Slovákov.

Začnime Prádelom ako najvyššie zvoleným Slovákom. Pomohlo mu, že na všetkých turnajoch chytal vynikajúco, takže sa ukázal na Hlinka Gretzky Cupe i na MS do 18 rokov, kde si potvrdil pozíciu na drafte. Je to vysoký atletický brankár, čo je v dnešnej dobe pozitívum, a dokáže vytiahnuť kľúčový zákrok navyše, keď to tím najviac potrebuje. Má ešte problémy s vyrovnanosťou výkonov, ale to je u takých mladých hráčov pravidlo.

Svrček je síce nižší, ale je dravý, rýchly a produktívny, má šikovné ruky, je kreatívny a skvelý v prechodovej fáze. Hral vo švédskej SHL, pre mňa najlepšej európskej lige, a hlavne mu pomohlo, že nastupoval aj v play-off. Preto sa dostal na draft aj napriek tomu, že sa mu MS do 18 rokov mohli podariť aj lepšie.

Chovan je typický hráč do spodnej šestky útoku. Pohľad na jeho produktivitu nijako neohúri, ale keď si jeho hru rozoberiete do detailov, všimnete si, že je to skvelý korčuliar a počas sezóny začal lepšie využívať svoju postavu a hrať tvrdšie. Navyše patrí k lídrom národného tímu a vie dávať góly v dôležitých momentoch. Pre Kings to bola v šiestom kole voľba na istotu, ktorou nič nepokazia.

Dvojica v Detroite môže mať rozdielnu pozíciu. Prádel prichádza do organizácie, ktorá má mnoho výborných brankárskych prospektov, akými sú Trey Augustine a Sebastian Cossa, a presadiť sa teda môže byť mimoriadne náročné, pričom Svrček prichádza ako hráč zo Švédska, ktorých v Detroite vždy obľubovali. Môžeme teda mať z týchto dvoch Slovákov v Detroite zmiešané pocity?

Pri Svrčekovi súhlasím. Je to typ hráča, aký Detroit zvykne vyhľadávať. Ak by som sa mal pred draftom detailne zamyslieť a určiť kluby, pri ktorých by som čakal, že sa budú o Svrčeka zaujímať pre jeho herný štýl, Detroit by určite patril do okruhu favoritov. Svrček má v Detroite vzory, ktorými sa môže inšpirovať, aby to v Detroite zvládol.

V prípade Prádela ide o horizont šiestich-siedmich rokov, počas ktorých sa situácia môže vyvinúť akokoľvek. Brankári ako on zvyčajne zostanú v Amerike, smerujú na univerzitu, kde odchytajú tri-štyri roky, potom sa rozhoduje, ako prebieha ich dlhodobý vývoj. Skôr to vnímam z opačného uhla pohľadu, že keďže sa Prádel dostal do organizácie s toľkými brankármi, navyše nedávno získala aj Johna Gibsona, má komfort nemyslieť na budúcnosť a sústrediť sa výhradne na svoj individuálny rozvoj v nasledujúcich rokoch. Naoko to preňho nevyzerá dobre, ale pre jeho vývoj táto situácia nie je zlá.

Asi najznámejším nedraftovaným Slovákom tohto roka je obranca Luka Radivojevič. Ešte pred rokom sa mu predpovedalo, že by v prípade pozitívnych okolností mohol bojovať o prvé kolo, navyše je známy z mládežníckych reprezentácií. Čo stálo za jeho prepadom?

Sezónu začal divným spôsobom – nebol na Hlinka Gretzky Cupe, lebo sa chcel sústrediť na letnú prípravu v Örebro, kde si chcel získať miesto v základnej zostave. Keby sa mu to podarilo a mal by danú rolu v SHL, na sto percent je draftovaný, nemám o tom pochybnosti. Problém je, že do tímu sa síce dostal, ale len ako siedmy obranca a hral v priemere zhruba 7 – 8 minút na zápas.

Preto sa rozhodol odísť do USHL, kde hral v prvom, prinajhoršom druhom obrannom páre a nasadzovali ho v každej situácii. Trvalo mu však, kým si na nové prostredie zvykol.

Luka nie je vyložene ofenzívny obranca, ako sa o ňom zvykne vravieť. Nie je to typologicky druhý Hutson. Je to skôr ofenzívne ladený všestranný two-way obranca. Na univerzite v Bostone bude výborný. Osobne si myslím, že bude jeden z najproduktívnejších obrancov NCAA, keď si na tamojšiu ligu zvykne a získa si priestor. Aj v USHL patril k najlepším vo svojej role, keď si zvykol. Problém je ale jeho výška.

To, že ho nedraftovali, teda s prihliadnutím na okolnosti nevnímam ako veľké prekvapenie. Možno mohol zo Švédska odísť už pred sezónou, ale to už sú špekulácie a tie ja robím nerád, keďže každý hráč je individuálny prípad.

Vravíte, že mu uškodila jeho výška. Luka má 177 centimetrov. Práve tento rok sa prvýkrát za minimálne 25 rokov stalo, že draftom neprešiel ani jeden obranca nižší ako 182 centimetrov. Čo je za tým? Je to nový trend v NHL?

Áno, NHL smeruje k vyšším obrancom. Posledný tím, ktorý vyhral Stanleyho pohár s priemernou výškou obrancu pod 188 centimetrov, bol Washington v roku 2018. Ostatní víťazi, ak skombinujeme ich obrany, mali priemer cez 190 centimetrov.

Druhá vec je, že sa vyšší hráči zlepšujú, čo sa týka hry s pukom, ofenzívy a korčuľovania. Sú na inej úrovni než pred pätnástimi rokmi. Vyšší hráči teda sami sebe dávajú viac príležitostí. Tímy si uvedomujú, že na ľade potrebujú pokryť čo najviac priestoru, že vyšší hráči majú väčšie rozpätie rúk či dlhšiu hokejku, a tak už juniorské tímy dbajú na to, aby si vysokí obrancovia dávali záležať na zlepšovaní korčuľovania či technických zdatností, aby boli potom použiteľnejší. Vyzerá to teda tak, že bude čoraz menej nízkych obrancov.

Aj ja sa snažím tieto skutočnosti odzrkadliť vo svojej práci. Pred draftom som uverejnil svoj osobný preddraftový rebríček osemdesiatich hráčov, no Luku som doň nezaradil.

Je to teda dokázateľný fakt, že nižší obrancovia nie sú vyberaní na základe nedostatočnej výšky? Je viac príkladov okrem Radivojeviča, aby sme už mali vzorku, ktorá tento trend dokáže potvrdiť?

Najlepší príklad je Čech Tomáš Galvas, ktorého prehliadli vlani i tento rok. Čistým talentom patril k nadpriemeru vo svojej vekovej kategórii, navyše už má za sebou dvoje MS do 20 rokov, ale má 179 centimetrov.

Vo svojej databáze mám k tomuto draftovému ročníku okolo päťsto mien, ktoré som sledoval, a medzi nimi sú šiesti obrancovia do 180 centimetrov. Ani jeden z nich neprešiel. Okrem Galvasa a Radivojeviča boli medzi nimi Donato Bracco z amerického vývojového programu, ktorého brat hral vo Zvolene a v Poprade, Carter Murphy z Youngstownu v USHL, ktorý má 172 centimetrov a budúcnosť má asi len na univerzite a v Európe, a potom dvaja Rusi – Nikita Poltavčuk, ktorý patril k najlepším v produktivite v tamojších súťažiach do 16 a 17 rokov, a Makar Fomin, ktorý nastúpil na 12 zápasov v KHL a bol produktívny v juniorskej MHL, ale aj pri ňom rozhodla výška.

Vo vašom osobnom rankingu bol spomedzi Slovákov najvyššie zaradený nedraftovaný Tomáš Pobežal. Čo si na ňom kluby vlastne nevšimli, keďže ho napokon nik nezvolil?

Síce je taktiež nižší, ale je to veľmi súťaživý hráč. Ide do každého súboja, akoby mal o pätnásť centimetrov navyše. Je rýchly, má kvalitnú strelu a defenzívne kvality, je relatívne dobrý center, ale vo vyšších ligách sa vie uplatniť aj na ľavom krídle.

Čo sa týka prehliadaných kvalít Pobežala, pripomeniem štatistiky. Ak sa zameriame na útočníkov, Pobežal mal najproduktívnejší preddraftový rok v slovenskej extralige za 25 rokov, teda od Mariána Gáboríka, a okrem neho boli od Pobežala produktívnejší len Marián Hossa a Jiří Bicek. Dá sa síce polemizovať, že kvalita súťaže už nie je ako predtým, ale ak niekto dokáže strieľať góly s profesionálmi v jeho veku, podľa mňa by to malo zavážiť. K tomu hral druhého centra, krídlo v defenzívne ladenej formácii, hral v play-off a dokopy s mužmi už odohral cez sto zápasov. Kto ho sledoval v play-off, videl, ako sa snažil dostávať súperom pod kožu – a to je takisto vec, ktorú si v NHL cenia.

Znova však narážame na problém, o ktorom som už rozprával skôr – hráča zo slovenskej ligy sledujú skauti menej ako niekoho v kanadských a amerických juniorkách. Ja som videl skoro tridsať Pobežalových zápasov za posledné dva roky v reprezentácii aj za Nitru, väčšinu z nich naživo. Prirodzene, ak daného hráča sleduje skaut dlhodobo, lepšie odhalí jeho kvality a tak trochu dúfa, že si ten talent všimne aj niekto iný. O Pobežala bol záujem v NHL, ale každý klub má svoje rebríčky a preferencie v posledných kolách.

Myslím si, že šancu byť draftovaný ešte bude mať o rok ako starší hráč. Budúci rok by mal stráviť v Kingstone v OHL.

Vravíte, že na Slovensku je menej možností ukázať sa skautom a byť docenený za svoju hru. Ako je potom možné, že podobne nízky a menej produktívny Filip Mešár bol svojho času draftovaný už v prvom kole?

Rovnakú otázku si kladiem aj ja. A k tomu sa dá pripojiť ďalší príklad: Adam Sýkora – podobný vzrast a dokonca aj hrával za Nitru ako Pobežal.

Berte to skôr ako moje zamyslenie – možno bude sčasti odpoveď v štýle hry. Pobežal je hráč, ktorý vie, kedy a kde má byť, občas sa môže zdať, že sa nesnaží, ale dáva si záležať, aby bol vždy na správnom mieste. Sýkora hrá podobne bojovným štýlom, ale je ešte agresívnejší.

Mešár zas mal viditeľne vysoký potenciál, keďže ide o technicky zdatného hráča, čo bola jeho hlavná prednosť. Hoci nemal takú dobrú produktivitu, no bol ťahúň ofenzívy. A to Pobežal nie je. Nazdávam sa, že mu trochu pokazilo draftový ročník využívanie na MS do 20 rokov, kde hral ako druhý center, no nemal pri sebe nikoho, kto by zaňho ťahal ofenzívu, lebo Pobežal je hráč, ktorý bojuje, získava puky, robí chaos pred bránkoviskom a pasuje k nemu tvorivý hráč.

Ale aj po tomto zamyslení a v kontexte Mešára a Sýkoru sa naďalej veľmi čudujem, že si Pobežala nik nevzal.

Neboli to však jediní hráči so šancou na draft. Spomínalo sa meno Andreasa Straku a v rebríčku vašej organizácie ste mali oproti ostatným rebríčkom vysoko brankára Roberta Leonarda Henriqueza alebo obrancu Michala Čapoša. Nájde sa ešte Slovák, pri ktorom ste boli prekvapený, že neprešiel draftom?

Straka nemal dobrú sezónu v kanadskej juniorskej QMJHL, takže pri ňom som draft nečakal. Asi nemal na to, aby sa prebil cez niektorých väčších, silnejších a rýchlejších hráčov v šiestom a siedmom kole.

Henriquez mal skvelú sezónu, ale v jeho prípade platí, že čím vyšší brankár, tým má viac šancí. Tento rok boli zvolení len dvaja brankári nižší ako 185 centimetrov, a to najlepší brankár MS do 18 rokov Jack Ivankovic a Petteri Rimpinen, ktorý mohol byť draftovaný už vlani a vo Fínsku je prvým brankárom.

Pri Slovákoch spomeniem ešte Alexa Mišiaka, mladšieho brata Martina Mišiaka. Ten odišiel zo Zvolena do USHL. Na Slovensku sa mi páčil, hrá energicky, ale je to dosť špecifický typ, pretože hrá len v prvých dvoch útokoch, čo bol faktor, ktorý dosť zavážil, preto som jeho draft čakal menej, hoci ho niekoľko tímov malo v hľadáčiku.

Posledné dve draftové jednotky boli, mierne povedané, nadpriemerné. O Connorovi Bedardovi sa hovorilo ako o generačnom talente, Macklin Celebrini mal skvelú nováčikovskú sezónu. Čo môžeme čakať od tej tohtoročnej, obrancu Matthewa Schaefera?

To poviem absolútne jednoznačne – obranca číslo jeden. Má vysoký level súťaživosti, je to fantastický korčuliar, výborný ofenzívne aj defenzívne, skvelý v hre s pukom, má výborný pohyb a do istej miery využíva fyzickú hru. Veľmi mi pripomína Drewa Doughtyho, čiže je to obranca, ktorý hrá vo všetkých situáciách a dokáže čokoľvek, čo si od neho tréner vyžiada. V OHL hral pred zranením skoro 29 minút na zápas, z toho skoro štyri minúty na oslabeniach a k tomu bol veľmi produktívny. Je to taký vyšší Doughty. Škoda, že bol vyradený takmer na pol roka po zranení kľúčnej kosti, ale Islanders si vybrali podľa očakávaní.

Skauti z NHL sa nezhodli, či bol jasnou jednotkou alebo bol súboj medzi ním a druhým zvoleným Matthewom Misom tesný. Je Schaefer odskočený od zvyšku alebo mal Misa šancu?

Bolo to veľmi tesné, dokonca by som si dovolil povedať, že až trojica najkvalitnejších hráčov bola tesná. K tým dvom by som ešte pridal Jamesa Hagensa, ktorý bol prekvapivo zvolený až ako siedmy do Bostonu.

Napokon rozhodlo, že Schaefer má predsa len o čosi vyššiu kvalitu. Misa však bude vynikajúci hráč, má potenciál na to, aby bol taký dobrý, že sa dostane do siene slávy. Vyrovnal rekord Johna Tavaresa v počte bodov v OHL medzi hráčmi do 18 rokov a zaznamenal ďalšie úctyhodné zápisy. Skrátka je to jeden z najlepších mladých hráčov, ktorí ešte nehrajú v NHL, a predpokladám, že bude s Macklinom Celebrinim súťažiť o post prvého centra San José.

Čo sa Hagensa týka, ide o kreatívneho hráča typu Jacka Hughesa a Logana Cooleyho. Je to extrémne dobrý korčuliar, ktorý skvelo tvorí hru. Kombinácia jeho rýchlosti, kreativity a tlaku na bránku, kde sa tlačí, hoci je menší, je veľmi nebezpečná.

Schaefer však tento súboj aj u mňa vyhral. Je to proste vynikajúci obranca ofenzívne aj defenzívne. Vyhral po istom dvojročnom vývoji – raz bol jednotka Hagens, potom Misa, ale napokon sme sa zhodli, že Schaefer má pozíciu jednotky, hoci tesne, ale dokázal to napriek dlhému zraneniu, čo je ešte pôsobivejšie.

Česi mali druhýkrát po sebe dvojciferný počet draftovaných hráčov. Už tretíkrát sa ich jednotkou v prvom kole stal obranca, tentoraz z deviateho miesta, Radim Mrtka. Ich hviezdami pritom boli väčšinou brankári a útočníci, nastáva v tejto oblasti istá premena?

Mrtka a pred ním Jiříčkovci boli skôr tri výnimky za sebou, keďže ide o troch vysokých obrancov, ktorých Česi na takejto vysokej úrovni väčšinou neprodukujú.

Uvidíme, čo prinesú ďalšie ročníky – o rok má ísť na draft Vladimír Dravecký, ktorý však meria 182 centimetrov, a nevedno, ako na to zareagujú kluby, ale mne sa zatiaľ javí ako hráč pre druhé, najneskôr tretie kolo. O rok ešte majú pár mien, ale žiaden top talent. Tým by mohol byť Lukáš Kachlíř o dva roky, je výborný, ale musí podrásť, keďže naposledy mu namerali 172 centimetrov. To je zatiaľ všetko, čo z naozaj výnimočných talentov pre českú defenzívu sledujem, takže o nejakom trende sa ešte zrejme hovoriť nedá.

Tento rok nám ukázal, že sú veľké predpovede zbytočné, predsa len sa zrejme dá aspoň povedať, či sa o rok očakáva úspešnejší draft ako tento.

Očakávam viac, lebo je viac hráčov, ktorí majú teoretickú šancu. Patria tam Tomáš Chrenko, Tobias Tomík, Adam Nemec, Samuel Hrenák či Adam Goljer.

Goljera mám v kategórii „A“ prospektov. Je to vysoký pravoruký two-way obranca do všetkých situácií, vie tvrdo vystreliť, výborne korčuľuje, je inteligentný, zvláda hrať ako najvyťažovanejší hráč. Má podpísanú zmluvu v Trenčíne a kvality na to, aby hral v prvých dvoch pároch a vo všetkých situáciách, aby sa toho čo najviac za ten rok naučil.

Chrenko sa výborne ukázal na MS do 18 rokov. Aj v lige hrá veľmi inteligentne, šikovne, vo svojej hre má skvelé detaily a kompenzuje to tým, že nepatrí k najvyšším.

Nemec je prospekt do stredných kôl. Síce mal výborné čísla v juniorke, ale na vyšších úrovniach bude skôr hráčom, ktorý bude podporou ostatným, doplnok do formácie. Bratovu pozíciu na drafte teda neohrozí.

Brankár Hrenák mal v juniorských ligách v Dukle Trenčín vynikajúce štatistiky. A Tomík akosi zastal vo vývoji, čo mu môže uškodiť.

K týmto piatim by sme mohli priradiť Pobežala; keby sa mu podarila sezóna, bol by kandidátom na zvolenie o rok. Vo Fínsku ešte hrá Michal Plančár, ale od neho nemám očakávania. Budem však sledovať aj ďalších – Ivana Mattu, Mateja Stankovena, Lucasa Nováka, Jonasa Ďurča alebo Roderika Černáka. (Šimon Čop,Nko)
739 příspěvků
Seřadit podle:
Ve fóru je celkem 0 uživatelů :: 0 registrovaných a 0 skrytých (založeno na uživatelích aktivních během poslední 3 minuty)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 58 uživatelů dne stř 03. dub 2013 21:57

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé
2006 CAROLINA HURRICANES