Už jsem měl zas napsanej post, ve kterém jsem se zas nasr*l jak sv*ně.. Takže to udělám trošku jinak a snad vám to kluci dojde, jak to je z pohledu Oilera.
Edmonton Oilers 2015/16 season
Big changes
Všechno začlo už v létě, kdy přišly ty "big changes". MacT, Eakins, Lowe etc. out and Chia, McLellan and Nicholson in. Myslím, že tohle má na celkovej vývoj organizace vetší dopad, než příchod Connora, ale o tom až pozdějí. Hned co Chia nastoupil, tak začal "čistit". Změny v coach and draft staff byly strašně moc potřeba a konečně to vypadalo, že se začíná blýskat na lepší časy.
Draft 2015
K loterii se vyjadřovat nebudu, protože asi všichni ví, jak ostatní týmy tankovali a my bojovali do posledního zápasu a stejně jsme jim McJesuse vyfoukli. Tak či onak jsme si jako first overall pick vybrali Connora.
Po picku přišlo pár trejdů:
PIT's first round pick and our second round pick za Grifinna Reinharta (těžko říct, co si o tomhle trejdu myslet, v Edmontonu ho většina fans přijala pozitivně, jelikož Grifinn dovedl Oil Kings k Memorial Cupu, ale jeho vývoj u Islander poněkud zpomalil. Nakonec to ale přecijen vypadá, že se mu v Edmontonu daří a roste z něj solidní obránce, který by mohl, ale nemusel, být součastí Oliářské defenzívy pro dalších XX let)
MTL's 2nd-round pick, OTT's 3rd-round and 7th-round pick za Cama Talbota (z tohohle trejdu mám velikou radost, Cam se ukázal jako solid goaltender no. 1)
(prakticky) Marinčin za Erica Grybu (Marinčin je solidní obránce, který bohužel nepřináší žádnou fyzickou hru a neměl zájem o pokračování v Edmontonu, takže Eric je IMO solidní protihodnota)
Boyd Gordon za Lauriho Korpikoskiho
Coughlin za Anderse Nilssona (Anders se jevil během preseason jako solidní brankář, což párkrát potvrdil i během roku, ale nakonec ho forma opustila a byl vytrejdován do St. Louis)
Free Agents
Andrej Sekera
Mark Letestu
Oba dva hráči se stali platnými a zkušenými členy týmu. Letestu jako nadprůměrný čtvrtý centr a Sekera jako top 4 obránce.
Preseason
Během preseason se ukázali v dobrém světle hlavně
Anders Nilsson a Anton Lander.
Season 2015/16
Nebudu se hrabat v týmových číslech, ani ve winning nebo loosing streaks, prostě sezonu popíšu očima obyčejného fanouška.
Sezona nezačla nijak oslivě, vyfasovali jsme z kraje samé silné týmy. Ovšem po "rozehřátí" přišla vyrovnaná hra a oproti minulým sezónám příjemná změna, v Prosinci jsme byli "pořád" ve hře o PO. Pak ale přišli zranění klíčových hráčů jako : Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins, Benoit Pouliot, Nail Yakupov, Darnell Nurse nebo Brandon Davidson (ke kterému se za chvilku dostaneme). Tahle zranění patřila k jednomu (z pár) důvodů, kvůli kterým sezona dopadla tak, jak dopadla. Ale všechno, nevyjímaje právě tato zranění, má svoji druhou stranu mince. Během této doby se ve skvělém světle ukázal
Brandon Davidson. Ano, je to ten kluk, kterému říkali, že se nikdy nedostane do NHL. Ano, je to ten kluk, který byl draftován v 6. kole. Ano, je to ten kluk, který prodělal rakovinu a vrátil se zpět k profesionálnímu hokeji. A ano,
je to ten kluk, který během zranění Oscara Klefboma ukázal, že je top4 defensman. A troufnu si říct, že by mohl být ve většině týmů NHL. Má úžasný přehled ve hře, nestanete se, že by bezhlavě vyhazoval puky, nebo dělal zbytečné turnovery. Navíc má solid speed, hraje dobře fyzicky a má jedovatou střelu. Vede týmové bodování plus mínus (7) a během 51 zápasů nasbíral 11 bodů (4 a 7). Další hráči, kteří se ukázali jako NHL- ready jsou
Pakarinen a Khaira. Další bod neúspěchu je "lenost" klíčových hráčů (např.
Yakupov, RNH nebo Pouliot a možná i Eberle, u kterého to je komplikovanější), kteří prostě nenechali během svého pobytu na ledě 100%, ale kolikrát ani půlku ne. Nevím, jestli za to může loosing culture, nebo jejich platy, které si ani nestihli zasloužit.. Každopádně to tak je a musí se s tím něco dělat. Na druhou stranu jsou hráči, kteří ukázali, že v Edmontonu chtějí hrát a hráli pro tým celou sezonu. Jmenovitě to jsou :
Connor McDavid, Taylor Hall, Leon Draisaitl, Nurse, Klefbom nebo Davidson či Sekera neměl bych zapomenout ani na
Matta Hendrickse. Schválně jsem vynechal
Maroona, který do týmu přinesl svěží vánek a skvěle si sedl s McDavidem a Eberlem. Během 15 zápasů nasázel 7 branek a připsal si 5 asistencí. Do toho hituje vše,
co se hýbe nebo se zastává spoluhráčů. Takového hráče jsme v Edmontonu bohužel dlouho neměli (když nebudu počítat Kassiana, který je solidní, ale nemá takový vliv na tým). Ale zpět k bodům neúspěchu. Poslední a asi i nejdůležitější bod jsou prohry zápasů "o gól". V NHL snad není (a někde jsem četl, že to fakt tak je) tým, který by prohrál víc zápasů, které byli o jeden gól, v prodloužení etc. Nevím čím to je, ale je to až žalostné, kolik takových zápasů přišlo. Každopádně je nutnost během léta udělat razantní změny v jádru týmu, protože od first overall picků se čekalo víc, než že se budou jentak "klouzat", posbírají méně než 50 bodů za sezónu a bude hotovo. Věřím, že ve většině těchto kluků ten talent pořád dřímá, ale jsem si jistej, že velká část z nich už v Rogers place působit nebude. Tímto jsem se pomalu dostal ke konci sezony, kdy Oliáři odehráli poslední zápas v Rexall Place a přesouvají se do supermoderní arény Rogers Place. Rozloučení s Rexall bylo krásné a věřím, že jsem nebyl jediný, kdo během nočního streamu uronil slzu. To by asi bylo všechno k téhle sezoně, snad jsem na nic nezapomněl, ale jak se znam, tak toho bude víc než dost.
Trades
Ben Scrivens za Zacha Kassiana
Anders Nilsson za Niklase Lundstroma a 3rd round pick
Gernat and 4th round pick za Patrica Maroona (uzasny trade, viz. co jsem psal)
Schultz a Purcell, oba za 3rd roundery
Offseason
Tohle bude asi nejzajímavější období celého roku, ale nedovolím si spekulovat co přijde a co ne. Věřím Chiovi
Takže asi tak kluci, vím že vytrhovat z kontextu a urážet Oilers vám fakt jde, ale zkuste se na to občas podívat i z jiného pohledu, peace