Tak a teraz ešte k tomu čo ma skutočne trápi:
1) Pariseho re-sign. Podľa mňa odísť nechce, ale ak takto budeme pokračovať, a o tých podmienkach som hovoril už v lete, vôbec sa jeho odchodu čudovať nebudem a to bude rana. Lebo Kovalchuk je Kovalchuk. So svojimi plusmi i mínusmi.
2) Obrana. Priemer, hrôza, slabota, des. Najprv na pozitívnu nôtu. Volchenkov je síce preplatený (ako každý UFA, na to vždy všetci zabúdajú s radosťou pri kritike), ale dôležitý. Larsson má svoje muchy (menovite občasná laxnosť a skating s čím súvisí jeho hra 1na1 proti omnoho rýchlejším protihráčom) ale o tom, že sa ich časom zbaví, nepochybujem. Fayne je proste solídny bek, ale stále si stojím za svojim. Keď bude naša obrana znova konečne vyzerať dobre, bude v 3. páre. No a teraz k tým negatívam. Salvador, nech mi pán Boh odpustí, už na to proste nemá. Včera predviedol pekný zákrok proti Kaneovi, to je ale tak všetko. Elitný grenade handler čo má problém vyviesť puk z pásma či ho prihrať, to už na dnešnú NHL stačí len vtedy, ak všetko ostatné zvláda daný hráč príkladne, ako Volchenkov. Takže po sezóne hádam papá, v treťom páre by jeho miesto mal zastať nováčik. Greene má svoje dni ako väčšina ženských. Príjemne ma spočiatku prekvapil nakoľko som nečakal, že po podpise kontraktu bude hrať tak dobre. Sypal som si popol na hlavu. Ale už aj on sa pomaly vracal do minuloročných koľají. Možno to bolo spôsobené zranením. Tak či onak, za svojím si stojím. Neverím, že tento kontrakt dokončí v NJ. Nuž a Tallinder, to je veľmi zaujímavý prípad. On vie zahrať jednu tretinu fakt excelentne a potom v tej druhej zneguje splašenými chybami všetko dobré, čo dovtedy spravil. Podobný príklad ako v útoku Kovalchuk. Úprimne, tak ako Greenea, ani z Tallindera som nikdy nadšený nebol. Rýchlosť je dobrá, častokrát mu pomáha, ale je mäkký, a to ja proste nemusím. Nuž a keď s ak tomu pridajú chyby. Zopakujme si to zábavné "retrospektívne vidíme, že nie Tallinder učil Myersa, ale Myers Tallindera". Či je to prehnané, alebo nie, ja by som sa rozhodne nehneval keby ani on svoj kontrakt v NJ nedokončil. Jednoznačne chýba #1PMD, na tom sa stále nezmenilo nič. Nie je však #1 PMD ako #1 PMD. Takzvaného požierača minút s veľkým potenciálom sme síce v Larssonovi našli, šikovný PP QB schopný si to ošéfovať v ofenzíve však asi nebude. A to je presne to, čo nám chýba nesmierne nielen pri PP, ale i pri 5on5. Za Enstroma by som vraždil. Môj názor je zrejmý. Obetovať aj za cenu straty do budúcna (samozrejme, len ak to za to stojí). Nie preto, že by sme boli "win now" tím, to nie sme. Ale preto, že takto ako to je, to dlho proste zostať nemôže ak chceme pomýšľať čo i len na čiastkový úspech.
3) Podľa všetkých indícií (Hedbergov vek, Martyho nevyrovnanosť výkonov a vek) je zrejmé, že počas nadchádzajúceho leta pôjdeme tvrdo po nejakom gólmanovi. Tá otázka sa omieľa často. Či chceme len stop-gap a dať šancu mladým (resp. či na to už o rok niektorý z nich aspoň na pozíciu dvojky bude mať), alebo siahnuť po niekom perspektívnom, kto už nejakú tú skúsenosť má. Dobre vieme, že Lou má pre Amíkov slabosť, aj preto nie je prekvapením, že už bolo čosi počuť o Devils a Schneiderovi. Keď som však počul slovo "premium (for Schneider)", zarazilo ma to. Cena brankárov (aj napriek tomu čo urobil ten demen* Sherman - Varlamov trade) nie je extrémne vysoká. Aj napriek tomu, že sa dôležitosť výkonov vo vypätých situáciách podceniť nedá, minimálne čo sa základnej časti týka, rozdiely sú minimálne. Navyše u mladých ešte stále risk veľký. Takže pokiaľ sa takou cestou vyberieme, ja len dúfam, že cena bude adekvátna. Spomínal sa aj Bernier, to tiež nie je prekvapenie.
4) Depth. To samozrejme súvisí aj so stupňom vývoja našich mladých. Väčšina z nich sa ukazuje ako pre ligu vhodní kandidáti, čo ma nesmierne teší, vo vývoji im však niekoľko rokov chýba. Ako im, tak tímu ako celku. Včera bola 4tá lajna (s Kovalchukom) na ľade najlepšia a aj keď by som ešte niečo občas zmenil, myslím, že ju konečne po dlhšom čase máme vyriešenú. Čo sa však týka top9, stále je tam niekoľko otáznikov. Po sezóne končí zmluva aj Zubrusovi. Toho musíme bezpodmienečne podpísať za rozumný peniaz. Sýkora predpokladám papá, tým sa otvára miesto Tedenbymu, možno po zmenách jednému z dvojice Henrique/Josefson na krídle a pod. Kombinácií je viac. Faktom ale je, že na RW sme na tom horšie než inde. Ak berieme do úvahy, že centra (keď sú všetci zdraví) máme aspoň kvantitatívne (nie kvalitatívne) vyriešeného a obrana je na tom podobne, je to práve RW, kde trpíme, tak ako to tu už bolo viackrát spomenuté aj mnou, aj vami. Naozaj by nebolo odveci sa počas TD (podľa postavenia tímu v tabuľke) poobzerať po nejakom riešení.
Žeby Iginla či Doan?
5) Coaching už bol spomenutý, takže tam len v krátkosti. S čím som spokojný je systém ako taký a PK. S čím však spokojný nie som je fakt (PP vynechám, k tomu som sa vyjadril už hore), že tréner musí v prvom rade reagovať na potreby a schopnosti tímu. A to sa u nás nedeje. DeBoer si tvrdošijne presadzuje aktívne 212 a našej neskúsenej/nekvalitnej obrane to robí nesmierne veľa problémov.
Na záver už len dodám to, čo som spomenul dávnejšie. Zajac nie je Crosby, ale je to hlavne jeho obranná práca a rola v tíme, ktorá nám napomôže stabilizovať výkony. Ak sa do jeho (podľa včerajších správ by už pred Vianocami mohol nastúpiť

) príchodu udržíme na hranici .500, budem vcelku spokojný. Potom sa môžme baviť o ďalšom vývoji.