Máme i vlastný discord server: https://discord.gg/fgWjDdg2rE?

CALGARY FLAMES

Diskuze o jednotlivých týmech nejkvalitnější hokejové ligy na světě.

mitch píše:
pát 10. lis 2017 08:04
Toto je idealny cas na trejd Monahana. Ma bod na zapas a je historicky najproduktivnejsi z jeho draftu. Idealne to vytrejdovat za tavaresa alebo tak nejak. Monahan je najvecsi cherrypicker z celej ligy zbiera body ani nevie ako. Bez gudra ma tak polovicu bodov.
Toto som pisal na konci roku 17. Mohli sme davno trejdovat monahana ked mal este zdanlivo vysoke cisla a vysoku trejd hodnotu. videl som ze je to len taky jednodimenzionalny hrac a urcite nie elitny center. teraz sa to jasne ukazuje a chapu to aj calgaryfans ktori ma silne je*ali co si to dovolujem kritizovat ich oblubeneho hraca. Sme v stave kedy ani nedame plajof a to jadro tymu uz zdaleka nema taku hodotu pre trejd. von z toho je len bolestivy rebuild ani novy trener sutter s tymto timom nedokaze azraky.
Už iba bod za mastnými hlavami.
Robil nam radost dlhe roky a zasluzeny hall of fame

Obrázek
Obrázek
Neviem ci je udrzatelne aby mal Markstrom 94.2% uspesnost a 1.68 GAA celu sezonu. Myslim si ze skor nie co bude vidiet na vysledkoch a budeme skor bojovat o plejof nez o nejake predne priecky. Rad sa budem mylit ale nemame zas taky top talent.
Pomer striel 40:22 a vysledok 6-4, nemozeme dostavat styri goly z 22 striel.
Pomer striel 62-23 s kolambasom. Takto by som si to prial kazdy zapas.
to je skoda, ze dnes dostanete kefu v STL a nemozete si tento vykon uzit dlhsie.
kefa :hop:
Ten Huberdeau sel dobre dolu.. cekal jsem, ze prvni sezona byla slabsi, jelikoz nove prostredi, spoluhraci a trener. Hodne se psalo, jak ma problemy s trenerem ale ani po zmene trenera nic nepredvadi, ba naopak. Co jsem koukal i na nejake rozbory, tak pry mu nesedi styl Calgary. Ze byl zvyklej na rychle prechody a ne pomale akce od mantinelu. I tak.. za ty prachy.. Calgary to nezavidim. Nezbejva, nez doufat, ze se zvedne a bude aspon point to game hrac. Jinak to bude bota jeste na dlouhe roky. Ale my zrovna nemame co rikat, ldyby se Bobr nechytil, tak mame podobny problem ze..

Kazdopadne jeste jednou diky za Tkachuka.. :klobuk: Huberdeaua jsem nikdy nemel moc rad. Za to Tkachuk je ma krev. :jn:
Podporil Ukrajinu, LGBTI+ a patrí k špičke v NHL už v druhej činnosti. Pospíšila je opäť vidno ako občana aj hokejistu.

Martin Pospíšil nastúpil na rozkorčuľovanie s dúhovou páskou na podporu kvír ľudí, na Instagrame zas vyjadril podporu Ukrajine.

Obrázek

Každodenný podcast o Calgary Flames Talk venoval vo štvrtok väčšinu epizódy Martinovi Pospíšilovi. Časť mala titulok: Vyzerá to tak, že Martin Pospíšil je späť.

Novinári Pat Steinberg a Wes Gilbertson tým mysleli, že Pospíšil sa podobá čoraz viac na svoju verziu spred roka, keď po príchode z farmy očaril trénerov aj fanúšikov Flames a vybojoval si miesto v NHL.

Pospíšilova druhá sezóna je komplikovanejšia a v podcaste ju rozdelili do troch častí: najskôr sa o ňom hovorilo v zlom, potom sa o ňom nehovorilo a teraz sa o ňom opäť hovorí v dobrom.

Po návrate Connora Zaryho po zranení kolena malo Calgary desať hráčov na deväť miest v prvých troch útokoch a očakávalo sa, že sa Pospíšil prepadne v zostave Calgary do štvrtého útoku. Aj sa tak stalo, ale len na chvíľu.

Pospíšil hral totiž tak dobre, že ho tréner Huska po pár zápasoch vrátil do tretieho útoku a do štvrtého išiel Zary.

Pospíšil dal o sebe vedieť aj mimo ľadu, keď opäť podporil kvír ľudí aj Ukrajinu.

V noci nehral žiadny Slovák. Hokejisti Colorada zvíťazili nad Dallasom 4:3 po predĺžení v NHL. Víťazný gól strelil obranca Cale Makar, ktorý mal aj dve asistencie. Na čele NHL je Winnipeg, ktorý má po víťazstve v Seattli 98 bodov.

Občan Pospíšil

Kým väčšina športovcov sa k spoločenským témam vyjadruje len veľmi opatrne, Pospíšil dáva svoje názory najavo jasne.

Raz ročne kluby NHL usporadúvajú zápas s podtitulom Pride Night. Chcú ním dať najavo, že na hokeji sú vítaní aj ľudia z LGBTI+ komunity.

Miera, akou sa do aktivít zapoja hráči, je dobrovoľná. Bežným prejavom podpory je oblepenie si hokejky dúhovou páskou počas rozkorčuľovania.

V tejto sezóne vyšla Pride Night na sobotný zápas s Coloradom a dúhovú pásku mali na hokejke šiesti hráči: Joel Farabee, Matt Coronato, Adam Klapka, MacKenzie Weegar, Rasmus Andersson a Pospíšil.

Nebolo to v jeho prípade nič prekvapivé, kvír ľudí takto podporil aj počas svojej prvej sezóny.

Hokejista, ktorý vo voľnom čase rád pozerá dokumentárne filmy, dlhodobo vyjadruje podporu Ukrajine. Aj nedávno zverejnil na Instagrame príspevok v angličtine s textom: „Stojím pri Ukrajine a Ukrajincoch.“

Vlani v lete pred olympijskou kvalifikáciou ako jeden z mála hokejistov vyjadril nesúhlas so štartom hráčov z KHL v slovenskej reprezentácii. Tvrdil, že zvažoval, či s nimi má nastúpiť v jednom tíme, no nakoniec sa rozhodol reprezentovať.

Tri fázy sezóny

Pospíšil má 25 rokov, no v podcaste Flames Talk povedali, že z hľadiska hokejového vývoja sa na neho musíme pozerať skôr ako na 21-ročného hráča.

Časté zranenia vrátane otrasov mozgu pribrzdili jeho kariéru, a preto sa mnoho vecí na NHL úrovni učí až teraz. Napríklad Juraj Slafkovský má v 20 rokoch za sebou 184 zápasov v NHL, kým o 5 rokov starší Pospíšil odohral doteraz 128 zápasov.

Keď prišiel do NHL, hral ako o život, pretože vnímal, že jeho prvá šanca môže byť zároveň aj poslednou. Podľa novinárov Steinberga s Gibertsonom hral v prvých dvadsiatich zápasoch s nasadením, aké bolo neudržateľné počas celej sezóny.

Svojím štýlom si okamžite získal fanúšikov a Steinberg s Gibertsonom dokonca tvrdia, že bol jedným z mála dôvodov, prečo sa oplatilo v minulej sezóne sledovať Calgary.

Lenže narážať z celej sily do každého, kto si nedal pozor a bol pri ňom príliš blízko, sa nedá neustále. Buď vás zastaví vlastné telo a zraníte sa, alebo to spraví disciplinárka, ktorá Pospíšilovi už v minulosti za jeho tvrdé hity dala dištanc.

Preto bolo logické, že Pospíšil časom musel nájsť vo svojej fyzickej hre mieru, aby bol platným hráčom počas 82 zápasov.

Táto sezóna bola aj o hľadaní tejto miery, preto ju v podcaste rozdelili na tri časti: najskôr sa o ňom hovorilo v zlom, potom sa o ňom nehovorilo a teraz sa o ňom opäť hovorí v dobrom.

Zlý bol začiatok sezóny, keď zbytočnými faulmi viackrát v dôležitom momente oslabil tím. Potom sa o ňom nehovorilo, pretože bol nevýrazný. Tak sa bál, že ho opäť vylúčia, až prestal robiť veci, ktoré ho robia efektívnym hráčom.

Momentálne je Pospíšil v najlepšej fáze, keď je v každom zápase dôležitým hráčom tímu, a to aj napriek tomu, že nezbiera veľa bodov. V 65 zápasoch získal 4 góly a 17 asistencií. V minulej sezóne mal v 63 zápasoch 8 gólov a 16 asistencií.

Nová schopnosť

Pospíšil od príchodu do NHL vyniká v štatistike bodyčekov. V tejto sezóne je piaty najlepší v celej lige s 233 hitmi. Pred rokom bol trinásty, hoci nehral v 19 zápasoch.

Tento rok sa však naučil aj ďalšiu schopnosť – dokáže vyprovokovať súpera k tomu, aby ho fauloval.

Intuitívne by ste možno čakali, že najviac presiloviek pre svoj tím vybojuje najlepší hokejista Connor McDavid. V minulej sezóne bol šiesty, pred ním boli piati „provokatéri“ – bratia Matthew a Brady Tkachukovci, Brad Marchand, Nazem Kadri a Garnet Hathaway. Pospíšil bol šesťdesiaty.

V tejto sezóne je už na desiatom mieste, faulovali ho 26-krát. McDavid je až za ním s 22 získanými presilovkami.

Táto schopnosť je veľmi užitočná obzvlášť pre tím ako Calgary, ktorý nemá dostatok ofenzívneho talentu. Tím drží v hre o play-off skvelý brankár Dustin Wolf, veľká bojovnosť a poctivá defenzíva celého tímu.

Útočníci síce zodpovedne bránia, no nevedia si pri hre 5 na 5 vytvoriť veľa šancí, preto sú presilovky kľúčové.

„Nikto nemá rád, keď ho narazia. Keď hrám fyzicky, súperi potom niekedy prekročia čiaru a je z toho vylúčenie,“ povedal Pospíšil.

Podľa trénera Husku je za tým nielen tvrdosť, ale aj rýchlosť, s akou Pospíšil hrá. Celkovo ho veľmi teší, ako sa Pospíšil naučil, čo si môže dovoliť a čo už nie.

V prvej sezóne mal o trinásť vylúčení viac ako vybojovaných presiloviek. Teraz je už mierne plusový, keď vybojoval o jednu presilovku viac, ako sedel na trestnej lavici.

Pospíšilovi veľmi sedí už táto fáza sezóny, keď sa bojuje o play-off. Ak by sa však Calgary prebojovali až do vyraďovacej časti, mohol by naozaj vyniknúť. Hráči ako on sú veľmi nepríjemní, ak proti nim musíte hrať štyri a viac zápasov za sebou. (Stefan Bugan,Nko)
Nízky brankár vždy pred zápasom meter povyskočí. Dustinovi Wolfovi, ktorého na drafte nikto nechcel, pomáha aj kontrolný zoznam

Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika NHL získal brankár naposledy v roku 2009.
Podarilo sa to Stevovi Masonovi, ktorý vychytal Columbusu 33 víťazstiev a tým zároveň prvú účasť v play-off v klubovej histórii.

V podobnej situácii je teraz Dustin Wolf. Výsledky Calgary v posledných dvoch rokoch výrazne upadli a káder opustili viacerí dôležití hráči. Portál The Athletic ho vo svojich predsezónnych predpovediach umiestňoval takmer na spodok tabuľky a na vyraďovaciu fázu mu dával len minimálnu šancu.

V súčasnosti však nájdeme Calgary len pár bodov od postupových priečok. A obrovský podiel na tom má práve jeho nová brankárska jednotka.

Wolf priviedol Calgary k 24 z celkových 34 víťazstiev. Pritom nechýbalo veľa, aby sa do klubu Flames vôbec nedostal.

Nemali preňho ani dres

Na drafte v roku 2019 bolo vybraných už 213 hráčov a Dustin Wolf stále len čakal. V hre už ostávali posledné štyri tímy, keď sa vo vancouverskej Rogers aréne ozvalo meno vtedy 18-ročného amerického brankára.

„Keď tam sedíte tak dlho, tak už trochu začnete strácať nádej. Pri posledných štyroch miestach som už ani nečakal, že ma vyberú,“ vybavoval si v dobrom Wolf.

V posledných kolách už priamo na mieste neostáva veľa hráčov, a tak Flames nemali pre svoju budúcu hviezdu ani pripravený dres.

Vedenie Calgary malo v pláne vziať brankára až v jednom z posledných kôl a na ich užšom zozname bol aj Wolf. Pozornosť pútal predovšetkým skvelými výsledkami v juniorskej CHL, kde bol zvolený za najlepšieho brankára sezóny.

„Ako sa postupne míňali hráči a on bol stále tam, tak som začínal dúfať, že by nám nakoniec aj mohol ostať,“ spomína vtedajší tréner brankárov v Calgary Jordan Sigalet.

„Pred posledným kolom som telefonoval s naším skautom Todom Buttonom a povedal som mu, že to je pre nás jasná voľba,“ dodal.

Problémová výška

Jedným z dôvodov, prečo si Wolfa dovtedy nikto nevybral, je jeho výška. Kým priemerný brankár v NHL dnes meria približne 190 centimetrov, tak Wolf má iba 180.

Čo stráca na výške, si dokáže vynahradiť inými prednosťami. „Wolfie je možno malý vzrastom, ale chytá ako veľký hráč,“ povedal o ňom spoluhráč MacKenzie Weegar.

„Vedel som, že z neho raz bude brankár NHL. Nechať ho dlhšie v nižších súťažiach bol dobrý krok. Povyhrával tam veľa zápasov a sebavedomie hrá u brankárov veľkú rolu,“ doplnil kanadský obranca.

Napriek tomu, že Wolfa draftovali ešte v roku 2019, tak do profiligy naskočil po prvýkrát až o štyri sezóny neskôr. Na farme však patril k úplnej špičke a dvakrát po sebe získal v AHL cenu pre najlepšieho brankára sezóny.

Práve sebavedomie u Wolfa mnohí označujú za kľúčové.

„Stále pôsobí, že si verí a cíti sa komfortne. To je zásadné pre každého. Aj na sebe vidím, aká je pre mňa sebadôvera dôležitá. (Wolf) má talent a schopnosti, aby bol dobrým hráčom. Keď k tomu pridáte aj sebavedomie, tak je z neho komplexný brankár,“ opisuje zas iný hráč Flames Connor Zary, ktorý s Wolfom hrá už štvrtú sezónu za sebou.

Čo na to celé hovorí samotný Wolf?

„Prichádza to zvnútra,“ spomenul zlatý medailista z juniorských MS 2021 v rozhovore pre Daily Faceoff hneď niekoľkokrát. Táto odpoveď odznela na otázky týkajúce sa zvládania tlaku spojeného s pozíciou brankárskej jednotky či pri opisovaní jeho tréningovej morálky a túžby stať sa najlepším.

„Bolo zjavné, že Wolf má sebavedomie a rozvahu desaťnásobne skúsenejšieho brankára,“ zhrnul reportér Scott Maxwell, ktorý s ním rozhovor viedol.

Brankár známy aj vďaka svojmu predzápasovému rituálu, v rámci ktorého vyskočí aspoň meter do výšky, má ešte ďalšiu výnimočnú zaujímavosť.

Po každom zápase si prejde kontrolný zoznam rôznych vecí, či sa mu ich podarilo splniť alebo nie. Zaujíma ho všeličo: od úspešnosti čítania hry až po vnímanie puku a okolia svojej brány.

„Pokiaľ si môžem po zápasoch všetko odškrtnúť, tak je veľká šanca na to, že odchytám dobrý zápas a tím bude mať možnosť zvíťaziť. Ak nie, beriem to ako ponaučenie a na ďalší deň sa snažím ďalej zlepšovať,“ opísal Wolf.

Dokáže získať Calderovu trofej?

Na elitných brankárov NHL síce ešte štatisticky stráca, no aj tak sú jeho výkony obdivuhodné. Len deväť tímov púšťa na bránu viac striel za zápas ako Calgary a Wolf podľa štatistického portálu MoneyPuck dokázal pochytať až 15 očakávaných gólov navyše. To ho v celej súťaži radí na ôsme miesto.

„Darilo sa mu v nižších súťažiach a po tom, čo prišiel do NHL, nezmenil absolútne nič. Je sám sebou a verí si. A to je dôvod, prečo má úspech aj teraz. Má skvelý prístup rovnako k dobrým aj zlým skúsenostiam, s ktorými sa stretáva,“ vysvetlil tréner brankárov Flames Jason LaBarbera.

Odborníci z The Athletic umiestňujú Wolfa v poslednom vydaní súboja o Calderovu trofej na druhé miesto za obrancu Lana Hutsona z Montrealu Canadiens. Spoluhráč Juraja Slafkovského je lídrom produktivity nováčikov a ako prvý obranca od Nicklasa Lidströma môže vo svojej prvej sezóne v NHL prekonať hranicu 60 bodov. Tretie miesto zatiaľ patrí poslednej draftovej jednotke Macklinovi Celebrinimu zo San Jose.

Podľa LaBarberu však veľa ľudí podceňuje Wolfovu pozíciu v tíme a neuvedomuje si, že hrá na najťažšom poste na ľade.

Podobného názoru je aj generálny manažér Calgary Craig Conroy: „Všetci ostatní hráči si strážia hlavne body. Majú na to presilovky a nejaký vedia pridať napríklad aj do prázdnej brány. Dustin však nič z toho nemá a musí proste zbierať víťazstvá. Okrem toho sú všetci ostatní nováčikovia porovnávaní medzi sebou. Wolfa však s ostatnými mladými brankármi porovnávať nemôžeme, keďže prakticky skoro žiadni nie sú.“

Okrem postu Wolfa od ostatných súperov v boji o najlepšieho nováčika sezóny odlišuje aj vek. Kým Hutson má 21 rokov a Celebrini dokonca len 18, tak Wolf v apríli oslávi už 24.

Calderovu trofej však môže získať každý hráč, ktorý má najviac 26 a v predošlej sezóne odohral menej než 25 zápasov. Wolf ich vlani stihol iba sedemnásť. Či pôjde o sezónu so šťastným koncom, však hodnotí hlavne podľa iného kritéria.

„Určite by to bolo skvelé, keby som vyhral. Hlavným cieľom pre nás všetkých je však naďalej bojovať o play-off. Keď sa nám tam podarí dostať, tak to vo finále dvihne aj moje šance v hlasovaní,“ opísal Wolf, ktorý sa z toho nesnaží robiť vedu.

„Koniec-koncov, stále mi ide len o to, aby som pustil čo najmenej gólov. Ak sa bude divákom moja hra páčiť a povedia si, že ako nováčik odvádzam skvelú prácu, tak si cenu s radosťou preberiem,“ dodal. (Martin Koziak,Nko)
Pospíšil vynecháva tréningy, niekedy by najradšej ani nehral. Počúva trénera, podľa ktorého predvádza najlepší hokej v kariére

Martin Pospíšil hral svoju obvyklú hru.

Za bránkou súpera bol puk, ktorý si išiel vziať obranca súpera. Tak k nemu dokorčuľoval, aby s ním o puk zápasil.
Zamotali sa a slovenský útočník narazil na mantinel. Kolízia mu skrútila pravú ruku a hrozilo, že zo zápasu so San Jose bude musieť odstúpiť.
Keď kráčal do šatne, bol viditeľne frustrovaný. Z hlavy si dal dole helmu a hodil ju o zem. Potom do nej ešte kopol.

Hoci jeho reakcia mohla naznačiť zlé scenáre, tie sa nepotvrdili. Ešte počas zápasu so San Jose sa vrátil na striedačku, hoci už nehral. Nastúpil však do nasledujúceho duelu proti Anaheimu.

Nebola to zďaleka prvá nepríjemnosť tohto druhu v sezóne. Pospíšilovo telo pri jeho štýle hry dostáva zabrať, no robí len to, čo mu nadiktovali z trénerskej kancelárie.

Z tej mu nakázali, aby si študoval videá zo zápasov Floridy Panthers – špeciálne striedania Sama Bennetta.

Marty, nech sa páči

Bennett, ktorého si Calgary vybralo ako štvorku draftu 2014, odohral v Calgary päť a pol sezóny. Potom ho vymenili na Floridu, kde sa postupom času vyprofiloval na 50-bodového hráča a dnes je víťazom Stanleyho pohára i Turnaja štyroch krajín, na ktorom reprezentoval Kanadu.

Pospíšilovi ho dali za vzor. Kanadský manažment si ho totiž do národného tímu nevybral pre body – veď jeho bodový priemer nikdy nepresiahol hodnotu 0,7 bodu na zápas –, ale vybrali si ho pre jeho nekompromisný štýl hry pred bránkou.

„Hovoríme mu, že sa môže stať podobným hráčom. Aj Samovi trvalo dlhý čas, než do toho dozrel. Keď sa dívate na zápasy Floridy, do bránky sa tlačí viac ako ktokoľvek v lige. Marty, nech sa páči,“ vyjadril sa tréner Calgary Ryan Huska.

Martina Pospíšila do takejto hry nemusí veľmi posmeľovať. S 293 bodyčekmi je piatym najtvrdším hráčom v NHL, na druhého Mathieua Oliviera ich stráca len sedem.

Prekonal a významne navýšil doterajší sezónny slovenský rekord, ktorý utvoril Martin Fehérváry s 251 hitmi v ročníku 2021/22. A 5. apríla zaznamenal aj nový slovenský rekord v počte bodyčekov v jednom zápase (11).

Posledný gól však strelil ešte 26. februára, teda pred 21 zápasmi, a po 78 dueloch má 24 bodov, teda rovnaký počet, aký vlani stihol za 63 stretnutí.

Uvedomuje si, že sa pýta, aby bol produktívnejší.

„Góly mi chýbajú, to iste, ale snažím sa nedívať sa len na body. Snažíme sa dostať do play-off a to je to, čo naozaj chcem. Každý zápas od prestávky (pre Turnaj štyroch krajín, pozn. red.) je ako zápas v play-off a mojím snom je zahrať si v play-off. Počul som, že fanúšikovia v Calgary v play-off šalejú. Takú skúsenosť som ešte nikdy v živote nemal,“ hovorí Pospíšil.

Tréner je ochotný čakať

Slová Ryana Husku ho iste potešia. Hoci od Turnaja štyroch krajín v 23 zápasoch pozbieral Pospíšil len 6 (1+5) bodov, podľa trénera, ktorý je ochotný byť trpezlivý, pokiaľ ide o jeho produktivitu, hrá najlepší hokej od príchodu do NHL.

„Má vplyv na každý zápas a v každom striedaní. Keď nie je na ľade, citeľne tam chýba rýchlosť,“ hovorí tréner.

Povedal, že jeho ďalšou výzvou je nájsť vyššie sebavedomie pri tvorbe ofenzívy, keďže verí, že to v sebe má a možno stačí zopár produktívnejších zápasov.

Znova ho však môže upokojiť pohľad na Bennettovu kariéru. Ten svoju najefektívnejšiu hru objavil až po šiestich rokoch v súťaži.

„Tvrdo na sebe pracoval, zmenil svoj štýl, hral viac okolo bránky. Tréner mi ukazoval, ako efektívny dokáže byť,“ pokračuje Pospíšil.

Hoci nemá toľko bodov, koľko by si predstavoval, Flames už strelili nejeden gól, ktorý plynul z jeho aktivity a dôrazu, hoci mu pri ňom nezapísali asistenciu. Za niektoré mu môžu vďačiť aj dvaja najproduktívnejší hráči mužstva Nazem Kadri a Jonathan Huberdeau, v poslednom zápase bol dôležitým článkom na ľade pri góle Šarangoviča.

Práve Huberdeau hrával na Floride istý čas s Bennettom, a ak chytili formu, patrili k najlepším útokom v lige. To, že Huska skúsil Pospíšila v úlohe centra pri Huberdeauovi, a to, že mu za vzor dáva práve Bennetta, má teda viacero dôvodov.

Postupne dozrieva

Pospíšilov postupný rast sa momentálne najviac ukazuje na disciplíne. Kým v novembri ho tréner kritizoval a povedal, že jeho časté vylúčenia, najmä v útočnom pásme, „nie sú v poriadku“, od spomínanej reprezentačnej prestávky si odsedel iba 10 trestných minút. Na porovnanie, za úvodných 23 zápasov to bolo 21 trestných minút.

„Robím, čo môžem. Nechcem ubližovať vlastnému tímu, ale zároveň tu chcem vniesť niečo odlišné, preto si myslím, že najviac pomôžem, ak budem hrať na hrane, ale neprekročím ju,“ hovorí.

V teoretickej rovine je mu všetko jasné, podobné vyhlásenia má od začiatku kariéry v NHL – už len zapracovať to do praxe.

Je totiž pravda, že sa v jeho prípade o „udržaní sa na správnej strane hranice“ v súvislosti s tvrdou hrou hovorí už od jeho debutu. Tréneri od neho chcú, aby patril k najtvrdším útočníkom v lige, ale zároveň aby neoslaboval mužstvo častými vylúčeniami.

Rovnaký princíp sa dá aplikovať na body. Aby bol ďalším Samom Bennettom – alebo sa k nemu aspoň priblížil –, potrebuje k dôrazu časom pridať aj vyššiu produktivitu.

Neznamená to však, že by aktuálne nebol dostatočne platný. Len treba podotknúť, že mu zlepšenie v útoku môže postupne vyniesť aj dôležitejšie úlohy na ľade a väčší ice-time.

Hrá napriek zraneniam

Pospíšil sa vyjadril, že každý zápas má teraz rovnakú cenu ako zápasy v play-off. A aj k tomu tak pristupuje.

Nejde len o jeho návrat na striedačku v nedávnom stretnutí so San Jose krátko po tom, čo ho opustil v bolestiach. Pospíšila trápi zdravie až tak, že musí vynechávať niektoré tréningy.

„Veľmi na to nechcem myslieť, ale v niektorých zápasoch by som radšej ani nebol na ľade. Musíte sa však cez to preniesť. Život nie je vždy ľahký a týka sa to i zranení, proste to musíte prekonať,“ usmial sa.

„V niektorých zápasoch sa cítim nanič, ale po výhre sa človek hneď cíti lepšie. Dokážem ovládať svoju bolesť a hrať aj napriek nej,“ dodal.

Inak to momentálne ani nejde. Štyri zápasy pred koncom základnej časti strácajú Flames na Minnesotu a St. Louis, posledné postupujúce tímy v Západnej konferencii, päť bodov.

Pospíšil musí svoj najlepší hokej načasovať na tieto posledné štyri duely, pričom už prvý z nich je extrémne dôležitý. Calgary v noci na sobotu nastúpi proti Minnesote, a ak vyhrá po riadnom hracom čase, zníži svoje manko na postupové pozície už len na tri body, pričom bude mať na súperov zápas k dobru.

Chce zostať

Hokej v play-off – a aj ten, ktorý sa hrá, keď sa o play-off bojuje do posledných zápasov – sa rovná tvrdý hokej.

Hoci Pospíšil počas sezóny často putuje zostavou Flames a vyskúšal si už útoky od prvého po štvrtý, jeho poslanie na ľade sa nemení. Je platený od „špinavej roboty“ – motania sa pred bránkou, zrážania súperov, vysokého napádania. Proti Minnesote sa od neho bude žiadať, aby sa súperom dostal pod kožu a do hlavy, čo je v tomto období sezóny mimoriadne dôležitá úloha.

Vďaka týmto kvalitám v druhej sezóne potvrdil stálu rolu v tíme. Nielen pochvaly od trénera, ale aj jeho zlepšenie po varovaniach a prispenie k momentálnemu tabuľkovému postaveniu mu zaručujú, že s ním v Alberte počítajú aj do budúcna.

Len pred rokom podpísal dvojročný kontrakt v celkovej sume dvoch miliónov. Ešte nie je ani v jeho polovici, no už teraz hovorí, že v Calgary má, čo hľadal, a chce tu pokračovať v kariére.

„Som otvorený tomu, že by som tu zostal dlhšie a podpísal na viac rokov. Milujem toto mesto aj tento tím a máme dobré mužstvo pre budúcnosť. Dokonca si myslím, že môžeme vyhrať titul,“ nádeja sa.

Pre trénerov Calgary je rozpracovaným projektom, na ktorom treba naďalej pracovať. Veria, že sa jedného dňa, hoci zrejme až o niekoľko rokov, aspoň priblíži Bennettovi, ktorý sa svoj štýl naučil majstrovsky. A že ak príde úspech, bude podobne ako Bennett na Floride jeho neoddeliteľnou súčasťou. (Simon Cop,Nko)
Počet vyhraných playoff sérií:

Edmonton posledné 4 sezóny: 9
Calgary posledných 35 sezón: 6

0 pohárov :serus:
Tento tím už ani nemá zmysel sledovať a tak nejak mi začína byť už úplne jedno koho trejdujú a draftujú. Dlhodobá kultúra priemernosti kde fanúšikovia ocenujú že tím bez talentu dokáže skončiť deviaty a bojovať o plejof a považujú to za úspech namiesto toho aby draftom získali získal assets a postune si vybudoval nejaké nové jadro. Istú dobu som sa s tými fans hádal že toto je debilná stratégia večnej priemernosti ale nie nedali sa poučiť.
Pospíšilova nová zmluva je dokonale férová, tvrdí expert. Sme radi, že to Marty nevzdal, povedal tréner Calgary

Keď Martin Pospíšil podpisoval predošlú zmluvu s Calgary Flames, na sumu sa príliš nepozeral. Podstatné bolo hlavne to, že bola jednocestná, čo znamenalo, že to dokázal: stal sa NHL hráčom, ktorý začal zarábať NHL peniaze.

Po prvých mesiacoch v najlepšej lige sveta vtedy dostal od Calgary dvojročnú zmluvu na 1 milión dolárov ročne. Na vlaňajších MS v hokeji v Česku z neho bola cítiť vďačnosť aj lojalita ku klubu, ktorý mu dal šancu aj po šiestich otrasoch mozgu.

„Kontrakt od Calgary si veľmi vážim. Hoci som mal za sebou veľa zranení, verili, že nakoniec uspejem. Aj preto som okamžite podpísal kontrakt, ktorý mi dali,“ hovoril Pospíšil a potláčal slzy. Nemohol totiž uveriť, že po prekonaní obdobia, keď mával také bolesti hlavy, že nemohol ani šoférovať, sa napokon stal hráčom NHL a reprezentantom Slovenska.

V stredu podpísal Pospíšil s Calgary novú zmluvu a tentoraz už bol v lepšej vyjednávacej pozícii. Od naskočenia do NHL vydržal dve sezóny zdravý a zaradil sa k hráčom s najvyšším počtom bodyčekov v celej NHL. To mu umožnilo pýtať si viac peňazí.

Pospíšil mal platnú zmluvu do konca budúcej sezóny, preto sa on ani klub nemuseli ponáhľať s podpisom novej. Pri obojstrannej spokojnosti sa však už teraz dohodli na zmluve na ďalšie tri roky, ktorá sa javí ako výhodná pre obidve strany.
Pospíšil bude zarábať 2,5 milióna ročne.
Dokonale férová suma, tvrdí expert
Osem útočníkov malo v minulej sezóne NHL viac ako 250 bodyčekov.

Toto sú ich platy:

Kiefer Sherwood – 1,5 milióna;
Mathieu Olivier – 3,0 milióna;
Will Cuyle – 3,9 milióna;
Jack McBain – 4,25 milióna;
Nathan Walker – 0,775 milióna;
Garnet Hathaway – 2,4 milióna;
Marcus Foligno – 2,4 milióna.
Pravdaže, bodyčeky nie sú jediným ukazovateľom, ktoré kluby posudzujú. Rolu hrá aj produktivita, vek, zranenia, pozícia, rastúci platový strop či ďalšie faktory.

Dátový expert z The Athletic Dom Luszczyszyn má svoj model, podľa ktorého vyhodnocuje defenzívny aj ofenzívny prínos hráča. Z neho mu vychádza trhová hodnota a jej vývoj počas ďalších sezón.
Pospíšilovi predikuje v najbližšej sezóne hodnotu 2,2 milióna a v ďalších dvoch rokoch by hodnota mala porásť na 2,5 a 2,7 milióna.

„Dokonale férová suma pre Martina Pospíšila,“ napísal Luszczyszyn.

Na daniach odvedie 44 percent
Keď Pospíšil začínal v zámorí, podpisoval dvojcestné zmluvy. V nich vždy boli dve sumy: jedna pre prípad, že by sa dostal do NHL, a druhá, ktorú reálne zarábal na farme.
Jeho hrubý príjem bol postupne 70-tisíc, 80-tisíc a 90-tisíc dolárov ročne. Peniaze, samozrejme, musel aj zdaniť.

Až jednocestná zmluva na milión dolárov ročne sľubovala prvé veľké peniaze. Po odrátaní dane vo výške 44,07 percenta mu zostalo 559 272 dolárov. Teraz bude mať 2,5-krát viac, čiže 1 398 180 dolárov ročne.
Pospíšilovi táto zmluva prináša životnú stabilitu, keďže peniaze dostane aj v prípade zranenia. Príliš neriskuje ani klub, pretože 2,5 milióna pri rýchlo rastúcom platovom strope nie je percentuálne vysoká suma.
V najbližšej sezóne bude mať strop výšku 95,5 milióna dolárov, no v čase platnosti novej Pospíšilovej zmluvy narastie na 104 milióny od sezóny 2026/27 a 113,5 milióna v sezóne 2027/28.

Novinár Wes Gilbertson, ktorý pokrýva Calgary celoročne, pripomenul, že kluby NHL sa snažia často napodobniť posledného víťaza.

„Úspech Floridy spôsobil, že každý tím hľadá viac hráčov ako Pospíšil, preto je rozumné, že si ho poistili až do roku 2029. Jeho zbraňou je rýchlosť a už sa učí aj nájsť balans vo svojej tvrdej hre, aby často nesedel na trestnej lavici. Mal by pokračovať aj v zlepšovaní produktivity,“ napísal Gilbertson na sociálnu sieť X.

Novinár takisto citoval generálneho manažéra Craiga Conroya, podľa ktorého rozhovory o zmluve s Pospíšilovým agentom Danielom Milsteinom prebiehali dva až tri mesiace.

Huska: Môžeme ho posúvať tam a späť
Počas majstrovstiev sveta v Štokholme sa Denník N rozprával s hlavným trénerom Calgary Ryanom Huskom, ktorý bol na šampionáte asistentom trénera kanadského tímu.

Huska bol v odpovediach veľmi diplomatický, no Pospíšila chválil. „Vidím u neho veľkú túžbu hrávať v NHL. V určitých situáciách si asi myslel, že jeho kariéra je už na konci, ale stále na sebe pracoval. V klube poznáme jeho príbeh a sme radi, že to nevzdal. Teraz sa cíti veľmi dobre a za posledné dva roky získal sebavedomie, takže máme veľkú nádej, že zostane zdravý, pretože je pre nás naozaj dôležitým hráčom.“

Tréner Calgary bol nadšený z Pospíšilových výkonov na vlaňajších MS v Česku. Craig Ramsay využíval Pospíšila na pozícii centra a ten bol najlepším útočníkom slovenského tímu.

Huska vtedy prišiel s nápadom, že Pospíšil bude hrať centra aj v NHL. A to rovno na kľúčovej pozícii v útoku s najlepšie plateným hráčom Jonathanom Huberdeauom.
Huberdeau zažil svoju najlepšiu sezónu v útoku s centrom Samom Bennettom a Huska verí, že Pospíšil by raz mohol hrať podobne. Jeho experiment sa však príliš nevydaril a Pospíšil sa počas sezóny vrátil do tretieho či štvrtého útoku.

Na prvé dva útoky nebol dosť produktívny. V prvej sezóne mal v 63 zápasoch 8 gólov a 16 asistencií, v druhej v 81 zápasoch 4 góly a 21 asistencií.

„Potrebovali sme niekoho na pozíciu centra a cítili sme, že Martyho môžeme presúvať tam a späť. Skúšali sme ho teda často na pozícii centra, potom sme ho presunuli na krídlo, no nemáme problém ho vrátiť späť. Vieme, že môže hrať na obidvoch pozíciách.“

V čom pripomína Huskovi oporu Floridy Sama Bennetta? „Sam hrá tvrdo do tela, je nebojácny, dôrazný pred bránkou, no zároveň aj šikovný. Veríme, že Marty má takisto zručnosti, preto by sme chceli, aby hral podobne ako Bennett, tlačil sa do bránky a dával aj góly.“

Počas sezóny sa experti v Calgary zamýšľali, či by pre Pospíšila nebolo lepšie, ak by si vytvoril identitu jedného z najlepších hráčov v lige do štvrtej formácie. V tejto pozícii totiž vyzeral lepšie, ako keď ho tréner skúšal s kreatívnymi hráčmi vo vyšších útokoch.
Ani Huska si teraz netrúfa odhadnúť, kde má Pospíšil výkonnostný strop, no oceňuje, že ho môže využiť vo viacerých úlohách.

„To je presne on. Tichý chalan, ktorý toho veľa nenahovorí, no robí si svoju prácu. A ja ho môžem postaviť s našimi najlepšími hráčmi. Zároveň ho však môžem nasadiť v úlohe energického hráča vo štvrtej formácii. Robí pre nás veľa vecí,“ dodal Huska. (Stefan Bugan,Nko)
1 výhra v 8 zápasoch. Úplne by som tú sezónu odpískal a išiel si po draft pick. Už je načase nabrať nejaký top talent. Ako ale poznám ten tým tak sa ešte hrdinsky dostanú na jedno miesto pod plejof.
Obrázek

Obrázek

co ocakavas od tejto zostavy...hraci v top six, co by inde hrali v bottom six, vid. ako u nas, 2.lajna Mittelstadt - Zacha - Arvidsson, lol....Wolf sa môze aj na hlavu postavit...a to pocitam s tym, ze pocas TDL sa poberie aj Kadri....musite to tam cele prekopat od zakladov...my sme zacali aspon s Hagensom:)
2269 příspěvků
Seřadit podle:
Ve fóru je celkem 0 uživatelů :: 0 registrovaných a 0 skrytých (založeno na uživatelích aktivních během poslední 3 minuty)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 58 uživatelů dne stř 03. dub 2013 21:57

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé
2023 VEGAS GOLDEN KNIGHTS