Máme i vlastný discord server: https://discord.gg/fgWjDdg2rE?

FLORIDA PANTHERS

Diskuze o jednotlivých týmech nejkvalitnější hokejové ligy na světě.

bobor by tiez urcite bol vhodny kandidat na conn smythe ak florida postupi do finale...
zatial teda paradna jazda, navyse cez top timy a favoritov na cup... :klobuk:

je mi v podstate jedno kto z tych poslednych 4 timov to nakoniec vyhra, ale floride by som to doprial asi aj najviac
Tohle neni dobre.. nedari se nam nic. Vegas je o krok napred a dnesni zapas byl vyloženě nakládačka. Snad se zvedneme. Musime vyhrát game 3 a nejlépe i game 4.

:box:
vegas zbavili bobra toho čara s ktorym si nevedeli poradit canes ani leafs...
dufam ze to doma este zdramatizujete, hrate svoje druhe finale a este ste nevyhrali zapas...
Snad to byla jen nějaká nerozehranost po té dlouhé době bez zápasu, jinak by to mohlo skončit hodně rychle.
Tak je to za námi..

Bohužel, nepovedlo se a SC putuje k Vegas a nutno říci, zcela zaslouženě. Už od prvního zápasu bylo Vegas v každém zápase o krok napřed. Neskutečný tým, který jsme vždy přehlížel a jejich úspěchy bral spíše jako dílo náhod a štěstí.. velký omyl. Podcenil jsme je. Ten tým je perfektně poskládaný, funguje skvěle. Alfa a omega byla obrana Vegas. ta se s tou naší nedala srovnávat. Vůbec nikdo ať se neopováží tvrdit, že Bobr nechytl nic navíc. Ačkoli dostával co zápas příděl gólů, chytal co mohl a tohle PO nám do finále pomohl hlavně on. Sorry MT.. ty jsi samozřejmě hned v závěsu za Bobrem. Celé finále jsme si i přes prohry užíval. Bylo neskutečné sledovat ty fanoušky a to nasazení. Finále mělo koule ať si tvrdí kdo chce co chce, že enbylo tak atraktivní a že jej nakonec vyhrál nejvíc nenáviděný tým NHL. Pro mě jako fandu Panthers to byl úžasný zážitek a taky se zapsal historický moment, a to první výhra Panthers ve finále SC. Navíc, když sem viděl, jak hráči jako Marchesssault a SMith zvedají SC a vzpomenu si, jak hráli u nás, tak to ve finále tolik nebolelo. Ten pamatný přešlap, když jsme si Marchessaulta neponechali na úkor tuším Bjugstada.. No dodnes to bolí. Ale je to hokej, jde se dál. Tohle byla skvělá sezóna a hlavně série s Bostonem, Torontem a Canes byl pro mě neskutečný zážitek a úžasný hokej, jež mě zvedal doma ze židle. :yes:

Tak a te´d hurá na okurkovou sezónu, posílit tým a doufat, že další sezónu se ukáže v plné kráse Lundell a někteří hráči dosáhnou lepších výsledků. A taky... modlím se, aby se něco udělalo s tou obranou. Tam vidím naši největší slabinu. :scare:
Souhlas, Vegas si dokráčelo pro SC suverénně a zaslouženě. Byli lepší ve všech sériích.
Marchessaulta jste si neponechali na úkor Petrovice, který měl breakout season a dostával se do nejlepších let, teda teoreticky tenkrát, opak byl pravdou.
Novis44 píše:
stř 14. čer 2023 18:20
Marchessaulta
Jezis.. on to byl dokonce Petrovic?.. :sok: :| no stalo se..

Jinak zacinaji prosakovat informace, kdo s jakym zranenim hral. Ekblad hral napriklad se zlomeninou v chodidle od serie s Bostonem. Navic k tomu 2x vykloubene rameno, otres mozku a natrhnuty sval.. to je sila..

MT hral se zlomenou hrudni kosti a Gudas s vyronem v kotniku.. Forsling mel natazeny sval na stehnu. Pak ta obrana vypadala jak vypadala no.. :neviem:
Chudák Bobr..

Chytat za touhle obranou, tak ani Dominik Hašek neuchytá nic.. Asi nejhezčí příklad za vše.. 1 Hráč Winnipegu před našim golmanem, kolem něj všech 5 hráčů a on stejně dá gól.. Neskutečný..

No pěknej start, budíček, takhle by to nešlo chlapci.. :hroza:
Není to u vás typické, že se startuje pomalu? I Bobr ožívá až někdy v prosinci, ne? Krom toho s těmi absencemi v obraně a kratší off-season díky finále se ani žádný raketový start nečekal, nebo se pletu?
Nebudete první, ani poslední, co nezvládli předchozí dlouhou sezonu.
Marchand, Bennett, Tkachuk ... to chceš vidět v PO. :oslava:
Florida je tento rok s takou nabitou zostavou urcite najvacsi favorit vychodu, ale to nic negarantuje... par rokov dozadu bola v podobnej pozicii tampa a prehrali v prvom kole s columbusom 0:4 :jn:

Na zapade to tento rok vyzera vyrovnanejsie a nepredvidatelnejsie
Posily super a i za dobrou cenu.

Knight mě trošku mrzí, určitě má talent. No po těch problémech už to asi nikdy nebude TOP. Ale letos se zvedl a měl dost zápasů, kdy nás fakt podržel. No Bobr si svojí pozici do konce kontraktu pohlídá a byla by škoda, aby Knight dělal dvojku ještě další roky. Musí chytat, musí dostávat pravidelný zápasový zápřah a třeba se chytne a ukáže mi, že se v něm pletu. Rád bych se pletl, přeji mu úspěch a v Chicagu má ideální příležitost. :)

Co se posil týče..

Just WOW! Ideální posily. Bek do druhého páru byl strašně třeba. Montoura se nám nepovedlo nahradit a bylo to znát. Jones je léty prověřený obránce, který, věřím, se u nás najde a rozpomene se na své lepší sezóny. Ta obrana ve složení:

Forsling-Ekblad
Mikkola-Jones
Schmid-Kulikov

Vypadá alespoň na papíře (a zatím i výsledky!) skvěle. Řekl bych i lépe, jak minulý rok. Co se Marchanda týče, tak.. Nemám jej rád, ale uznávám jeho kvality. S Bostonem jsme se pravidelně potkávali v Po a Marchand byl problém. Umí se dostat komukoli pod kůži a jeho hra je na Po jak dělaná. Ačkoli ho nebudu mít rád, můj respekt má.

S trade deadline jsme tedy naprosto spokojený. :)
Jsem to s tou obranou zakrikl. Ekblad out na 20 zapasu.. nepovolene latky. Sakra ten taky ne i schopen odehrat celou sezonu. Zpet bude snad na 3. Zapas PO.

No po sezone mu konci smlouva a ty vykony ma jak na houpacce a vycet zraneni jak uctenka z Kauflandu. :? :?
Letos to na výraznější RUN v play off nevidím. Oproti minulé sezóně to prostě nefunguje..

V útoku je v letošní sezóně úplně z formy Verhaeghe. Hraje vyloženě strašně. Doufám, že za to mohou ty poslední sezóny (2x finále SC) a je to jen vyčerpání, no je pouze stínem hráče z minulých sezón. Pokud chceme pomýšlet na větší úspěch, musí se zlepšit. :scare: :scare:

To platí i o jeho kumpánech z útoku, MT a Bennet. Prvně jmenovaný měl nevýrazné výkony celou sezónu, ale vždy to zachránil zápasem za 3-4 body proti slabším soupeřům. I tady to vypadá, že prostě náročné sezóny + vleklá zranění (a že jich nebylo málo že..) se podepisují. MT potřebujeme v TOP formě. Obzvlášť v PO, kde se jeho fyzické proporce, vůdčí schopnosti a také to, jak se dostává soupeři pod kůži hodí.. Bennet je spalovač. Nehraje vůbec zle, je určitě platný, ale co letos ZASE spálil.. Po sezóně asi stejně odejde a já doufám, že se Lundell posune o lajnu výše a dostane víc prostoru. Nemyslím si, že bude taková bodová mašina jako Barkov, ale Benneta by zastoupit měl.

Největší problém ale vidím v 3. a 4. útoku. Pro příklad, minulou sezónu dala naše 4. lajna 24 golů. Letos se zmohla na 11. To je sakra rozdíl. 3. Lajna taky gólově spadla o cca 10-15 branek. To je prostě strašně moc.. :neviem:

V obraně je to čirá katastrofa. Seth Jones, obrovské jméno, které ale asi už zapomenulo hrát hokej. Po stopce Ekblada zaujal pozici na 1. PP a nezvládl to.. Neboduje, nebrání.. Prvních snad 7 zápasů jsme od něj neviděl jedinou dobrou přihrávku na větší šanci. I to jeho bruslení je takové nemastné neslané. Nevím, zlatej Montour nebo Weager. Oba jsme úplně nemiloval, ale dal bych teď za ně snad cokoliv..

Zbytek je takovej slepenec. Forsling je pecka, i když letos je to také slabší. Ale pořád si drží vysoký standart. Kulikov je taky fajn. Mikkola též. Schmidt na ten třetí pár stačí, ale druhý pár + absence Ekblada, co je neustále zrakvený nebo chybí kvůli stopce tu obranu strašně sráží. :neviem:

Takže momentálně bojujeme s problémy od 2. lajny po 4. ..a v obraně máme 1. pár. V brance Bobr dělá co může, ale to stačit nemůže. Očekávám max. 2. kolo, jestli vůbec. Sice pořád jsme hlavně PO tým, co tam dokáže přepnout na jiný level, ale letos nám chybí štáva a kvalita. Bohužel..
Toho Jonese nechápu ... od Jackets to je velký špatný.

V PO to bude jiný tým ... myslím, že hlavně Bennett. Zkušenosti.
Florida Panthers, šampioni sezóny 2024/25!

Letošní sezóna nebyla tak dominantní, jak ta minulá. Samozřejmě, pokud se podíváme na základní část. Spousta skvělých hráčů, co stála za posledním triumfem odešla a náhrady nevypadaly na papíře nijak zvlášť dobře. Hlavně tedy ta obrana. Taktéž, poslední dvě sezóny se Panthers dostali do finále a tak čas na odpočinek byl menší jak u jiných týmů. Přesto, parta kolem trenéra Paula Mauriceho dokázala nemožné a i v této těžké době a po všech těch náročných sezónách, co panteři za poslední roky odehráli, dokázali dokráčet k dalšímu SC! Rozepisovat celou sezónu je nesmírně náročné. Dá to spoustu práce a tak to letos pojmu tak, že bych se zaměřil na klíčové podpisy, okamžiky a dám nějaký můj pohled na zápasy z finále SC.

Začal bych asi klíčovými hráči. Níže tedy sepíšu Můj výčet nejlepších Panthers hráčů a musím začít těmi, co přišli během uzávěrky přestupů, protože pro mě tam byl nejužitečnější hráč tohoto týmu v letošním PO..

#63 - Brad Marchand: Brad byl pro mě vždy skvělý hokejista. Jeden z hráčů, proti kterým člověk nechce hrát. Na ledě se prezentoval nejen svým útočným pojetím, ale nezapomínal ani na obranu. Obousměrný útočník, který navrh přidal i nějakou tu provokaci a kdo někdy sportoval, tak ví, jak těžké je vyrovnat se s tlakem a taky soupeřem, který se Vám dostane do hlavy. A Brad tohle vše přidal. Už od prvního zápasu si neskutečně sednul ve třetí lajně s Antonem Lundellem a Eetu Lustarinenem. Hráli výtečně, skoro bych až řekl bezchybně. Jenže když je Vám 37 let a máte za sebou další parádní sezónu, tak v PO postupně odpadnete že? Jenže to byste nemohli být BRAD ***** MARCHAND! Ten čím dál Panthers kráčili, tím lépe hrál. Zrál jako víno a vše vyvrcholilo ve finálové sérii, kde za 6 zápasů zapsal 6 bodů (6+0). Fantastická čísla! Navrch se výborně vypořádal i s tlakem mimo led, kdy se nám tu rozrostl takový nešvár v podobě označení Panthers jako "krysí tým". Brad to transformoval mezi zbylé hráče jako lichotku (místo urážky) a dokonce jsou záběry z kabiny, kdy si z toho dělají legraci. Paul Maurice se pak dokonce proslavil svojí kravatou. Tak či tak, kdybych měl vyhlásit já nejužitečnějšího hráče PO, Brad Marchand!

#3 - Seth Jones: Seth Jones to u nás měl na začátku těžší. Trvalo mu déle, než si zvykl na nový styl hokeje, kterým se prezentujeme, hodně chyboval, propadal v obraně a přiznám se, že jsme se v jeho začátcích u nás strachoval, jestli za tu protihodnotu stál a jestli nás jeho smlouva nebude tížit na další roky. Základní část zakončil s 9ti body v 21 zápasech, což je fajn počin, no v tabulce pravdy byl ale na -6. A to kdyby neměl po svém boku Mikkolu, případně Bobra, tak na tom mohl být i hůře. No v PO začal dobře a proti Torontu už byl tahounem, kdy se ukázal i krásným sólo gólem. Nakonec PO zakončil na 23 zápasech, 9 bodech (podobné, jako zákaldní část), ale v tabulce pravdy měl krásných +11. Stal se jedním z našich TOP 3 nejvytěžovanějších obránců, trenér mu věřil a získal si moji důvěru. Sečteno podtrženo, Seth Jones pomohl ku SC také nesmírně.

No a pak tu máme naší stálici, kostru týmu, která vybojovala poslední SC a i ten letošní. Začnu mým nejoblíbenějším hráčem..

#19 - Matthew Tkachuk: Tkachuk už od příchodu k nám ukázal, že bude lídr a to na ledě i mimo něj. Uplynuly 3 roky, spousta lidí tu se podivovala, když sem byl z tradu nadšený a jeden fanoušek Flames se mi smál, že mám až příliš velká očekávání od hráče, co v základní části nasbírá body a v PO odpadne. Já to ale hned od začátku viděl jako jasný WIN. V PO ti zápasy nevyhraje malý hráč, co nevybojuje kotouč u mantinelu, nerozdá moc hitů, nebrání a necpe se do předbrankového prostoru. Huberdeau prostě není PO hráč a v mých očích nikdy nebude. Matthew hned v první sezóně u nás dotáhl Panthers na svých ramenou do finále. A to i přes zlomené žebro! Letos to pro něj bylo složitější, protože se vrátil po turnaji 4 Nations zraněný a nasedal do rozjetého vlaku, který se měl střetnout s velmi silným týmem z Tampy. Odpověď? 2 góly + asistence. No a pak už byla jen otázka času, kdy se rozjede. Ve finále krásných 6 zápasů s bilancí 3+4! Ale to není vše.. Pamatujete na minulý rok a finále SC s Edmontonem? McDavid v jednom z rozhovorů říkal, že ty první zápasy prohráli ještě než vstoupili na led, že je provázel stín Tkachuka. Že se báli. No a letos to vypadalo podobně. Poslední dva zápasy tým kolem McDavida vypadal, že se psychicky zhroutil. A prsty v tom měl určitě i Tkachuk. This is my boy!! :oops: :)

#16 - Aleksander Barkov: Barkov je za mě nejužitečnější hráč Panthers co se týče mimobodové hry. Každé PO se staví na buly proti těm nejlepším, dominuje v defenzivní hře, hlídá největší hvězdy soupeře a i tak boduje. NHL má momentálně problém BARKOV. Nevidím lepšího Two-way útočníka. Barkov je ale skvělý i v kabině. Zlepšil komunikaci, více se dokáže odvázat a ačkoli nemá nejhlasitější slovo, ten respekt, co z něj vyzařuje vidí úplně každý. Ve finále za 6 zápasů "jenom" 5 bodů (0+5). Ale kdo to finále sledoval, tak ví, že Barkov není o bodech, ale o té vyvážené hře dopředu/dozadu. Jak dokázal téměř vynulovat McDavida (McDavid v sérii 1+6 btw). Zároveň, ta vazba, kdy soupeř proti němu nasazoval své nejlepší útoky dala prostor našim zbylým útokům a letos si myslím, že jsme měli nejlepší útok celé NHL. Minimálně nejlepší PO útok.. Sašo? Děkuju za vše. Snad už každý ví a halvně vidí, jak platným jsi hráčem. :klobuk:

#9 - Sam Bennett: Další posila z Calgary. Průměrák, říkali. Sofťák, říkali. Nenaplnil potenciál, slabý na vhazování, mizerná střela, z ledu občas zmizí.. říkali. No a letos nejlepší střelec PO a Conn Smythe Trophy. Bennet podobně jako Marchand od svého příchodu k nám plně zapadnul. Netuším, jaký dopad na jeho hru měl impulz toho tradu z Calgary, nebo trenéři, pod kterými se rozehrál. Faktem je, že Bennet je další klíčový hráč Panthers. Letos si trošku pokazil pověst těmi zákroky na brankáře, kdy se teď hodně píše, že kdyby nevyřadil Stolarze, tak mohlo být finále SC Toronto vs. Edmonton. No co jsme četl den po tomto incidentu, tak se spekuluje, že Stolarze vyřadila střela do masky, kterou schytal krátce před tou kolizí s Bennettem. U Andersena už ale není nad čím spekulovat. Faktem je, že Bennett do finále vlétl jako raketa. A tempo si udržel až do konce. Ve finálové sérii 5+1 s tím, že nastřelil dvě tyčky a samozřejmě přidal i tu tvrdou hru + nějaké to popíchnutí soupeře (Ekholm a jeho hokejka). Bennett je skvělý druhý centr. Možná nedělá tolik bodů, ale šířka pojetí jeho hry je neskutečná. Správný krysák! Jen doufám, že trošku ubere s těmi zákroky. Nerad bych, aby se Panthers prezentovali touto hrou.. :nono:

#13 - Sam Reinhart: Minulé finále proti Oilers rozhodl gólem. Letos se zapsal do historie jako první hráč Panthers, co vstřelil v PO hat-trick (nebo rat-trick? :jn: ) V zápase pak přidal i gól 4. a tím vyrovnal víc jak 100 let starý rekord Babea Dye z roku 1922(a čert vem, že si dopomohl góly do prázdné branky).. Když se Buffallo pár let zpět zbavovalo prakticky za hubičku Sama Reinharta, také jsme se podivoval. Vždyť byl jedním z jejich nejlepších hráčů a dlouhé roky prokazoval nějakou tu kvalitu v oné bídě. No u nás Reinhart zapadl také okamžitě. Stal se z něj spolu s Barkovem jeden z nejlepších defenzivních útočníků v lize a navrhl se zapsal do historie Panthers, když v minulé sezóně nastřílel 57 branek, což je od dob Pavla Bureho jednoznačně nejlepší počin! Letos jich nastřílel téměř 40, což je pořád hodně. Na vině bylo to, že soupeř si hlídal jeho sjíždění do předbrankového prostoru. No zase přidal ještě lepší defenzivní hru. Ve finále pak zapsal krásných 7+3! Sam je prostě úžasný. Posílám děkovný dopis do Buffala. :yes:

#5 - Aaron Ekblad: Forsling + Ekblad prostě funguje! V PO jsme psal na dotaz Esema, jestli bych Ekblada podepsal. No říkal jsem, že kdyby odešel, tak mi to zas tak vadit nebude. Pravdou je, že Aaron za ty roky u nás utrpěl četná zranění a letos k tomu přidal i onen dopingový skandál a i nějaký ten nehezký zákrok. Trošku si to tak u mě pokazil. Ale v PO? Starý dobrý AAron Ekblad, tělem i duší Panther! Ekblada mám z možností na přesilovku nejradši. Sice není talk kreativní jako Jones a není tak jistý jak Schmidt, ale zase má výbornou střelu a nebojí se ji použít. Občas sice propadne, udělá nějakou tu chybu podobně jako Jones, ale jinak je to jistota. Vzhledem k druhému SC, pod který se podepsal a jeho nedávnému vyjádření o touze zůstat u Panthers doufám, že přistoupí na skromnější plat a podepíše u nás podobně, jako to udělal minulý rok Reinhart. Ve finále 1+1, ale spousta černé práce. Snad bude do další sezóny zdravotně v pořádku, je na něm vidět, že ačkoliv je to náš "viking", ta zranění jej limitují. :?

#88 - Nate Schmidt: Možná si říkáte, proč raději nenapíšu o Gustavu Forslingu? Jistě, Forsling má za sebou další skvělou sezónu, no letos mě prostě nějak jeho výkon nenadchnul a ačkoli jsme si všiml několika skvělých zákroků a hrál konec konců proti nejlepším, tak nějak už jsme za ty roky čekal, že bude předvádět svojí perfektní hru. Letos dám přednost Nate Schmidtovi. Nate je famózní podpis. Za málo peněz hodně muziky, jak se u nás v Česku říká. Zastane pozici náhradníka, obránce třetího, druhého a dokonce i prvního páru (tam už je vidět věk a limitace ve hře).. V sezóně se v dobrém ukázal i na přesilovce. Schmidt je ale primárně dělník ledu. S Kulikovem utvořili výborný pár a skvěle se doplňují. Oba dokáží vyvést puk, oba dokáží dobře bránit. Nate Schmidt je náš nenápadný panther, na kterého se můžeš vždycky spolehnout. Navíc z rozhovorů působí jako strašně skromný a pohodový člověk.

#72 - Sergei Bobrovsky: To nejlepší nakonec. Kdo by to byl čekal, že si tento ruský lapač přijde pro dva poháry? Pamatuju, když odcházel z Flyers do Columbusu, nikoho to ani moc nemrzelo. V Columbusu se rozehrál, no v PO vždycky vyhořel. Když jsme jej pak podepsali za 10 milionů, spousta fandů se nám vysmála, že co jsme to proboha udělali a za co jsme nasypali "bobrovi" 10 míčů? Odpověď je snadná. Za klíčové zákroky, vyrovnané výkony a za ty dva SC, co nám vyčapal! Bobrovsky možná neuchvátí výbornými statistikami (ačkoli, letos měl v PO skvělé stats! To zase pozor), ale v klíčových momentech vytáhne skvělý zákrok, podrží tým a hlavně, jeho psychická pohoda! To z něj dělá mistra svého řemesla. Klidně pustí 3 rychlé góly, ale pak zavře klec a je to na hráčích před ním, co s výsledkem udělají. Ve finále to byl mnohdy on, kdo nás držel ve hře. Ve finále to byl on, kdo deptal střelce Oilers a je to také on, kdo si splatil svých 10 milionů (včetně těch hodinek, co dostal :jn: ). Sergej Bobrovsky. S Luongem, Vokounem, Belfourem a dalšími to nevyšlo. Se Sergeiem ano. Díky! :thumbsup:

To by bylo prozatím vše. Vlastně jsem se rozepsal víc, než jsme čekal. V průběhu týdne bych rád zhodnotil ještě ty "menší" jména, která ale byla neméně důležitá!!! Také bych se rád podíval na nějaké zajímavé statistiky a možná i sepsal rozhodující momenty finále z mého pohledu. Omlouvám se případně za pravopisné chyby! :)
Mě to teda mrzelo, aspoň si to myslim, ale když se koukám tady do historie, vůbec jsem to nekomentoval.
Ale jestli zas bude mávat tim ruskym hadrem, tak už mě to zpětně nebude mrzet vůbec.
Ať si mává čím chce ... absolutně to sem nepatří. Gaškovina :hroza:

Fenomenální golman s dvěma prsteny.. co by jsme za něj dali.

Nejlépe postavený tým a jsem přesvědčen, že podepíšete jak Benneta tak i Marchanda ... Ekblad si myslím, že se někdo zblázní a podepíše ranec jinde.

Fenomenální tým, který dle mě nekončí tento "run" ještě ani náhodou...
:klobuk:
✍️ ✅️ do 2030 -) Barkov, M. Tkachuk, Reinhart, Bennett, Verhaeghe, Lundell, Marchand, Jones, Ekblad, Forsling......
Neskutečný, na Floridě prostě chceš hrát.... Ekblad za ty hrachy :klobuk:

Nemůžu si pomoct ale já ten tým vidím, zase na finále, uvidíme jak posílí ostatní ...
Tak, co si budeme.. máme štěstí, že se Florida nachází, kde se nachází. Daně na Floridě vs třeba daně v Torontu, to je sakra rozdíl. Pokud tady podepíšeš za 6,1 mega na rok jako to udělal Ekblad, je to ve finále lepší, jak kdyby jsi podepsal za 8-10 mega někde v Torontu že? Máme v tomto strašně velkou výhodu a divím se, že to nikdo nezmiňuje. Daně v různých částech Ameriky a nebo třeba v Kandě vs na Floridě? Ještě s tím, že jsi pěkně u moře? Proboha.. Že k nám nikdo nechodil dřív! Dejte mi smlouvu a já V8m to hned podepíšu Panthers! :)))

Faktem je, že se podařilo udržet tak úžasný tým za skvělou cenu a to je v dnešní NHL asi to nejdůležitější. Stačí si vzpomenout na Chicago..

Jo a docela sranda číst některé komentáře..

"Bennett za 8 míčů? Za 50 bodů v sezoně? Tohle bude Floridu mrzet"

"Ekblad.. borec neodehraje celou sezónu, přestože sype a oni ho ještě prodlouží. Však ani bruslit neumí"

"Marchand měl super PO, ale základní část hrál hrozně. Navíc ho z Bostonu museli vyhodit skoro až zadarmo, jak ho nikdo nechtěl. Díky němu se zvedl Pastrňák. Kabině Bostonu to prospělo a příští rok se zvednou. Navíc nemá Marchand šanci za ty prachy v jeho letech něco uhrát. Dnešní NHL je tak náročná, že seš schopnej hrát max do 38."

"Proboha, Marchand 6 let? 5 mega? Co to hulí na Floridě"

"8 milionů za magora, co seká golmany do hlavy a neudělá ani 5 bodů za sezónu. Tohle se Floridě fakt povedlo :D "

"Ekblad je nejpřeceňovanější bek ligy. Si zaslouží tak možná 2 miliony"

Jen takovej menší výčet komentářů pár fanoušků z YT komentářů, Idnes, FB, Twitteru. Je tam toho víc. Samozřejmě, tohle byl extrém.. :frajer:
_The_Wolff_ píše:
úte 01. črc 2025 11:47
Máme v tomto strašně velkou výhodu a divím se, že to nikdo nezmiňuje.
medzi hracmi sa to asi riesi, nedavno to spominal Fehervary v podcaste.

No popravde som uplne necakal, ze sa Floride podari podpisat vsetkych tychto klucovych hracov, zacina to fakt nebezpecne vypadat na dynastiu.
Cely core podpisany na 5 rokov a so skokovym zvysovanim capu sa este budu moct dalej posilnovat... pekne vyhliadky
Florida môže dosiahnuť hetrik Stanleyho pohárov, no prišla o kapitána.

V 108-ročnej histórii NHL sa tri a viac Stanleyho pohárov v rade podarilo vyhrať len trom tímom: Montreal Canadiens a Toronto Maple Leafs to medzi 40. a 70. rokmi zvládli hneď dvakrát a v sezónach 1980 – 1983 to dokázal New York Islanders.

To znamená, že žiadny z aktívnych hráčov profiligy ani len nebol na svete, keď sa tak stalo naposledy.

Blízko pritom bolo hneď niekoľko mužstiev vrátane Edmontonu s Waynom Gretzkym, Detroitu so Stevom Yzermanom, Pittsburgh so Sidneym Crosbym či naposledy Tampa Bay Lightning.

Väčšina z nich ale stroskotala už v prvých dvoch kolách play-off a jedinej Tampe sa podarilo dostať sa až do tretieho finále za sebou.

V ére platových stropov bola Tampa jediným tímom s tromi finále po sebe. A to až do minulej sezóny, keď sa rovnaký počin podaril Floride. Jediným rozdielom medzi spomínanými tímami bol ten, že Panthers svoj prvý súboj o Stanleyho pohár prehrali a uspeli až v ďalších dvoch rozhodujúcich sériách.

V nasledujúcej sezóne sa teda partia okolo trénera Paula Mauricea pokúsi o niečo, na čo sa v NHL čaká už takmer polstoročie.

Tentoraz si však minimálne v základnej časti bude musieť poradiť bez svojho kapitána Aleksandra Barkova, ktorý na tréningu utrpel zranenie kolena a po piatkovej operácii bude tímu chýbať minimálne počas celej základnej časti.

Ďalej vysvetľujeme: prečo má Florida oproti Pittsburghu z roku 2018 či Tampe z roku 2022 výhodu;čo robí z Panthers opäť najväčšieho favorita na zisk titulu;kvôli čomu by sa ich cesta mohla pribrzdiť;čo bude pre vedenie mužstva najväčšia úloha.

Prečo by sa to mohlo podariť

Ako Pittsburgh v sezóne 2017/18, tak Tampa Bay v ročníku 2021/22 mali spoločnú jednu vec. Teda hlavne ich zmluvy s najväčšími hviezdami.

Obaja mali na súpiskách hneď niekoľko hráčov, ktorým vyplácali viac než desatinu celkového miesta v platovom rozpočte.

V Tampe to boli Andrej Vasilevskiy, Nikita Kucherov a Steven Stamkos, pričom len prví dvaja zmieňovaní uberali takmer štvrtinu celkového miesta pod platovým stropom. V tíme Penguins sa prakticky to isté dalo povedať o dvojici Sidney Crosby a Jevgenij Malkin. Ďalších takmer 20 percent ukrojili Kris Letang s Philom Kesselom.

Na strane Floridy nájdeme momentálne len dvoch hokejistov s platom vyšším ako 10 percent z celkového rozpočtu. To sa na prvý pohľad nemusí javiť ako veľký rozdiel oproti predtým rozoberanej dvojici tímov, no opak môže byť pravdou.

A to hlavne pred jarnou uzávierkou prestupov, kde sa pod platovým stropom počíta každý dolár. Dnes je navyše platový strop výrazne vyšší ako pred pár rokmi a tých pár percent môže pokojne dať dokopy aj tri milióny na podpis takého Brada Marchanda pred vyraďovacou fázou.

„Nemyslím si, že by sme bez neho vyhrali Stanleyho pohár. Jeho líderstvo a túžba uspieť boli inšpirujúce,“ zdôraznil jeho prínos spoluhráč Sam Bennett.
37-ročný Brad Marchand bol kapitánom Bostonu. Floride pomohol v play-off 20 bodmi (10+10) v 23 zápasoch.

Dôležité je ale spomenúť aj fakt, že v čase úspechov Pittsburghu či Tampy bola výška platového stropu pomerne stabilná. Teraz Florida a jej vedenie žije v ére, keď sa rozpočet na výplaty hráčov rapídne zvyšuje.

Kým pred ziskom prvého Stanleyho pohára Floridy mal platový strop hodnotu 83,5 milióna dolárov, pre ďalšiu sezónu už platí čiastka 95,5 milióna. V nasledujúcich ročníkoch budú nasledovať ešte zvýšenia postupne o 8,5 a 7,5 milióna dolárov.
Tým sa dostávame aj k tomu, prečo Florida musí opäť patriť k jedným z hlavných favoritov. A pravdepodobne bude aj niekoľko ďalších rokov.

Keď Florida naposledy zvíťazila vo finále nad Edmontonom, prakticky ihneď sa začalo rozoberať, či generálny manažér Bill Zito dokáže na dlhodobo podpísať trojicu Sam Bennet, Brad Marchand a Aaron Ekblad.

Odpoveď prišla takmer okamžite, keď už prvého júla v deň otvorenia trhu s voľnými hráčmi vedenie oznámilo, že so všetkými zmieňovanými hráčmi uzavrelo zmluvy na šesť (Marchand) či osem rokov. Podobne výhodný ťah sa mu pritom vlani podaril aj so strelcom Samom Reinhartom.

„Hovorím to s úctou, ale niekedy máme k dispozícii informácie, ktoré vy buď nemáte, alebo im nerozumiete. Ja nehrám ani netrénujem, takže jediné, čo mi ostáva na práci, je plánovať. V našich plánoch vždy bolo, že sa nám to môže podariť,“ vysvetlil generálny manažér Floridy Bill Zito pre The Athletic.

V ďalšom rozhovore neskôr priznal, že hráčov príliš presviedčať nemusel.

„Nepohybujeme sa v žiadnej šedej zóne alebo niečom takom. Celé to tak dopadlo hlavne kvôli tomu, že chlapci chcú byť naďalej súčasťou toho, čo vytvorili. Niekedy to síce môže vyzerať, že až príliš básnime o tíme a komunite, ktorú tu máme. Toto je však podľa mňa skvelý príklad toho, čo to pre nich znamená,“ povedal 61-ročný Američan pre ligový portál.

Sam Bennet, úradujúci víťaz Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, neskôr potvrdil Zitove slová a spolu so svojím spoluhráčom Aaronom Ekbladom sa zhodol, že ich šance na víťazstvá sa nemusia skončiť ani v nasledujúcej sezóne.

Čo ich môže zastaviť

Zatiaľ najväčším problémom v plánoch Floridy je zranenie Aleksandra Barkova. Fínsky center sa totiž počas svojho prvého tréningu na ľade s tímom zrazil s Nikom Mikkolom a do šatne mu museli dopomôcť tímoví kustódi.

Vyšetrenie následne ukázalo, že trojnásobný držiteľ Selkeho trofeje pre najlepšie brániaceho útočníka NHL bude musieť podstúpiť operáciu kolena. Odhadovaná dĺžka rekonvalescencie: sedem až deväť mesiacov. Posledný zápas základnej časti pritom Florida odohrá 15. apríla.

Je teda možné, že by Barkov nemusel nastúpiť ani v prípadnom play-off. V posledných troch sezónach pritom Panthers nikdy nechýbal viac ako v pätnástich zápasoch základnej časti. Vo vyraďovacej fáze zas nevynechal ani jedno stretnutie.

„Nebudeme si klamať, je to proste diera. Barkov má v našej šatni veľmi dôležité miesto. Viem, že by sme teraz mohli hovoriť o tom, ako by sa teraz mohol ukázať niekto iný, no v skutočnosti jeho pozíciu nikto nenahradí,“ povedal o zranení kapitána svojho tímu tréner Paul Maurice.

„Nikto nechce, aby došlo k takej situácii. Na druhej strane je však dobré, že sa to stalo už tak skoro. Máme plno času, aby sme to vyriešili a zistili viac o ostatných hráčoch, ktorých máme,“ doplnil.

Diera po Barkovovi však nie je jedinou komplikáciou, ktorú musia úradujúci šampióni riešiť. Veľkou prekážkou môže byť aj zranenie Matthewa Tkachuka, o ktorom sa špekulovalo už počas vlaňajšej vyraďovacej fázy – tréner Maurice ho takmer hneď po poslednom zápase potvrdil:

„Bol úplne zničený. Na začiatku sme ani nedúfali, že by mohol vôbec prežiť prvé kolo. Hral však veľmi múdro. Držal sa v otvorenom priestore, kde mohol byť produktívny a nemusel chodiť do súbojov,“ opísal 58-ročný Kanaďan pôsobenie Tkachuka v poslednom play-off. Ten v ňom v 23 zápasoch získal rovnaký počet kanadských bodov.

Asistent kapitána Panthers mal zdravotné problémy v spodnej časti tela už od Turnaja štyroch krajín a po sezóne preto podstúpil operáciu. Mimo hry má byť minimálne do decembra, no ide len o predbežný odhad.

Hlavným cieľom Tkachuka bude februárová olympiáda v Taliansku, kde by mal byť jedným z lídrov výberu USA.

„Určite nám vo finále Turnaja štyroch krajín chýbal. V mnohých ohľadoch podľa mňa reprezentuje identitu nášho tímu. Je totiž veľkým bojovníkom so zápalom pre hru a vždy sa stará o svojich spoluhráčov,“ hovoril o Tkachukovej dôležitosti tréner amerického tímu Mike Sullivan po tesnej finálovej prehre s Kanadou.

Rovnakú funkciu má aj v tíme Floridy, čo dokazuje aj bilancia zo záveru sezóny bez Tkachuka. Trinásť výhier oproti dvanástim prehrám neznie ako forma víťazov Stanleyho pohára.

Ďalšie problémy môže spôsobovať aj pomerne vysoký vek brankárskej jednotky – Rusa Sergeja Bobrovského, ktorý v septembri oslávil už 37 rokov. Za posledných dvadsať sezón pritom žiadna staršia brankárska jednotka svoj tím k Stanleyho poháru nedotiahla.

Rovnako starý bol jedine Tim Thomas pri triumfe Bostonu v roku 2011. Ten však v tom čase nemal za sebou tri vyčerpávajúce sezóny, v ktorých dokopy odchytal 227 zápasov. Bobrovsky vstupuje do poslednej sezóny svojho dlhoročného kontraktu a vyzerá to tak, že brankárska otázka bude momentálne najväčšou úlohou pre generálneho manažéra Zita.

„Mohli by sme si hovoriť, že už sme to vyhrali dvakrát, a len sa biť do pŕs. Stále však môžeme zlepšiť ešte tak veľa,“ hovoril Zito pre web The Palm Beach Post. „Len čo prídete o tento pohľad, je koniec. To sa však určite nestane, pretože každý tu chce pokračovať a ďalej sa zlepšovať.“

V štyroch veľkých amerických súťažiach sa na víťazný hetrik čaká od roku 2002, keď po tretíkrát ovládli NBA Los Angeles Lakers v tíme s Kobeym Bryantom a so Shaquillom O’Nealom. Otázka je, či bude Florida Panthers ďalším. (Martin Koziak,Nko)
1759 příspěvků
Seřadit podle:
Ve fóru je celkem 0 uživatelů :: 0 registrovaných a 0 skrytých (založeno na uživatelích aktivních během poslední 3 minuty)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 58 uživatelů dne stř 03. dub 2013 21:57

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé
2012 LOS ANGELES KINGS