Máme i vlastný discord server: https://discord.gg/fgWjDdg2rE?

EDMONTON OILERS

Diskuze o jednotlivých týmech nejkvalitnější hokejové ligy na světě.

Najlepsou spravou leta je, ze zahadzujeme tie hnusne dresy a vraciame sa ku klasike https://www.nhl.com/oilers/news/release ... -334719330

Obrázek
Edmonton už veľa šancí na titul mať nebude, stačí sa pozrieť do histórie.

Tento rok to malo byť inak.

Hovorilo si po poslednom zápase sezóny nielen mnoho fanúšikov Edmontonu, ale hlavne Connor McDavid.

Oilers totiž po úvodných dvoch zaváhaniach v prvom kole proti Los Angeles prepli na iný level a svojim súperom nedávali žiadnu šancu. Ako víťaz spred dvoch rokov Vegas Golden Knights, tak Dallas Stars uhrali proti McDavidovi a spol. len jediný zápas a drvivú väčšinu získal Edmonton rozdielom triedy.

Oproti vlaňajšku, keď boli na sklonku vypadnutia už v druhom kole proti Vancouveru, sme teraz sledovali vylepšenú verziu minuloročného finalistu.

„Tento tím je omnoho lepší ako Edmonton, s ktorým sme hrali naposledy,“ potvrdil to v rozhovore po semifinálovej sérii dnes už bývalý tréner Dallasu Stars Peter DeBoer.

McDavid síce nepôsobil tak dominantne ako vlani, no o to viac sa mohol spoľahnúť na výpomoc svojich spoluhráčov.

„Tento rok to bolo iné ako naposledy,“ opisoval McDavid postup svojho tímu do finále. „Pôsobilo to úplne normálne. Nemali sme takmer žiadne výkyvy a po celý čas sme hrali veľmi vyrovnane. Vďaka tomu sme teraz v dobrej pozícii,“ dodal.

Florida na druhej strane musela ísť vo Východnej konferencii po prvýkrát od roku 2023 do rozhodujúceho siedmeho zápasu série, všetko tak nasvedčovalo tomu, že budeme sledovať inú finálovú sériu ako vlani.

Posun k horšiemu?

Toto tvrdenie nakoniec aj platilo, ale len prvé štyri zápasy. V čase, keď sa malo rozhodovať o Stanleyho pohári, bol Edmonton absolútne nulový.

Pomôcť vtedy nedokázal ani kapitán Oilers Connor McDavid, ktorý si od stavu 2:2 v sérii pripísal len jediný gól. Aj kvôli tomu tak nedostal Trofej Conna Smytha ako pred rokom. Ocenenie pre najužitočnejšieho hráča play-off už patrilo hráčovi Floridy Samovi Bennettovi.

„Minulý rok sme naozaj hrali o pohár. Tentokrát nie,“ povedal po zápase obranca Edmontonu Mattias Ekholm napriek tomu, že v tomto finále na rozdiel od toho posledného vyhrali prvý zápas a nemuseli doháňať stratu 0:3.

Ak sa ale na jednotlivé zápasy pozrieme bližšie, tak je jasné, že 35-ročný Švéd má pravdu.

Obe výhry Edmontonu prišli po viacgólových otočkách a predĺžení. Celkovo boli vo vedení proti Floride len necelých 34 minút. A to je za šesť zápasov veľmi málo.

Drvivá väčšina odborníkov sa zhoduje, že rozdiel urobila šírka jednotlivých kádrov. „Oilers nemali žiadnu odpoveď na druhý a tretí útok Floridy. Najmä Marchandov tretí útok bol lepší než čokoľvek v posledných dvoch formáciách Edmontonu,“ napísal pre The Athletic Daniel Nugent-Bowman, ktorý sa dlhodobo venuje kanadskému tímu.

Podobne to videl aj Connor McDavid: „Nenašli sme žiadny spôsob, ako ich poraziť. Majú skvelých hráčov. Koľko ich vlastne malo za play-off aspoň dvadsať bodov? Šesť? Neuveriteľná hĺbka zostavy.“

20-bodovú hranicu skutočne prekonalo šesť hokejistov Panthers a pätnásť bodov malo aspoň deväť. Žiadny z nich sa nedostal cez tridsiatku ako práve McDavid či Draisaitl, no spomínané méty prekonali u Oilers len ďalší dvaja hráči.

Jedným z dôvodov, prečo bol rozdiel medzi nižšími lajnami taký značný, boli zranenia Zacha Hymana a Ryana Nugenta-Hopkinsa.

Ďalším je však rozloženie platového rozpočtu medzi jednotlivých hráčov. Kým na Floride nikto nepoberá viac ako desať miliónov dolárov ročne, tak v Edmontone nájdeme hneď dvoch útočníkov, ktorí túto hranicu výrazne presahujú.

Tým pádom sa to potom logicky musí prejaviť v ďalších štruktúrach mužstva, na ktoré už proste neostávajú dostatočné prostriedky.

Jedným z ideálnych príkladov takého tímu je aj Toronto, kde poberajú viac ako desať miliónov až štyria hokejisti. Maple Leafs pritom s výsledkami vo vyraďovacej fáze stále ostávajú ďaleko za očakávaniami.

Čo bude ďalej

Na základe predošlej analýzy je jasné, čo potrebuje Edmonton zlepšiť. Bude však na to mať vôbec priestor?

Zmluva sa končí jeho najlepšiemu ofenzívnemu obrancovi Evanovi Bouchardovi, ktorý doteraz poberal len necelé štyri milióny. Teraz by sa jeho plat mal pohybovať okolo desiatich.

O rok na to zas kontrakty vypršia aj trom dôležitým obrancom Ekholmovi, Walmanovi a Kulakovi. V rovnakej situácii sú však aj útočníci ako Evander Kane, Viktor Arvidsson, Connor Brown a predovšetkým Connor McDavid.

S rozširovaním platového stropu sa hovorí aj o tom, že by sa z neho mohol stať prvý hráč s platom nad dvadsať miliónov dolárov. Potom by sa však priestor pre zvyšok tímu ešte zmenšil.

Jedným z najväčších otáznikov sú v Edmontone asi naďalej brankári. Stuart Skinner aj Calvin Pickard síce z celkového rozpočtu poberajú len minimum, no ich výkony v rozhodujúcich chvíľach proste nestačia.

Obaja zakončili toto play-off s úspešnosťou zákrokov pod 90 %. Za posledných desať rokov nemal takú nízku štatistiku žiadny z víťazných brankárov.

Na trhu voľných však kandidáti na pozíciu brankárskej jednotky chýbajú, a tak by generálny manažér Oilers Stan Bowman musel v prípadnej výmene obetovať niekoho z poľa.

Šance sa míňajú

Dostať sa do finále dvakrát po sebe je pri súčasnej vyrovnanej NHL pekný úspech, ale pre Edmonton to je stále málo.

„Čo si z toho berieme, je fakt, že sme nevyhrali. Druhé miesto nikoho nezaujíma. Proste sme nevyhrali a na ďalší rok to musíme skúsiť znovu,“ povedal po zápase sklamaný Leon Draisaitl.

Otázkou však ostáva, koľko ďalších pokusov ešte budú hráči Edmontonu mať. Oilers majú totiž ako jediní z profiligy priemerný vek tímu nad tridsať rokov. McDavid má v 28 rokoch ešte bezpochyby dosť, no je otázne, či mu Edmonton dokáže poskytnúť dostatočnú podporu, aby uspel.

Aj preto sa čoraz viac spomína možnosť, či si nebude musieť prísť po Stanleyho pohár do iného klubu.

Rodák z Ontaria síce sám nič také nenaznačil, no stačí sa pozrieť len trochu do histórie a je jasné, že Edmonton už príliš šancí mať pravdepodobne nebude.

V ére platových stropov sú totiž prvým tímom, ktorý prehral dve finálové série po sebe. Do troch finále po sebe sa okrem Floridy dostala už len Tampa Bay v rokoch 2020 – 2022. Obaja už do toho tretieho vstupovali ako obhajcovia titulu.

Je teda jasné, že na vedenie Oilers čaká pomerne rušné leto, počas ktorého bude musieť vyjednávať na viacerých frontoch. (Martin Koziak,Nko)
Tak sa pokúsim o nejaké review. Rozdelím si to na tri časti: gólmani, obrana, útok.

V základnej časti som videl len 2–3 zápasy. Jeden bol práve s Floridou a už tam som tušil, že Panthers to dotiahnu opäť do finále. Videl som tam tú istú silu, istotu, efektivitu a nekompromisnosť, ktorú som si pamätal z finále 2024. Zvyšok základnej časti som odsledoval len z highlightov, médiá som tiež moc nesledoval. Takže nedokážem presne ohodnotiť, kto ako hral celú sezónu.

Začnem brankármi.

Pred sezónou ma (nepríjemne) prekvapilo, že sme sa zas raz rozhodli neriešiť brankársku otázku. V Playoff 2024 sa ukázalo, že so Skinnerom sa to dá vyhrať len ťažko, ale manažment to buď videl inak, alebo bol neschopný priniesť niekoho iného. Skinner je rodák z Edmontonu a bol by to krásny príbeh, keby vyhral SC pre Oilers. Aj ja by som mu to prial. Ale...

Toto je zoznam brankárov posledných víťazov SC a ich úspešnosť v playoff:

2025 - Bobr - 91.4 %
2024 - Bobr - 90.6 %
2023 - Hill - 93.2 % (+ Brossoit 89.4 %)
2022 - Kuemper - 90.2 % (+ Francouz 90.6 %)
2021 - Vasilevski - 93.7 %
2020 - Vasilevski - 92.7 %
2019 - Binnington - 91.4 %
2018 - Holtby - 92.2 %
2017 - Murray - 93.7 % (+ Fleury 92.4 %)
2016 - Murray - 92.3 %
2015 - Crawford - 92.4 % (+ Darling 93.6 %)
2014 - Quick - 91.1 %
2013 - Crawford - 93.2 %
2012 - Quick - 94.6 %
2011 - Thomas - 94.0 %
2010 - Niemi - 91.0 %

U nás:

2025 - Skinner 88.9 % (+ Pickard 88.6 %)
2024 - Skinner 90.1 % (+ Pickard 91.5 %)

Dnes padá viac gólov , sú preč časy s 93% úspešnoťou, i počas základnej časti dosiahne 92 %+ úspešnosť len pár najlepších, ale zatiaľ nikto nevyhral SC s úspešnosťou pod 90 %, čo sa našej dvojke tento rok podarilo (dokonca pod 89 %). Vlani to bolo lepšie a dajme tomu že sa to približovalo dvojke Colorada z 2022, ale i to Colorado bolo skor výnimka než pravidlo.

Skinner sa tento rok nedostal na 90 % ani v základnej časti. V SC finále mal tento rok Skinner len 86.1 %.

Možu za prehraté finále gólmani?

Podľa mňa čiastočne áno, Bobr ich jasne prehral. Dostali sme niekoľko soft gólov, ktoré padnúť nemuseli, keby v bráne stál niekto schopnejší. Ale nefungovali nám ani ďalšie časti obranného systému. Skinner mal hrozný začiatok, potom predviedol dobrý bounce-back v sérii s Vegas a Dallasom, vo finále vyhasol. Pickard mal 3 výborné zápasy, inak priemer. V jeho prospech hral pomer W/L 7/1.

Skinner i Pickard majú zmluvy ešte na ďalšiu sezónu a po nej budú UFA.

Ich platy sú pre nás výborné (Skinner 2.6m, Pickard 1.0m), čo je určite doležité, ale ja by som ocenil, keby sme v ďalšej sezóne mali jasnú nespochybniteľnú jednotku, ktorá bude v playoff podávať stabilné výkony.

Máme niekoho v systéme?

Rodrigue nemá v AHL žiadne zázračné čísla a v našom systéme nevidím nikoho pripraveného na NHL.

Riešenie?

Ja by som vytrejdoval Skinnera a získal niekoho iného. Na UFA trhu nie je moc na výber (Samsonov, Allen, Georgiev, Vladar), takže tadiaľ cesta nevedie.
Zeptam se.. co McDavid? Nemohu si pomoci, letos mi neprisel tak dominantni jako minuly rok. Pouze 1 gol (netvrdim, ze je to jen o golech) a celkem 7 bodu za 6 zapasu.. cekal bych od hrace jeho kalibru proste vic. Bylo to jeho druhe finale, on i tym se poucili a meli cas se pripravit na Floridu. A ve finale to spise dopadlo hure jak minuly rok. Nebylo to tak vyrovnane a McDavid a spol mi neprisli ani tak vyrazni. Jasne, prosadit se proti dvojici Barlov a Reinhart je proste slozite, ale presto.. adaptace hry tam nebyla uplne optimalni a kolikrat i jeho rozhodnuti zda zrovna vystrelit ci prihrat..

A tim se dostavame k otazce. Na draftu se vzdy uprednostnuje ofenzivni hvezda. Jasne, dava to samozrejme smysl. Ale kdyz se na to podivam, Barkov sice nesbira tolik bodu a netrha rekordy, ale jako hrac prispeje mimo body mnohem vice. A i proto me v budoucnu zajima souboj Celebrini vs Bedard. Zatimco u Celebriniho vidim uz ted potencial stat se univerzalnim hracem, Bedard mi prijde spise jen jako modni doplnek na body. Ale samozrejme, jeste ma cas dosrust do komplexniho hrace. Konec komcu, Crosby jim na zacatku kariery take nebyl ze.. Nicmene, nemam nejmensi pochyby, ze McDavid dokaze dorust do jeste komplexnejsiho hrace, nez je ted.

Vase nazory?
Byt najlepsim hracom svojej generacie v case platoveho stropu nie je asi ta najzavideniahodnejsia vec... ak sa nemylim tak od zavedenia platoveho stropu este SC nikdy nevyhral tim v ktorom hraval hrac s najvyssim cap hitom v lige (nie som si uplne isty rokom 2009 a crosbym). Neznamena to ze je to nemozne, ale je to indikator toho ze to vobec nie je jednoduche.

Hlavne v poslednych rokoch SC vyhraval v prvom rade depth. Minimalne rovnako dolezita ako kvalita 1st line sa ukazuje byt kvalita 3rd/4th line a bottom pair. V podstate kazdy tim co sa dostane napr. do finale konferencie musi mat vysoko kvalitnu 1st line, ale ta sama o sebe staci iba na postup do PO a tam mozno na postup cez 1-2 kola. Na to aby tim vystupal az na vrchol iba ta 1st line nestaci

Ak ma ale GM v time najlepsieho hraca ligy s najvyssim cap hitom a k nemu dalsie 2-3 dobre platene hviezdy, je v skladani co najkvalitnejej 3rd/4th line oproti inym timom “v konkurencnej nevyhode“ lebo mu na to zostava menej penazi. To je presne pripad Oilers (alebo Toronta) – ak by o rok mali platit stvorici McDavid-Drai-Bouchard-Nurse nejakych 55mil (pricom Nurse este k tomu vykonmi za platom daleko zaostava) tak aj pri strope 100+ milionov bude GM okrem sikovnosti potrebovat aj kus stastia aby ich dostatocne kvalitne doplnil

McDavid navyse zrejme ani nemoze uvazovat o nejakom home town discounte (v snahe zvysit svojmu timu sancu na SC), lebo nepochybujem o tom ze ho cela NHLPA tlaci do toho aby podpisal co najvacsiu moznu zmluvu. Jeho nova zmluva totiz de facto nastavi novy standard pre celu ligu na X dalsich rokov a cim bude vyssia tym vacsiu platovu inflaciu spusti pre vsetkych hracov od top hviezd az po 4th linerov

No a k tomu treba pripocitat fakt ze McDavid ma uz 28, nova zmluva zacne platit ked bude mat 29. trufnem si tvrdit ze tu lepsiu polovicu kariery uz ma za sebou a aj ked nepochybujem o tom ze este dlhe roky bude patrit k najuzsej spicke ligy, jeho dominancia uz nemusi byt az tak vyrazna. O to dolezitejsi bude depth ktory okolo neho GM dokaze vybudovat, co ale bude o to narocnejsie o co vyssia bude McDavidova nova zmluva...

nezavidim
Skúsim prispieť svojou troškou aj ja. Základnú časť som - vzhľadom k predchádzajúcej pravidelnosti sledovania zápasov - odflákol a videl som zhruba polovicu zápasov Oilers, inak asi klasika, highlighty, články, reporty, ... chýba mi úplne ucelený obraz, ale myslím, že je to celkom dobrá vzorka na zhodnotenie toho, čo sme mohli v 24/25 zo strany Edmontonu vidieť.

Vrátim sa ešte do letného obdobia. Po tom, čo v tíme skončil Ken Holland, nastala v manažmente Oilers na jeden mesiac diera. Organizácia ostala dočasne bez generálneho manažéra a funkcie sa na mesiac ujal Jeff Jackson, ktorý ale do klubu nastupoval ako prezident hokejových operácií. Do tímu priviedol Viktora Arvidssona (2x4m) a Jeffa Skinnera (1x3). Adam Henrique dal prednosť Oilers a napriek lukratívnejším zmluvám sa rozhodol zostať v tíme. 1. júla 2024 sa zdalo, že to s opätovým útokom na Cup berieme skutočne vážne.
- - -
poznámka pod čiarou: áno, všetci vedeli, že to s bránkoviskom nie je až také ružové.

Hlavne podpis Skinnera za tri milióny vyzeral ako parádny steal. V prvej lajne po boku McDavida sa očakávalo, že bude atakovať čísla zo životnej sezóny, pomôže nám vyhrávať a my mu pomôžeme získať toto leto tučný kontrakt. No a tu idylka na papieri končí. V priebehu leta sa vyskytli hneď 3 veľké problémy:

1) Tréner Kris Knoblauch nemal záujem o príchod Skinnera. Vzhľadom k tomu, ako s jeho potenciálom nakladal počas celej sezóny (k tomu sa časom dostaneme), to boli úplne stratené tri milióny v už tak nabitom platovom strope tímu. Skinner nebol vôbec očakávanou posilou do top 6 - a to isté platí aj v prípade zraneniami zdecimovaného Arvidssona, ktorý sa napriek niekoľkým zábleskom vôbec nechytal a ani zďaleka nedokázal v zostave nahradiť odchádzajúceho Foegela.

2) Odchod Ryana McLeoda. Po podpise Skinnera a Arvidssona sme sa museli vzdať jedného z hráčov a čierny Peter ostal v rukách McLeoda. Rýchlik, ktorý bol využiteľný na oslabeniach, navyše čoraz viac pridával aj ofenzívnu nadstavbu bol vymenený do Buffala Sabres. Na prvý pohľad nenápadná výmena, no vzhľadom k tomu, ako sa (ne)chytili Skinner s Arvidssonom šlo o obrovskú stratu, nevraviac, že

3) Holloway a Broberg nabrali smer St. Louis Blues. Špekulovanie a doslova nezmyselné naťahovanie sa s (predovšetkým) Hollowayom o pár stovák tisíc v rámci novej zmluvy spôsobilo, že sme prišli o naše dva najhodnotnejšie prospekty za bezcenné draftové voľby. Majstrovský kúsok od manažmentu Blues, totálne babráctvo zo strany Oilers. Odchod McLeoda bolel o to viac.

Slušne poskladaný tím, ktorý potreboval posilniť odchodom Foegela, Hollowaya a McLeoda zrazu výrazne stratil na rýchlosti, dravosti, odišla neoblomná energia na forčekingu a slušná sila na pozícii útočníkov v oslabení.

Sečteno podtrženo, (s odstupom času to už vieme zhodnotiť), tím Oilers vstupoval do sezóny 2024/25 výrazne slabší ako tomu bolo v júni 2024. Koniec koncov, práve uplynulý ročník Edmonton odštartoval s najstaršou súpiskou v lige. Tím s takýmto vekovým priemerom ako mali Oilers nevyhral Cup v NHL viac ako 30 rokov...

Koniec 1. časti → budem to postupne dávkovať a pridávať postrehy ku kádru a jednotlivým hráčom, no táto rekapitulácia, kde to všetko začalo, bola podľa mňa pre kontext nevyhnutná.
Skvělé shrnutí, PO je o celkovém složení mužstvu, kde musejí všechny 4th lines prispět svojí špetkou.

Dle mne hlavní rozdíl obrana a bottom six... Ekholm, bohužel byl po zranění a nedokázal navázat na skvělé výkony, představa naposled hrát s jistým PO a defakto tak nějak s "klidnou hlavou" a pak naskočit do rozjetého vlaku PO, je prostě masakr. Dále Nugent-Hopkins měl nemalé problémy se zápěstím a nemohl hrát na centru... chodit na buly.. byl limitovanej i co se týče střel... přijde mi, že to šlo i vidět.. ale to je můj pohled..

Hodně chyběli Holloway a Broberg... to jsou ti hráči na PO, kteří chyběli, kteří by byla protiváha - Lustoarinen, Lundell , Marchand, Gadjovich, Nosek ...

Přál jsem to, nejlepšímu hráči na této planetě ale Panthers :klobuk: , ten tým je tak skvěle dobře poskládaný a na TDL ještě skvěle doplněn.

Jsem zvědavý na off-season, poskládat lepší tým než letošní sezónu bude těžké a trošku mám obavu aby s každou sezónou neujížděl pomaličku vlak...

UPGRADE obrana a bottom six..
tak to vypada, ze brankarsku otazku vyriesime zmenou trenera brankarov a dvojky :lol3:

https://oilersnation.com/news/edmonton- ... rt-skinner
Dingy píše:
pát 20. čer 2025 18:24
Koniec 1. časti → budem to postupne dávkovať a pridávať postrehy ku kádru a jednotlivým hráčom, no táto rekapitulácia, kde to všetko začalo, bola podľa mňa pre kontext nevyhnutná.
Síce tu už máme (chcel som napísať v plnom prúde, ale ... :bee: ) postdraftové obdobie free agents, ešte sa budem chvíľku pri Oilers venovať uplynulej sezóne.

Oilers neostali nič dlžní svojej povesti v rámci vlažného vstupu do novej sezóny. Kým v 23/24 prehrali s Canucks 1:8, tentoraz to bolo 'len' 0:6 s Winnipegom. Po 24 zápasoch mali na konte chabých 13 výhier, no ako to už býva zvykom, neskôr preradili na vyšší rýchlostný stupeň a v decembri + januári patrili medzi najlepšie tímy NHL. Dobehli stratené a na malú chvíľu sa dokonca ocitli na čele Pacifickej divízie.

Keď si však tím vypracoval potrebný náskok na play-off, opäť to s ním šlo z kopca, pridali nevyrovnané a málo motivované výkony a základnú časť tak dohrali (chcel som napísať so cťou, ale :bee: ) bez nejakej väčšej snahy začínať play-off s Kings doma.

PODPISY, PRESTUPY, TRADE DEADLINE

Pred menším rozpitvaním vyraďovacejčasti, sa ešte pozastavím nad tým, ako manažment Oilers zvládol trade deadline a aké podpisy sme počas ročníka uzavreli.

V októbri Oilers uzavreli klasický trojročný kontrakt so Samom O'Reillym, ktorého vybrali z 32. miesta draftu 2024. Dôrazný, obojsmerný borec by sa mohol v budúcnosti presadiť ako middle-six center, má predpoklady hrať dobre aj dozadu a hoci globálne nepatrí medzi žiadne veľké prísľuby do budúcnosti, v chudobnom a prázdnom prospect poole tímu patrí medzi najväčšie talenty organizácie.

V januári manažment prekvapil príchodom Johna Klingberga. Vzhľadom k pretrvávajúcim zdravotným problémom šlo o veľký risk, no to je presne to, čo Oilers robia (a vzhľadom k situácii v platovom strope sú trochu aj nútení robiť) - dávajú šancu hráčom, s ktorými sa už príliš neráta, viď Evander Kane či Corey Perry (len tak mimochodom, s tímom je dokonca spájaný aj teoretický návrat Cartera Harta do NHL, ale o tom možno nabudúce). Švéd odohral v 23/24 len 14 duelov (0+5) a návrat mal teda podľa očakávania nevýrazný. Zmluva na rok s cap hitom 1,75 (a nejaké drobné) síce až tak nebolela, no natískala sa otázka či práve toto bol nutný podpis a peniaze sa nedali využiť lepšie...

V úvode apríla na rok podpísal David Tomášek, od ktorého si v tíme pred novou sezónou sľubujú veľa (asi až príliš veľa..), resp. dúfajú v najlepší možný variant - že Tomášek nadviaže na kvalitné výkony vo Švédsku a na medzinárodnom fóre a bude regulárny a platný hráč v top 9.

Krátko na to na trhu s voľnými hráčmi ulovili ďalšieho žiadaného hráča. Atro Leppänen do tímu prichádza ako jeden z najlepších ofenzívnych obrancov v Liige/Európe, no na MS v drese Fínska teda vôbec nepresvedčil a ak sa niečo nezmení, šance v NHL sa s takouto hrou vysoko pravdepodobne nedočká, no sympatický pokus o posilnenie tímu a zalepenie dier v zostave skrz európsku cestu. Je fajn, že klub mapuje aj tieto možnosti a predovšetkým vďaka McDrai a (teraz už) dvom finále v rade majú silnú pozíciu na vyjednávanie, hoci destinácia nie je až tak lákavá.

Dobrý podpis v pomere cena/výkon prišiel aj u Ty Embersona, ktorý predĺžil o dva roky s priemerom 1,3 miliónov USD , čo je vzhľadom k jeho pozícii v tíme fér + Emberson ani zďaleka ešte nenapĺňa potenciál, má naviac - hlavne čo do konzistentnosti hry.

Obdobiu draftu a free agents sa budem venovať neskôr, tak ešte sa pristavím pri trade deadline:

Vzhľadom k nízkemu priestoru pod stropom musel Stan Bowman tak trochu kúzliť a vznikla z toho trojvýmena s Bostonom a New Jersey. Hlavným tromfom bol príchod Trenta Frederica, o ktorého sme mali veľký záujem. Sľubovali sme si od neho veľa a hoci spočiatku kvôli zraneniu členka nehral, v play-off od neho vzhľadom k hernému štýlu boli vysoké očakávania. Do tímu z Bostonu pribudol aj Max Jones, ktorý dostal priestor v 19 dueloch a hoci sa snažil vniesť potrebnú fyzickosť, na výraznejšiu rolu v zostave to nestačilo. Uvidíme či sa to zmení v novej sezóne.

Oilers sa ale opätovne podarilo spraviť veľmi kvalitný trade v podobe príchodu Jakea Walmana. Áno, preženiem to - ale ozaj iba trochu - za mňa je to posilnenie na štýl Mattiasa Ekholma a hoci nemá na hru až taký výrazný vplyv ako Ekholm, vzhľadom k veku Mattiasa je to práve Walman, ktorý by mohol prevziať jeho rolu v tíme a z dlhodobého hľadiska - ak sa ho podarí predĺžiť (lacné to nebude) - to môže byť fantastický zisk.

Čo očakávaná posila na brankárskom poste? Nie, vedenie nemalo záujem posilňovať brankársky post a na Stanley Cup plánovalo zaútočiť s dvojicou Skinner - Pickard . Nuž, okay teda. Všetci sú blázni, len naši brankári sú lietadlo :clap:

K tomu, že nepredĺženie kontraktu v lete s Hollowayom a jeho odchod cez offer-sheet do Blues odôvodňovalo, že si chceli nechať priestor pod stropom na trade deadline, tak výsledok bol taký, že tie 2 milióny nám ostali aj tak... nehovorím už k tejto ságe radšej nič :fucker2:

PLAY-OFF

V 1. kole sa Oilers štvrtýkrát v rade stretli s Los Angeles Kings. Súper sa rok čo rok zlepšuje, no stále to pri dlhodobej sérii vyznie v prospech Oilers. Tentoraz nás mali skutočne na lopatkách. Prvé dva zápasy prehrali 5:6 a 2:6 a v treťom viedli 3:2 a 4:3, no mnohým dobre známy kontroverzný a neúspešný coach challenge pri vyrovnávajúcom góle E. Kanea na 4:4 a následné inkasovanie v oslabení o 10 sekúnd neskôr na 4:5 úplne otočilo smerovanie série v prospech Oilers. Konečný výsledok 4:2 na zápasy.

Kings v sérii úplne odišli a teda najviac rozhodujúca bola hĺbka kádra. Tréner Jim Hiller akoby vôbec neveril svojim hráčom v bottom-6 a 3. obrannému páru. Zápasy hral doslova so 4 obrancami (Anderson, Edmundson, Doughty a Gavrikov) a na tri útoky. Desiaty (teda hráč štvrtej formácie) najvyťaženejší útočník Kings mal v sérii ice-time 5:44 (!!). Vzhľadom k náročnosti play-off, predĺženiam a pod. je to jednoducho dlhodobo neudržateľné a Kings na to v druhej časti série doplatili. Ďalšou prehrou. Už sa "teším" na pokračovanie tejto umelej rivality budúcoročné play-off (vďaka Gary B. za tieto "napínavé" prvé kolá :wave: ).

2. kolo prinieslo súboj Edmontonu s Vegas. Oilers sa podaril skvelý revanš za play-off 2023, v ktorom proti Knights prehrali 2:4 a tentoraz boli prakticky vo všetkom úplne lepší. Nebyť smolného vlastného gólu Draisaitla, možno by to bolo aj výhra na 0, no napokon šiel Edmonton do konferenčného finále po výsledku 4:1.

X-faktorom celej série bol mikrosúboj medzi Leonom Draisaitlom a Jackom Eichelom. Draisaitl bol nasadzovaný na Eichelovu formáciu a hoci Eichel zakončil sériu ako najproduktívnejší hráč tímu s bilanciou 0+5, 2 body pozbieral v presilovke a vzhľadom k slušnému ice-timeu bol úplne vygumovaný. Fantastická shutdown práca od Draisaitla, ku ktorej pridal 6 bodov a hoci v produktivite nijak nežiaril, sám povedal, že ak to má tímu pomôcť k víťazstvám, nemá s tým žiadny problém. Draisaitl v tejto sérii dokonale ukázal, že jeho prínos smerom dozadu je dlhodobo prehliadaný (6. miesto v Selke za Eichelom je pre mňa prehliadanie, resp. málo sa pri ňom hovorí o tomto aspekte hry).

Všetka česť aj Stuartovi Skinnerovi, ktorý po hroznom vstupe do play-off musel nahradiť (aspoň v podobe víťazstiev) rozbehnutého Pickarda a čeliť Vegas - obstál na 1 s *.

Repete konferenčného finále malo byť vskutku veľmi vyrovnanou záležitosťou. Pravdou je, že Stars totálne vybuchli a prakticky okrem jednej tretiny (prvý zápas, tretia tretina, v ktorej strelili 5 gólov a zvíťazili 6:3) ťahali za kratší koniec vo všetkom dôležitom. A nie, Jake Oettinger za ich prehru skutočne nemohol - hoci nevravím, že chytal tak, ako by sa od neho očakávalo. Jediní dvaja hráči, ktorých výkony stáli za zmienku boli Jason Robertson a za mňa tak trochu prekvapujúco aj Mikael Granlund, ktorého prítomnosť na ľade bolo skutočne cítiť.
(podpis Ceciho do Kings nedáva zmysel tak či onak, no kto ho videl horieť proti Oilers tento rok v play-off, tak si buchol hlavu o stenu ešte zopárkrát viac...)

Hoci sa odohralo "len" 5 zápasov, stihlo sa dosť veľa kontroverzií. Od zranenia Hintza po rutinnej sekere od Nursa až po jeden z kľúčových momentov play-off zo strany Oilers v podobe zranenia Hymana po zbytočnom kontakte s Marchmentom. Práve zranenie Hymana bolo jedným z dôvodov, prečo boli ...

... vo finále NHL Oilers takí bezzubí. Keď Oilers vyhrali prvý zápas, všetko nasvedčovalo tomu, že majú skutočnú šancu uspieť. Keď v druhom zápase skončilo predĺženie v prospech Panthers, očakával som, že to bude zlomový bod celej série a presne tomu tak aj bolo. Prakticky od tohto momentu vo finále hral len jeden tím. Panthers vyhrali zaslúžene a takíto Oilers (zvlášť bez Hymana, s atrapou brankára a vzhľadom k svojim kvalitám a očakávaniam (pod)priemernému McDavidovi) by sériu s Panthers nevyhrali aj keby sa hralo na 100 víťazných zápasov (uff, to by bol škaredý debakel). Takto sa o Stanley Cup nebojuje. Kým v 2024 bolo po troch výhrach v rade cítiť šancu, výkon Oilers od zápasu č. 3 nebol hodný finále. Skutočná hanba a vážne by som sa nečudoval, ak sa v horizonte 3 rokov dočkáme prestupu McDavida, pretože budúcnosť tohto tímu ku Cupu v súčasnom stave, 7. 7. 2025 ani zďaleka nevedie a manažment čaká ešte obrovský kus práce, aby dokázali nadviazať na finálové účasti.

Ak ste dočítali až sem, veľká vďaka (že som to nepísal úplne zbytočne :-D ) a v part 3 - poslednom príspevku k 24/25 sa budem ešte osobitne venovať zhodnoteniu výkonnosti všetkých hráčov Oilers v uplynulom, mimoriadne neúspešnom ročníku.

PS: Stále to bolí a každý deň sa zobúdzam s myšlienkou, že sme to (opäť) nezvládli. Mám príliš rád hokej na to, aby som ho ďalej nesledoval (vlani som sa spamätával cca. 2 mesiace), ale každá jedna sekunda venovaná hokeju ma úprimne mimoriadne bolí a zraňuje. No nedokážem prestať, no fandiť a priať Oilers je sebadeštrukčné. :bitka3:
McDavidovi sa končí zmluva a manažér Edmontonu už dostal návod. Prvé kroky vedenia však nevyzerajú dobre

Connor McDavid a Edmonton Oilers majú od 1. júla právo podpísať novú zmluvu. Od toho dňa totiž plynie posledný rok súčasnej zmluvy pre mnohých najlepšieho hokejistu na svete.
V skratke to znamená, že majú rok na vyjednávanie. Ak by sa im nepodarilo dohodnúť sa, McDavid by sa od nasledujúceho júla stal neobmedzene voľným hráčom – možno najlepším, aký sa kedy objavil na trhu.
Vzhľadom na jeho dôležitosť pre klub je legitímne povedať, že existujú len dva scenáre, ako by sa to mohlo stať: buď by si sám vybral, že chce v kariére pokračovať inde než na mieste, kde prehral finále dvakrát po sebe, alebo by sa skrátka jeho požiadavky stali pre Edmonton nesplniteľnými.
Šanca, že sa s vedením dohodne, je stále vyššia než tá, že nie. Oilers vlani udržali Leona Draisaitla a dohodli sa i s Evanom Bouchardom, teda dvaja z troch najdôležitejších hráčov mužstva sa rozhodli v ňom zostať.
To je dobrý predpoklad na to, aby sa splnili McDavidove priania.

Manažér dostal návod

Edmonton v play-off 2025 došiel až do finále Stanleyho pohára. Druhého po sebe. Znova čelil Floride – a znova prehral.
Po takomto súste je pomerne očakávané, že sa McDavid do rozhodnutia nebude hrnúť. Zrejme by to bolo iné, ak by sa podarila odveta a Edmonton sa stal prvým kanadským víťazom po 32 rokoch.
McDavid má svoju podmienku, ktorá musí byť splnená, aby zostal hráčom Oilers. „Najdôležitejšie je pre mňa vyhrávať. Ak budem cítiť, že máme tím, ktorý má šancu vyhrávať rok čo rok, nová zmluva pre mňa nebude problém,“ uviedol.

Toto leto je teda pre vedenie organizácie kľúčové. Manažér Stan Bowman si určil predĺženie McDavida za prioritu číslo jeden, čo je absolútne pochopiteľné. Lenže to, že je niečo prvou prioritou, zároveň neznamená, že to bude ako prvé aj splnené.
McDavidove slová dali Bowmanovi návod – najprv mu musí zaistiť tím, ideálne ešte lepší než vlani. Polopatisticky povedané – taký, ktorý konečne dokáže poraziť aj Floridu, mužstvo, ktoré aktuálne určuje trendy.

Doterajšie Bowmanove kroky však nevyzerajú uspokojivo.

Do Vancouveru vymenil Evandera Kanea a do Bostonu Viktora Arvidssona, oboch za voľby v drafte s cieľom uvoľnenia miesta pod platovým stropom. Z Tampy Bay priviedol Isaaca Howarda, najlepšieho hráča minulej sezóny NCAA, ktorý však zatiaľ nemá nijakú skúsenosť s profesionálnym hokejom.
Čo sa týka podpisov, útočník Andrew Mangiapane je solídnou posilou, Curtis Lazar pomôže maximálne ako hĺbková posila na spodku zostavy. Oilers však stratili Connora Browna, ktorý sa ako voľný hráč upísal New Jersey.

No a nového brankára manažér nenašiel. Dvojica Skinner – Pickard zďaleka nepatrí k najspoľahlivejším v lige a tento post je zrejme najväčšou slabinou tímu. A pri otázkach novinárov nepôsobil Bowman práve najistejším dojmom – poukazoval na málo voľných brankárov, čo je fakt, no zároveň sa pýtal, koľko je vlastne v NHL tých „elitných brankárov“.
Zatiaľ sa teda nezdá, že by Bowman dokázal spoľahlivo nahradiť straty a už vôbec nie vylepšiť tím oproti minulej sezóne. Áno, do začiatku sezóny zostávajú ešte viac než dva mesiace, ale ak má kontrakt McDavida stáť na tom, ako vyzerá tím, môže byť súčasná situácia zárodkom problému.

Prekvapí dĺžkou?

Druhou otázkou je, ako vôbec bude vyzerať nový kontrakt Connora McDavida pri rýchlo sa meniacom trhu a rastúcom platovom strope.
Ani len jeho vlastní spoluhráči, z ktorých by si mohol brať inšpiráciu, nemajú porovnateľné podmienky. Draisaitl vlani podpísal kontrakt na osem rokov, Bouchard na konci júna iba na štyri, hoci aj on je hráčom, ktorého Oilers považujú za kľúčového.

Insideri zatiaľ nemajú spoľahlivé informácie, keďže sa ani rokovania McDavida a Edmontonu nezdajú byť práve intenzívne. Podľa Chrisa Johnstona dokonca žiadne neprebiehajú.

Keď sa však jedného dňa rozbehnú, podľa Pierrea LeBruna z TSN nebude chcieť McDavid klasický osemročný kontrakt. Najdlhšia možná zmluva je pritom pri najdrahších hráčoch bežná – ak nerátame McDavida, v NHL bude v najbližšom ročníku ukrajovať z platového stropu aspoň 11 miliónov dolárov 13 hráčov, z toho 11 podpísalo osemročné zmluvy.

Výnimkami sú Artemij Panarin, ktorý má šesťročnú, a Auston Matthews, ktorý má štvorročnú. McDavid a Matthews pritom majú rovnakého agenta. Aj to je podľa LeBruna dobrý predpoklad, prečo si myslieť, že McDavid radšej bude chcieť kratší kontrakt. K tomuto argumentu pridáva jeho vek (na konci zmluvy bude mať 29 rokov), a preto by dokonca mohol chcieť iba trojročnú zmluvu, aby bol pri prípadnom ďalšom rozhodovaní, čo ďalej, stále vo vrcholovom období kariéry.
Edmonton by pri takomto vývoji udalostí nebol v najvýhodnejšej pozícii. Na druhej strane by bol manažment pod potrebným tlakom udržiavať tím medzi ašpirantmi na pohár, ktorý McDavidovi pri takom etalóne úspechov žalostne chýba.
Čo sa týka sumy, o tej sa len špekuluje. Je však jasné, že jeho nový kontrakt bude vyšší než akýkoľvek doteraz podpísaný v ére platového stropu. Rekordérom je Leon Draisaitl s ročným zárobkom 14 miliónov dolárov, McDavidov plat sa môže vyšplhať aj do rozsahu 16-17 miliónov.

Bez veľkých vyhlásení

Čo teda zatiaľ vieme o McDavidovej situácii?
S predĺžením zmluvy sa neponáhľa, lebo chce vidieť, či sa tím uberá dobrým smerom a či sa po dvoch neúspešných finále udrží v najužšom okruhu favoritov.
Vážne a pravidelné rokovania o novej zmluve medzi ním a klubom zatiaľ neprebiehajú.
Existuje pravdepodobnosť, že uprednostní kratší kontrakt a tým sa odlíši od väčšiny najlepšie platených hráčov NHL.
Ak by sa splnil posledný bod, pravdepodobnosť, že zostane v Edmontone, bude vysoká. A ak by na to pristúpil Edmonton, zvýši sa aj šanca, že zmluvu podpíšu skôr bez tlaku posledných týždňov pred otvorením trhu. Len si pre istotu nechá zadné vrátka, ak by sa mu znova nepodarilo vyhrať Stanleyho pohár.

S tvrdením súhlasí Robert Tychkowski z Edmonton Journal: „Ak by po štyroch rokoch stále patrili k favoritom a mali silnú budúcnosť, znova by predĺžil. Ak sa klub bude uberať zlým smerom, vek sa stane silným faktorom a budúcnosť nebude vyzerať dobre z dôvodu vymenených draftových volieb a talentov, ako 32-ročný sa môže rozhodnúť pre rozchod s klubom.“
Dodáva, že z jeho posezónneho interview bolo cítiť skôr rezervovanosť. Veľké vyhlásenia ako „zostanem verný tomuto klubu do konca života“ nezazneli. McDavid na rozdiel od toho povedal, že „sa musí rozhodnúť, čo je najlepšie preňho a pre jeho rodinu“, hoci je „samozrejmé, že tu má nedokončenú prácu“.

Aj keď je stále vyššia šanca, že zostane v Oilers, než že odíde, už čoskoro sa pokojne môžu objaviť prvé virálne špekulácie. V prípade, že Edmonton bude nástojčivo chcieť čo najdlhší kontrakt, sa totiž môže stať, že si McDavid počká, ako sa vyvinie sezóna, a rozhodnutie príde podstatne neskôr než pri Draisaitlovi, ktorý podpísal zmluvu už vlani v septembri, hoci predošlá sa mu skončila iba pred niekoľkými týždňami. (Simon Cop,Nko)
McDavid dal Edmontonu neuveriteľnú zľavu, lebo musí vyhrať. Jeho nová zmluva je zároveň ultimátom.

Hokejoví insideri už v lete tušili, že nová zmluva Connora McDavida v Edmontone nebude dlhá. Niektorí predpovedali aj to, že prekvapí tým, aký nízky plat vezme.
Ale dvojročný kontrakt s ročným platom 12,5 milióna dolárov nie je len prekvapením. Je senzáciou.
Najlepší hokejista súčasnosti totiž súhlasil s týmito podmienkami len týždeň potom, čo Kirill Kaprizov podpísal nový najvyšší kontrakt v histórii NHL s ročnou hodnotou 17 miliónov dolárov. McDavid oproti poslednej zmluve nezobral ani o dolár viac, a to v čase, keď sa platový strop dvíha dlho nevídaným tempom.

Analytik The Athletic Dom Luszczyszyn dal zľave, ktorú dal manažmentu klubu, prívlastok „neuveriteľná“. Podľa jeho modelu by mal McDavid zarábať 18,8 milióna dolárov na rok, teda o 6,3 milióna dolárov viac.

Expert kanadskej televízie TSN Ryan Rishaug nazval novinku v prvej reakcii „ohromujúcou“, z akej „človeku padne sánka“.

Novinár Pierre LeBrun zdieľal správu, ktorú k tejto zmluve dostal od jedného agenta z NHL: „Chce vyhrať za každú cenu a chce sa uistiť, že ak sa to nepodarí, nebude mať pocit viny, pretože si vzal peniaze navyše. Rozumiem mu. Je to legendárny hráč, ktorý musí vyhrať pohár.“

V Edmontone môžu oslavovať, kapitán tímu totiž naozaj dokázal, že svoje slová, ako je preňho „najdôležitejšie vyhrávať“, myslel vážne. Vďaka nízkemu platu, keď bude až druhým najlepšie plateným hráčom tímu po Leonovi Draisaitlovi, dal vedeniu lepšie možnosti posilňovať tím v budúcich rokoch.
„Connorovu oddanosť nášmu tímu a mestu prekonáva len jeho jedinečné odhodlanie priniesť Stanleyho pohár späť fanúšikom Edmontonu Oilers,“ uznal generálny manažér Stan Bowman.
Zo zákulisia odhalil, že rokovania s McDavidom boli rovnako unikátne ako jeho nová zmluva.

Trápenie manažmentu sa môže začať

Radosť je však len dočasná. Extrémne nízka zmluva má aj svoju temnejšiu stránku, a to že ju McDavid podpísal len na dva roky. Oilers sa teda zaviazal len do leta 2028 (keďže súčasná zmluva mu bude platiť ešte rok).

A potom?

Potom má voľné ruky.
„Connor McDavid chce vyhrávať. A chce vyhrávať v Edmontone. A bol ochotný sa tomu zaviazať – krátkodobo,“ pokračuje Rishaug.

McDavidova zmluva vytvorí na vedenie klubu značný tlak. Tím bol dvakrát po sebe vo finále Stanleyho pohára a dvakrát neuspel. Znamená to, že teraz je v období, keď má kvalitu na zisk titulu. Otázka je dokedy.
McDavid ho ešte nemá, pritom je všeobecne považovaný za najlepšieho hráča súčasnosti. Má však už 28 rokov a dlhá zmluva by znamenala, že si vytvorí záväzok hrať za Oilers dlhšie, než trvá bežné obdobie, keď môže tím vyhrať Stanleyho pohár.
To by však bolo priveľké riziko. A tak sa dá nová zmluva vnímať ako ultimátum – Edmonton dostal od svojho kapitána tri roky na to, aby vyhral. Ak sa nepodarí vystavať víťazný tím a Oilers začnú stagnovať či upadať, je možné, že McDavid nestrávi celú kariéru v jednom drese.
Zároveň však nebude nikto môcť tvrdiť, že sa pre úspech neobetoval. Na stole nechal veľa miliónov dolárov, a to navyše v Kanade, kde si v dôsledku dane pri tejto zmluve zarobí počas dvoch rokov jej trvania v čistom o takmer 3 milióny menej než na Floride či v Dallase.

O tri roky môže pýtať viac, než mohol dnes

Vieme, že suma 12,5 milióna dolárov pre hráča ako McDavid je výnimočne podhodnotená. Možno sa o nej dá hovoriť ako o najvýhodnejšej v celej NHL, no jeho rozhodnutie sa do istej miery dalo očakávať.

„Keď sa vrátite k tomu, čo McDavid hovoril, táto zmluva tomu zodpovedá,“ dodal Rishaug.

Konkrétne uviedol napríklad toto: „Ak budem cítiť, že máme tím, ktorý má šancu vyhrávať rok čo rok, nová zmluva pre mňa nebude problém.“

Momentálne to cíti na dva roky.

Dookola však opakoval, že chce vyhrávať a že chce vyhrávať v Edmontone. To potvrdil novou zmluvou a odborníci ho nazvali „mužom, ktorý si stojí za slovom“. V podstate nemajú čo analyzovať – zmluva je extrémne výhodná, nedosahuje to, čo by si McDavid pri súčasných pomeroch zaslúžil, a tak zostáva pochváliť ho za to, ako nesebecky sa zachoval.
Napriek tomu ho James Mirtle neoznačil za „porazeného“ v týchto rokovaniach. Podľa neho si aj pri zohľadnení zištných pohnútok mohol dovoliť pri takej krátkej zmluve takýto plat bez toho, aby to poznačilo jeho bankové konto do budúcnosti.

„McDavid už vo svojej kariére v NHL zarobil viac ako 100 miliónov dolárov a bude naďalej podpisovať lukratívne sponzorské zmluvy. Momentálne má len 28 rokov a vzhľadom na rýchly rast platového stropu by sa mu pravdepodobne neoplatilo podpísať osemročnú zmluvu, ak pomýšľa na zvyšovanie svojej mzdy v ďalších rokoch kariéry,“ podotýka.

V NHL platí pravidlo, že hráč môže zarábať najviac 20 percent z platového stropu. Momentálne je teda najvyšší možný plat 19,1 milióna dolárov, ale v roku 2028, keď bude McDavid potrebovať nový kontrakt, už môže byť na hodnote 24 miliónov, ak bude platový strop stúpať v očakávanom tempe.

Zlacňuje ako Crosby

Insider Chris Johnston odhalil, že toto nie je po prvý raz, čo McDavid nedostal toľko peňazí, koľko mohol.
Keď v roku 2017 podpisoval svoju stále trvajúcu zmluvu, ktorá z neho v tom čase urobila najlepšie zarábajúceho hokejistu od zavedenia platových stropov, Edmonton mu bol ochotný zaplatiť 13 miliónov ročne. Z pôvodnej dohody však vtedy 20-ročný McDavid napokon ustúpil a rozhodol sa podpísať za menej, aby dal klubu trochu viac priestoru na budovanie tímu okolo neho.
Po siedmich rokoch je zjavné, že zostáva len posledný krok, aby sa tento tím podarilo vybudovať. Preto bol McDavid ochotný opäť poskytnúť zľavu, hoci po inflácii a po tom, čo od roku 2017 dokázal, je táto zľava omnoho signifikantnejšia než tá spred ôsmich rokov. Už tá predošlá ukázala, že McDavid sa svojimi slovami o tom, že „peniaze nie sú všetko“, naozaj riadi.

LeBrun dokonca napísal, že ide o „jednu z najväčších zliav v histórii NHL“.

McDavid skúša ušľachtilú taktiku, ktorá vychádzala v Pittsburghu. Sidney Crosby zarába od roku 2008 vždy rovnaký plat 8,7 milióna dolárov. Za 17 rokov ho nezdvihol ani o dolár a ako kapitán doviedol Penguins k trom Stanleyho pohárom.

Ako to celé vzniklo

Generálny manažér Edmontonu Stan Bowman potvrdil, že postoj McDavida bol od začiatku zameraný na tím a úspech, nie na neho samého.
„Ešte som nezažil také rokovanie, ak to tak vôbec môžem nazvať. Bol to skôr dialóg, ktorý sme viedli posledných pár mesiacov, a vlastne ani nemal s kontraktom nič spoločné.
Klasické vyjednávanie vyzerá tak, že si vymieňate názory na dĺžku zmluvy, plat alebo štruktúru kontraktu, ale my sme sa o tomto vôbec nerozprávali. Hovorili sme o tom, kam smerujeme, akú máme víziu, ako sa chceme zlepšiť. Bolo to nezvyčajné, ale zaujímavé,“ tvrdí Bowman.

Nízky plat mu nenavrhoval. Ak by McDavid plánoval získať zárobok podľa svojej reálnej hodnoty, 12,5 milióna dolárov by mu znelo ako výsmech.
„On to tak chcel,“ pokračuje Bowman. „Nebolo to tak, že sme mu navrhli, za takú sumu podpíše. Ani o tom sme sa nebavili. Keď k tomu prišlo, nastalo nadšenie, že môžeme byť v takejto situácii.“
O novinke sa už stihol porozprávať aj s ostatnými hráčmi. Aj oni sami boli podľa jeho slov šokovaní.
„Hovorili mi – páni, to je ale líder! Lenže viete, za posledný rok som Connora už spoznal. Je to človek, ktorý nemá páru. Je skvelý líder, je motivovaný vyhrávať a toto je odkaz o tom, akým človekom v skutočnosti je.“

Manažér pod tlakom

Kontrakt znamená, že si McDavid splnil svoju časť práce. Nezobral maximum, aké mohol, ako vlani jeho spoluhráč Leon Draisaitl, teda v budúcej sezóne najlepšie platený hráč v NHL, a dal manažmentu možnosť ešte vylepšiť tím miliónmi, ktoré sa vďaka jeho postoju uvoľnili.
Bowman na sebe navonok nedáva poznať, že sa zvýšil tlak naňho a jeho spolupracovníkov, ktorí si musia odrobiť v nasledujúcich troch rokoch svoj podiel práce, a teda okolo McDavida vystavať tím, ktorý konečne preklenie finálové neúspechy.

„Odo dňa, čo tu som, ide o to isté. Verím, že dokážeme vyhrávať, a chcem to. Motivuje to mňa aj Connora. Nič sa nemení. Pokračujeme v našom prístupe, ktorým je každý deň hľadať spôsoby, ako tento tím zlepšovať. Ideme plnou parou vpred,“ vyhlásil manažér.

Pred sezónou 2026/27, keď začne platiť nová McDavidova zmluva, bude mať dobré podmienky.

Platový strop sa zdvihne na 104 miliónov dolárov. Bude mať zazmluvnených (okrem iných, menej dôležitých hráčov) McDavida, Draisaitla, Zacha Hymana, Ryana Nugenta-Hopkinsa, Evana Boucharda i Jaka Walmana, ktorý v pondelok podpísal sedemročnú zmluvu s platom 7 miliónov dolárov ročne, a aj tak mu pod stropom zostane ešte 22 713 334 dolárov. To je suma, za ktorú sa dajú priviesť hneď niekoľkí veľmi kvalitní hokejisti.
Ak sa ani pri týchto okolnostiach v Edmontone nepodarí vyskladať tím, ktorý v budúcich troch sezónach vráti Stanleyho pohár do Kanady, bude sa to považovať za zlyhanie manažmentu či trénerov. Za vinníka však nik nebude môcť objektívne označiť McDavida, ktorý po tom, čo sa vzdal miliónov dolárov, bude môcť v krajnom prípade s čistým svedomím opustiť Edmonton bez toho, aby mu zostal niečo dlžný.

Reakcie na zmluvu Connora McDavida

Frank Corrado (analytik TSN): „McDavid mohol zobrať 17,5 milióna dolárov a vyzeralo by to, že nechal peniaze na stole, aby s nimi mohol klub pracovať. Keď však prijal 12,5 milióna dolárov, už o ňom rovno môžeme povedať, že je filantrop.“

Scottie Upshall (bývalý dlhoročný hráč NHL): „McDavid mohol stanoviť svoju cenu. Namiesto toho si vybral odkaz, ktorý po ňom zostane, pred všetkým ostatným. To, že prijal menej, aby zachoval jadro Oilers neporušené, povie všetko, čo o ňom potrebujete vedieť – chce Stanleyho pohár v Edmontone viac ako akékoľvek osobné ocenenie. Len veľkí hráči by to urobili, a preto je jedným z nich.“

Jason Gregor (novinár, o Oilers informuje od roku 2001): „To, že McDavid nezvýšil svoj plat, ilustruje jeho chuť vyhrávať. Obrátil pozornosť na klub, ktorý teraz musí vyplniť zvyšok zostavy. V posledných dvoch sezónach boli veľmi blízko, ale teraz už musia dokončiť prácu v nasledujúcich troch sezónach.“ (Simon Cop, Nko)
Ak by bol teraz podpisal napr 8x18, to ma spolu 144m

Ked teraz podpisal 2x12,5 a o 3 roky podpise napr. 6x20, to je spolu 145m...

Zachoval sa k oilers velmi pekne a nesebecky a este na tom ani financne zrejme nic nestrati. Good job :good:
alebo to podpise niekde, kde maji nizsie dane a bude to omnoho viac.

Ja som rad, ze to takto Connor vyriesil a nesiel len po peniazoch. Ja na jeho mieste by som to urobil podobne alebo rovnako. Teraz je na tahu nase vedenie, aby si splnilo svoju cast prace, ktora by nas mala doviest k SC.
No, McDavid a jeho sleva je super, o tom žádná. Oilers to teď dalo 2 roky a McDavid ukázal fandům, že má srdce a klub pro něj není jen výplatní páska. Nicméně, na to jaké jméno tam má, proč se podobně nezachoval třeba i Bouchard? Možná i Leon? Leon si možná myslel při podpisu smlouvy, že ten další rok to vyjde a skoro i vyšlo. Ale Bouchard se na to vybodnul. Škod aže i on se nehecl a nepodepsal na 2 roky za méně. Ale to je věc Oilers. McDavid tím ještě víc stoupl v srdcích fanoušků a i kdyby po dvou letech odešel, nikdo mu to nemůže mít za zlé. Klubu odevzdal opravdu vše, ale jestli se klub vynasnažil na maximum, aby mu dodalo tým, který může útočit na SC? Však on, Leon a patrně i Bouchard dovedli Oilers 2x do finále téměř sami. Píši, téměř sami.. prostě měli lví podíl na úspěchu.

Já bych byl na místě McDavida teda smutný. Letošní léto přineslo na soupisce Oilers mnoho změn, ale neodepovědělo na mnoho ALE. Co brankáři? Ingram hádám nebude ten brankář, co Vás dovede ke SC..

Co ten útok? Odchod Connora Browna, Arvidssona, Perryho, Skinnera, Kanea.. útok se omladil, ale také tam nejsou ty zkušenosti a hlavně odešla spousta gólů. Náhrada? Moc ji tam nevidím a spoléhat se na talentovaného mladíčka, co se bude v NHL rozkoukávat mi nepřijde ok.

Obrana to stejné. Podpis Wallmana na 7 x 7 je asi ok, když se zvedne plat. Ale pořád na mě ta obrana nepůsobí nijak dobře. Dodnes nechápu, proč jste pustili duo Holloway a Broberg.. Ti by se sakra hodili.. Stejně jako odchod McLeoda do Buffala nechpu. Jeden z nejlepších bruslařů, skvělý hráč na oslabení.. V Buffalu taky krsně rozkvetl.

Tady to rok co rok doplňování kádru o hráče, co jinde neuspěli a doufáte, že u Vás se chytí (Skinner, Arvidsson..) nikam nevede. Ve finále stejně vždy narazíte na stejný problém, to jest branka a neproduktivní útoky, ve kterých není McJesus a Leon. :neviem:

Za mě super McDavid vs otřesně řešené léto z pohledu Oilers.

Jsme zvědav, jak se chytne Andrew Mangiapane. Rono ho tu kdysi vychvaloval stejně jako Robertsona a první jmenovaný odpadl a paběrkuje. Poslední sezónu, pravda, neměl zlou. Ale pořád málo na ten hype pár roků zpět a jeho 30+ gólech.
_The_Wolff_ píše:
stř 08. říj 2025 13:19
Nicméně, na to jaké jméno tam má, proč se podobně nezachoval třeba i Bouchard? Možná i Leon? Leon si možná myslel při podpisu smlouvy, že ten další rok to vyjde a skoro i vyšlo. Ale Bouchard se na to vybodnul. Škod aže i on se nehecl a nepodepsal na 2 roky za méně.
McDavid bral poslední smlouvou takřka max. Má v tomto smyslu vyděláno a pokud se nezraní tak ještě vydělá raketu.
Leon naopak svou předchozí smlouvou nechal na stole mým odhadem nějakých 20M v hrubejch. když bral o 4M ročně míň.
A Bouchard?? Ten naopak teprve startuje, vždyť hrál nedávno za nováčkovskou smlouvu a teď je ta část kariery, kdy se zajišťuje na celý život.
AndyF píše:
stř 08. říj 2025 15:44
McDavid bral poslední smlouvou takřka max. Má v tomto smyslu vyděláno a pokud se nezraní tak ještě vydělá raketu.
Leon naopak svou předchozí smlouvou nechal na stole mým odhadem nějakých 20M v hrubejch. když bral o 4M ročně míň.
A Bouchard?? Ten naopak teprve startuje, vždyť hrál nedávno za nováčkovskou smlouvu a teď je ta část kariery, kdy se zajišťuje na celý život.
No dobře, ale má Bouchard takovou hodnotu? Netáhnou jej nahoru McDavid, Draisaitl a taky Ekholm? Sbíral by takové kvanta bodů třeba v Carolině, Washingtonu nebo třeba i na Floridě? A jak velký průchoďák by to byl bez Ekholma? Mohl taky podepsat ještě na dva roky za méně, dát si 2 excelentní sezóny po boku Connora a Leona a pak podepsat na víc let a za ještě víc po zvednutí plat. stropu. :neviem:

Leona beru. Tam to není o tom. Ten si za ty roky mohl říci o takovou pálku a zasloužil si ji za ty roky, co hrál za prd. Tam s Tebou souhlasím. Navíc se další rok zvedne platový strop.

McDavid má u mě velký respekt. Je vidět, že chce Cup víc jak cokoli jiného. Bouchard ne.. A bez tří zmíněných bych nevěřil, že by byl tak dobrý a dosáhl by na takové peníze. A jelikož podepisoval letos, mohl se s McDavidem dohodnout na ty 2 roky také a za méně. Minulý rok sem jim na Cup věřil, letos jim nevěřím. Nezlepšili přes léto ten tým snad v ničem.

A btw: U nás dával snad každý slevu, protože cítil možnost útoku na SC. A nehledejme v tom daňovou politiku v Miami vs. ostatních státech, protože až donedávna se na Floridu nikdo nehrnul. Navíc není Florida jediná, která má tuhle velkou výhodu. Roky se u nás přepláceli veteráni na sklonku kariéry jako Gratton, McCabe, Campbell, Nieuwendyk, Roberts, Belfour atp.
Ako sa 29-ročný David Tomášek dostal zo Sparty Praha do presilovky s McDavidom? Najprv musel pochopiť svoje telo.

Nebyť draftovaný do NHL ešte neznamená, že si v najlepšej hokejovej lige sveta nezahráte. Momentálne v nej nastupuje až 74 hráčov, ktorí draftom neprešli.

Väčšina z týchto hokejistov má na svojom konte v profilige už viac než sto odohraných zápasov. Patria medzi nich hviezdy ako Artemi Panarin či Jonathan Marchessault, ale aj ostrieľaní hráči z tretích a štvrtých formácií či mladšie ročníky ako 24-ročný spoluhráč Juraja Slafkovského Arber Xhekaj.
Medzi nimi všetkými však momentálne vyčnieva český útočník David Tomášek, ktorý v 29 rokoch po prvýkrát podpísal zmluvu s tímom NHL a odohral v nej už tri zápasy.
Priestor mu pritom dal jeden z najväčších favoritov na zisk Stanleyho pohára – Edmonton Oilers.

„Edmonton je vynikajúca organizácia, posledné dva roky bol vo finále a má dvoch najlepších hráčov na svete,“ hovoril Tomášek ešte počas leta v rozhovore pre hokej.cz.
Vtedy ešte nevedel, či bude mať miesto v základnej zostave Oilers. V septembri ho totiž ako každého ďalšieho hráča čakal kemp a prípravné zápasy.

Čakal na správnu šancu

Pre Tomáška nie je zámorský hokej ničím novým. V amerických a kanadských juniorských súťažiach sa pohyboval už od svojich štrnástich rokov.
Keď si ho však žiadny z klubov na drafte nevybral, rozhodol sa skúsiť šťastie v Európe.

„Rôzne zmluvy v NHL mi ponúkali už predtým, aleboli to prevažne dvojcestné zmluvy. Necítil som sa byť pripravený na to, aby som sa udržal v prvom tíme,“ rozprával Tomášek svoj príbeh pre web Oilers Nation.

Zaujímavé bolo, ako sám vnímal svoj progres z hokejového pohľadu: „Povedal by som, že som skôr jeden z hráčov, ktorý sa rozvíjal o niečo pomalšie. Okolo dvadsiatky som nebol príliš dobrý. Musel som porozumieť, ako pracovať so svojím telom, zručnosťami a ako ich zlepšovať.“
Tomášek svoje hokejové umenie zdokonaľoval postupne v najvyšších súťažiach v Česku, Fínsku a Rusku, odkiaľ po začiatku vojny na Ukrajine odišiel.

Na jednu sezónu sa vrátil do domácej extraligy, kde nastupoval za tím Sparty Praha, a od sezóny 2023/24 už hral vo švédskom Färjestade. To sa nakoniec ukázalo ako kľúčové pre jeho návrat do zámoria.
V súťaži, ktorá je podľa CHL (Hokejová liga majstrov) momentálne najlepšou európskou ligou, sa postupne stal najlepším strelcom a vlani dokonca najproduktívnejším hráčom.
K týmto úspechom sa následne pripojila aj zlatá medaila z vlaňajších majstrovstiev sveta, kde pražský rodák ukázal, že dokáže byť platným členom aj tretej alebo štvrtej útočnej formácie.

Záujem klubov NHL vtedy vzrástol, podľa švédskych médií sa o Tomáška zaujímalo hneď niekoľko.
„Posledný mesiac bol naozaj šialený,“ hovoril Tomášek o momentoch po zisku titulu majstra sveta. „Odvtedy to bolo v rokovaniach s klubmi z NHL nejasné. Chvíľu to vyzeralo, že by mohla prísť jednocestná zmluva, inokedy zas nie,“ zhodnotil.
O rok nato sa už však k svojej životnej príležitosti dostal. Vyberať si pritom mohol až z niekoľkých klubov.

Prišli za ním až do Švédska

„Dva alebo tri tímy mali vážnejší záujem. S Edmontonom sme niečo riešili už vlani, ale nakoniec z toho nič nebolo. Niektoré kluby ponúkali len dvojcestné zmluvy,“ vysvetľoval Tomášek.
Od finalistu posledných dvoch sezón NHL sa mu však dostalo zvláštnej pozornosti. „Nakoniec asi rozhodlo to, že za mnou prišli osobne. To vždy nejako človeka presvedčí,“ prezradil.
Vedenie Oilers si na získaní Tomáška dalo záležať. Súčasný generálny manažér Oilers Stan Bowman je známy tým, že do NHL priviedol už niekoľkých Európanov, ktorí sa v zámorí dokázali rýchlo presadiť. Jeho najväčšími „úlovkami“ boli Artemij Panarin, Antti Raanta, Kevin Lankinen či Dominik Kahun.

Tomáška si 52-ročný Kanaďan vyhliadol najmä kvôli tomu, že je zvyknutý hrať ako na pozícii centra, tak aj krídelníka.
„Myslím si, že je to skôr prirodzenejší center. Dokáže však zahrať aj na krídle a je to pravák, ktorých sme tu vlani príliš nemali,“ opisoval Bowman na tlačovej konferencii pred začiatkom sezóny.
„Vie dobre vystreliť a má talent nájsť si voľný priestor. Vyzeral veľmi dobre počas tréningov s kapitánom (McDavidom), hoci sa z toho nesnažím robiť prehnane pozitívne alebo negatívne závery. Keď ho však sledujete, upúta pozornosť a myslím, že by mohol byť krídelníkom pre jedného z našich top centrov,“ doplnil.
V príprave hral Tomášek najmä vo formácii práve s McDavidom, ktorý veľmi chválil jeho skúsenosti a strelecké schopnosti.
Napokon do svojich prvých troch zápasov nastúpil na krídle vo formácii s ďalším nováčikom Isaacom Howardom, ktorých na centri viedol skúsený Adam Henrique.

„Je to úžasné, David hrá svoj prvý zápas v 29 rokoch, kým Howie (Howard) práve prišiel z univerzity. Je trochu vtipné, koľko stretnutí už mám oproti nim ja,“ hovoril pred zápasom s úsmevom 35-ročný Kanaďan, ktorý hrá v NHL pravidelne od sezóny 2011/12.
Henrique síce svojim novým spoluhráčom k bodom nepomohol, no ako už bolo zmienené v úvode, český nováčik dostal hneď priestor aj v presilovej hre.
„Snažil som sa tam nejako zapadnúť a príliš to nekaziť. Mám však radosť z možnosti v presilovke a že mi vyšla aj tá nahrávka, čo bolo nakoniec špeciálne aj pre Leona,“ hodnotil svoj výkon Tomášek pre TN.cz.

Čo bude ďalej?

Edmonton sa nachádza v situácii, keď vie, že musí čím skôr získať Stanleyho pohár. Jeho najväčšia hviezda a momentálne asi aj najlepší hokejista na svete Connor McDavid totiž pred začiatkom tejto sezóny podpísal novú dvojročnú zmluvu, ktorá je pre jeho súčasného zamestnávateľa takzvaným ultimátom.
Ak sa teda Oilers nepodarí získať vysnívanú trofej do troch rokov, dokedy platí McDavidova zmluva, veľmi pravdepodobne môžeme očakávať jeho odchod z tímu a zároveň aj koniec jednej veľkej éry.
To, samozrejme, prináša tlak na každého v mužstve od tých popredných mien až po hráčov nižších formácií, akým je momentálne práve Tomášek.

Podľa neho to však v jeho pozícii príliš veľký rozdiel nerobí. „Neberiem to tak. Myslím si, že by bolo jedno, kam by som šiel ako nedraftovaný hráč z Európy. Musel som si tú cestu nejako prejsť, vybojovať si to vo Švédsku. Vnímam to rovnako, aj keď mierim do veľmi kvalitného tímu. Chcem hrať čo najlepšie, prijmem akúkoľvek rolu. Od toho sa odpichnem ďalej a nebudem pozerať na to, čo nemôžem ovplyvniť,“ zhrnul.
Tomášek sa do zostavy dostal aj pre zranenia Zacha Hymana a Mattiasa Janmarka. Vedenie Edmontonu zatiaľ nezverejnilo presný dátum ich návratu, Hyman však takmer s určitosťou vezme Tomáškovo dočasné miesto v prvej presilovke a do zostavy by sa mal v najbližších týždňoch vrátiť aj Janmark.

Či sa teda podarí Tomáškovi udržať v prvom tíme, zatiaľ ostáva otázne.
Drvivú väčšinu šancí však Tomášek mal práve počas presilovej hry s tými najlepšími a pri vyrovnanom počte hráčov na ľade sa v tomto meradle v tíme Oilers radí k najhorším.
Web The Athletic ho spolu s Isaacom Howardom a Matthew Savoiem zaradil medzi hráčov, ktorí by v druhom a treťom útoku mohli oproti poslednej sezóne Edmontonu urobiť zásadný rozdiel. Momentálne však ani nie je jasné, či na ten rozdiel dostane Tomášek príležitosť. (Martin Koziak,Nko)
3192 příspěvků
Seřadit podle:
Ve fóru je celkem 0 uživatelů :: 0 registrovaných a 0 skrytých (založeno na uživatelích aktivních během poslední 3 minuty)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 58 uživatelů dne stř 03. dub 2013 21:57

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé
2008 DETROIT RED WINGS