Ani ne za týden už tu máme deadline a začíná se to s trejdama rozjíždět. Velkou otázkou je, co v následujícím týdnu předvedou Ducks. Ještě nedávno se zdálo, že budeme jasní buyers a budeme zoufale hledat
scoring help. Jenže od Vánoc jsme posbírali snad nejvíce bodů v celé lize, máme teďka posledních 14 zápasů bilanci 12-1-1, střílíme hodně gólů, takže se nabízí otázka, jestli něco je třeba měnit.
Než se pustím do svého hodnocení, je třeba si říct, jak nyní vypadá sestava a jaké jsou možnosti.
Perron - Getzlaf - Santorelli (před zraněním tam hrál Stewart)
Ritchie - Rakell - Perry
Cogliano - Kesler - Silfverberg
Maroon - Thompson - Garbutt
Lindholm - Manson
Fowler - Bieksa
Despres - Vatanen
Po rozdělení Getzlafa s Perrym se nám začalo výrazně dařit a máme tři nebezpečné lajny. Navíc to snížilo tlak na ofenzivní produkci Silfverberga s Keslerem, kteří se věnují bránění top lajn soupeřů a lépe se jim dýchá, což má za následek zlepšenou formu hlavně Keslera, který má ve 22 zápasech 21 bodů (9+12). Dobře fungují dvojičky Getzlaf-Perron a Rakell-Perry, tam je jistá
chemistry, což by mělo zůstat takhle. A hlavně máme tu ofenzivní sílu rozděleno do více lajn, přesně, jak před sezonou Bob a Brucem plánovali.
Teď se dostáváme k tomu, co Ducks potřebují. I když se průměr gólů rapidně zvýšil, pořád ten problém nemůžeme přehlížet. Poslední 4 zápasy jsme hráli se suckujícími kanadskými týmy, takže bych to nepřeceňoval. Vzhledem k PO jsme odehráli pouze 2 odpovídající zápasy, s Pens a Hawks. S Pens jsme zahráli hrozně a hrozně dostali na prdel, s Hawks to bylo zase hodně dobré dozadu a dobrá 3. třetina. Podle mě pořád pořebujeme jedno křídlo do těch prvních dvou lajn. Ideálně prostě mladého s delší kontraktem a schopností tvořit.
V současné situaci by se podle mě nejvíce hodilo pravé křídlo ke Getzlafovi, Santorelliho mám rád, je docela
skilled bottom 6 forward, ale v první lajně mi neštimuje. A to mi neštimoval ani Stewart, když tam hrál. Taktéž levé křídlo k Perrymu by nebylo špatné, hrával tam Maroon, teďka Ritchie, ale ten se po návratu Stewarta s Horcoffem odebere zpátky na farmu.
Teď se dostávám k další otázce? Rental ano nebo ne? Jsme v módu, kdy těm hlavním ofenzivním oporám nezbývá moc času na SC, proto by se rental nabízel. Jenže podle mě je to zbytečnost, měnit picky nebo depth v obraně za hráče, co po sezoně zdrhne, protože mu nebudeme ochotni a schopni dát 6 milionů (Ladd, Eriksson). Já bych raději trejdoval jen pro hráče, který má delší kontrakt, je mladý a nemá přemrštěný cap hit. Jedině za něj bych byl schopen obětovat jednoho z obránců (Fowler/Vatanen). Za rentala jedině nějakého role playera jako Stonera (kdo by si ho ale vzal že jo) nebo prospekty, kteří by nás nemuseli mrzet (Noesen, Kerdiles).
Další věc je, že Murray své top prospekty a 1. kola netrejduje a je znám svou neochotou trejdovat pro rentaly. Letos sice už jednoho získal v Perronovi, ale podle mě se k dalšímu takovému tahu už neodhodlá. A co je další věc. Máme obrovskou generační mezeru v útoku. Getzlaf, Perry letos 31, Kesler 32. A mladí? Rakell 23, Ritchie 21 na podzim a pak nic absolutně nic. Jaký rozdíl proti obraně, kde máme 9 hráčů do 25 let (Fowler, Vatanen, Lindholm, Despres, Theodore, Manson, Montour, Larsson, Pettersson)
Proto je nezbytné najít někoho na
long term, protože tam ta díra je fakt velká. A pokud by to mělo znamenat trejd až po sezoně, tak klidně, raději počkat než ukvapeně trejdovat pro rentaly. Je sice jasné, že potřebujeme posílit už teď, ale rozhodně ne za každou cenu.
Co se týče hráčů, u mě prostě pořád vévodí Drouin. I přes ty
character issues je to top talent, mladý, tvořivý hráč, skill, který nám tak chybí (díko bohu aspoň za Rakella). Hodil by se i třeba Eberle, ale tam je docela velký cap hit. Takový černý kůň je pro mě třeba Atkinson, na kterého mě přivedl kisin, má skill, další dva roky smlouvu s cap hitem 3,5, nemuselo by to být úplně marné řešení. Problémem je, že Columbus už svůj trejd pro beka udělal. Nebál bych se jim ale poslat hráče jako Maroon třeba, nic extra nám nepřináší, na top 6 imho nemá, ve 4. lajně ho v klidu zastoupí Garbutt.
Takže resumé? Trejd potřebujeme, jak
short term, tak
long term. Ne ale za každou cenu a neobětoval bych moc za rentaly, když tu protihodnotu můžeme nabídnout za dlouhodobější posily. Kdyby se podařilo získat něco už teď, bylo by to super, ale radši když ne, tak nerozesírat takhle hot tým zbytečnými hráči, kteří stejně odejdou.
Jak ale znám Murrayho, tak vytáhne nějakého zajíce z klobouku, vždycky přijde s trejdem, který nikdo nečeká. Takže se nechcme překvapit. Každopádně - Let the Duck fly!