NHL Trade Deadline 2015
Pokud bych měl hodnotit počínání Armyho během trade deadline, tak mu dám bez váhání 1*. Velmi se mi líbí všechny tři výměny, které jsme provedli. Nebyly to žádné zběsilé šílenosti, ale naopak rozumné a trpělivě provedené tahy, kdy chápu význam každé z nich. Zaměřili jsme se především na obranu, což přijímám se zvednutým palcem.
Trade #1
Zbyněk Michálek a 3rd round 2015 conditional pick z ARI za Maxim Letunov
Asi největší
need s jakým jsme vstupovali do deadlinu jsme vyřešili jako první. Rozšířit obranné řady o kvalitního defenzivního beka jsem považoval za důležitou věc, protože Butler s Lindbohmem jsou sice ok beci, ale fungujou spíš jako záplaty, a ne plnohodnotné náhrady, s kterými bychom mohli do play-off vstupovat jako s členy základní obranné šestky, kdyby to bylo potřeba. Michálek takovým hráčem je. Umí bránit nejlepší lajny soupeře, vypomůže na oslabení a zblokuje hromadu střel. Navíc je dobrý v
transitional play a ačkoliv je to prototyp defenzivního obránce, je taky chytrým hráčem, který dokáže dát solidní
first pass a založit útok.
Co je ale to nejlepší je, že nás toho mnoho nestál. Coyotes musejí mít Letunova skutečně vysoko. Podle všeho se jedná o velmi zajímavého prospekta, který ale nebyl v
organizational top 5 prospect list a tak jako tak by měl hodně těžké se prosadit do prvního týmu Blues. To, že jsme k tomu jako přídavek dostali ještě
conditional 3rd round pick na letošním draftu a 50 %
retained salary od Coyotes pak zcela jednoznačně v mých očích převažuje misky vah ve prospěch Blues.
Trade #2
Robert Bortuzzo a 7th round 2016 pick z PIT za Ian Cole
Tohle je na první pohled hodně rozporuplná výměna. Jasně, Cole je pořád mladý, Bortuzzo není žádná extratřída, na první pohled se může zdát, že proděláváme, ale... Velkou roli tady podle mě hraje to, že Cole prostě nevyrostl v beka, jakého z něj Blues chtěli vychovat. Byl draftovanej v roce 2007 v prvním kole a počítalo se, že jednou bude
top-4 defenseman, což, jak je vidno, se nestal. On je obstojným hráčem do třetího páru, ale když se na led dostal proti nejlepším lajnám soupeře, byl problém. Navíc on prostě té obraně nedodal nic navíc, co by už v ní nebylo. Ve všem byl na průměru a v ničem nevynikal. Po příchodu Michálka by jeho uplatnění ještě více upadlo. O jeho výměně jsem se zmiňoval už dříve a proto mě vůbec nepřekvapila. Bortuzzo alespoň přidá
size & strength, které té obraně chybí od odchodu Poláka a které se především v play-off mnohdy hodí a jsou potřeba. Jako 7. bek nabídne Hitchovi zajímavou alternativu. Volba v sedmém kole draftu už je takový spíš symbolický přídavek od Pens.
Trade #3
Olli Jokinen z TOR za Joakim Lindstrom
Podivný tah, který ale má své opodstatnění. Jokinen ačkoliv téměř nikdy nehrál v play-off a jaké to je hrát hokej v květnu zná jen z MS, tak má za sebou více než 1000 zápasů v NHL. Ligu zná, prošel hodně týmy a o motivaci do play-off se u něj vůbec nebojím. Je to fajn rozšíření
depthu zkušeným veteránem, který může v klidu zahrát roli v
bottom-6 a v případě potřeby zaskočit i výše. Army a spol. tady podle mě vycházeli z loňské zkušenosti, kdy nám v prvním kole proti Chicagu vypadl na tři zápasy zraněný Backes a do prvního útoku místo něj musel naskočit Steve Ott, který ať se snaží jak chce, prostě nikdy nebyl a nebude hráčem do první lajny. A absence na tak klíčovém postu byla znát. Jokinen na prvním centru toho odehrál víc než dost a byť už není tím hráčem, jakým býval, pořád je to v případě nutnosti lepší volba, než tam vytahovat nějakého
grindera ze 4. lajny. Protihodnota v Lindstromovi je jako plivnutí do větru.
Takže jak už jsem poznamenal výše, vedení za tenhle trade deadline chválím. Velmi dobře jsme rozšířili depth, vybrali hráče, kteří mohou pomoct a jejichž příchod dle mého zaujatého pohledu dává smysl. Pevně věřím, že letos už máme na to předvést nějaký
deep play-off run a ukázat, že nejsme jen
regular season team.
Let's Go Blues