"Každý hokejista si chce raz zahrať v Kanade," zdôvodnil Pavol Demitra, prečo si na trhu voľných hráčov NHL vybral Vancouver. Od Canucks získa v priebehu dvoch rokov osem miliónov dolárov.
Prečo odišiel z Minnesoty
Najviac mi prekážalo, že tréner nám s Majom Gáboríkom neustále menil spoluhráčov. Zo všetkých tímov, v ktorých som predtým hrával, som bol zvyknutý na stabilných spoluhráčov, s ktorými som si na ľade rozumel. Stálym zmenám v Minnesote som sa nikdy nevedel prispôsobiť. Okrem toho bol hokej veľmi zviazaný taktikou, každý mal presnú úlohu, nikto sa nemohol uvoľniť. Aj stredný útočník musel byť v Minnesote vždy pripravený, aby sa pri bránení rýchlo dostal ako prvý naspäť.
Prečo s Minnesotou ani nerokoval
Klub si síce vyberal, či bude rokovať so mnou alebo s Brianom Rolstonom, ale s agentom sme mu odkázali, že nemáme veľký záujem. Aj preto sa zrejme sústredili na Rolstona (ani ten v Minnesote nakoniec neostal - pozn. red.). Zdalo sa mi aj, že v klube boli trochu urazení, keď novinári nafúkli moju májovú návštevu vo Vancouveri. Mám tam známych, išiel som za nimi, nie rokovať, že z Minnesoty odídem.
Či pomôže mať známeho generálneho manažéra
Ani veľmi nie. Šéf Canucks Mike Gillis síce býval mojím agentom, ale rokovania o kontrakte aj tak viedol s mojím terajším zástupcom. Mne iba dávnejšie povedal, ako si predstavuje nový tím a moju úlohu v ňom.
Aký je tím Canucks
Páči sa mi, ako je poskladaný. Má jedného z najlepších brankárov NHL Roberta Luonga, dokonalú obranu, hľadá ešte pár útočníkov. Najväčší záujem mali v klube o Matsa Sundina, stále dúfajú, že sa dohodnú. (Švédsky veterán dostal podľa zámorských médií od Canucks ponuku na dva roky za dvadsať miliónov dolárov, zatiaľ sa však nerozhodol, či a kde bude pokračovať v kariére - pozn. red.).
Na akom poste bude hrať vo Vancouveri
Ak sa klubu podarí presvedčiť Sundina, budem hrávať na krídle. Ak nie, budem centrom. Mne je to jedno, ak mám na ľade dosť voľnosti, môžem byť na oboch pozíciách.
Aký je hokej v Kanade
Atmosféra na štadióne je parádna, každý človek v Kanade hokej miluje, rozumie mu. Každý hokejista si rád zahrá v Kanade. Fanúšikovia všetko, čo sa okolo hokeja deje sledujú, hráčov v meste spoznávajú. Je to lákavé, pre mňa trochu nové. Ja som na začiatku kariéry hrával v Ottawe, ale bolo to už dávno, a veľa som si vtedy atmosféry neužil.
Aké je počasie vo Vancouveri
Počas zimy tam toľko snehu ako v Minnesote nepadá. Pár kilometrov od mesta sú však obrovské hory, kde sa dá dobre lyžovať - je to akoby moderné veľkomesto pod Tatrami. A, samozrejme, k tomu aj pri mori. Pre mňa jedno z najkrajších v NHL.
Dom si ešte nezháňa
Ešte sa nemusím ponáhľať. Všetko sa dá vybaviť cez internet, navyše mám v meste veľa známych. Pomôžu.
Prečo nechcel ísť do Ruska
Okrem Moskvy, kde sa žije výborne, odrádzajú hráčov podmienky na život. Kto si chce užívať príjemný život, v Rusku to príliš dobré mať nebude. Ja som na ponuky z Ruska ani nečakal, od začiatku som agentovi povedal, že ma zaujímajú iba kluby z NHL.
Prečo môže ruská Kontinentálna liga ohroziť NHL
Konkurenciou bude určite. Ponuky z Ruska sú zaujímavé najmä pre chalanov, ktorí robia na ľade čiernu robotu. V mužstve sú veľmi dôležití, ale v NHL si ich veľmi nevážia, nezarábajú príliš dobre. V Rusku dostanú lepšie podmienky.