uz presli vyse tri dni a mne to este stale poriadne nedoslo ze Rantanen uz nie je hracom Colorada, ze legendarny utok 9296 si uz nikdy spolu nezahra, ze skoncila jedna era a ze nieco uz nikdy nebude ako doteraz... aj ked chapem preco sa to stalo, aj ked som relativne spokojny s protihodnotou, stale tomu niekde v podvedomi odmietam uverit...
nieco podobne sme v colorade naposledy zazili asi v roku 2005 ked sme po zavedeni platoveho stropu zo dna na den prisli o Forsberga a Footea... odvtedy aj ked sa stalo ze sme vymenili nejake velke meno, vzdy to bolo viac-menej ocakavane a nesposobilo to taky sok (napr. ROR, Duchene). Stastny odisiel zadarmo ako UFA, ale zdaleka nedosahoval uroven Rantanena... taketo blesky z jasneho neba sa v NHL deju prislis zriedka aby na to clovek mohol byt pripraveny - aj ked kazdy vie ze stat sa to moze, jednoducho sa to nedeje. takze asi este par dni potrva kym to moje podvedomie spracuje a prijme za novu realitu.
o trejde sa uz toho popisalo kopec, pekne zhrnutie postol cepi v topicu NHL zaujimavosti.
Avs tvrdia ze boli ochotni urobit z Rantanena aktualne najlepsie plateneho wingera ligy. to by znamenalo cap hit viac ako Panarinovych 11,7mil. o kolko viac, to uz nehovoria.
Rantanen zase tvrdi ze by akceptoval plat nizsi ako ma MacKinnon, cize menej ako 12,6mil.
zda sa teda ze obe strany nedelil ani blby 1mil AAV, co pri takychto zmluvach nebyva neprekonatelna prekazka... timy malokedy pustia hviezdneho hraca kvoli 0,5mil cap hitu navyse. a hraci ak chcu v time zostat tiez netrvaju na kazdom dolari a nieco zlavia - v konecnom dosledku im moze byt takmer jedno ci za 8 rokov zarobia 100mil alebo "len" 96...
nech sa na to divam z ktorejkolvek strany, vychadza mi z toho ze za tuto vymenu moze v prvom rade Rantanenov agent a mozno Rantanenova prilisna dovera v jeho schopnosti resp. jeho slaba angazovanost v celom procese. jednoducho to nechal vsetko na agenta a necakal ze by to mohlo skoncit jeho vymenou...
ja sice ho*no viem ako take rokovania o novej zmluve vyzeraju, ale predpokladam ze kazdy hrac ktoremu konci zmluva sa musi vnutorne rozhodnut medzi dvomi moznostami - bud si vyberie svoj vysnivany tim aj za cenu nizsieho platu, alebo si vyberie co najlepsiu zmluvu bez ohladu na to od ktoreho timu. predpokladam ze situacia ked prave jeho vysnivany tim dokaze hracovi ponuknut zo vsetkych timov najlepsiu zmluvu nastava len minimalne, preto je to z hracovej strany takmer vzdy o nejakom kompromise
predpokladam ze v tomto duchu musi hrac instruovat aj svojho agenta - chcem hrat v tomto time, vybav co najlepsie podmienky, alebo vybav co najlepsiu zmluvu je mi jedno od koho (jasne, je to prilis zjednodusene, v skutocnosti je to komplikovanejsie, ale ta zakladna dilema pre hraca by mala vyzerat nejako takto - tim alebo prachy). z Rantanenovych vyjadreni sa zda ze chcel zostat v Colorade. to co sa uz nikdy nedozvieme je ci v tahomto duchu instruoval aj svojho agenta resp. ci jeho agent v tomto duchu viedol rokovania s Avs.
Rantanen ma rovnakeho agenta ako Leon Draisaitl. pre toho dokazal nedavno v Edmontone vybojovat najvacsiu zmluvu historie ligy na 14mil AAV. viem si lahko predstavit ze mal smele plany vybojovat rovnaku/podobnu zmluvu aj pre Rantanena. rovnako si viem predstavit ze s bliziacou sa trade deadline nebol ochotny v rokovaniach robit velke ustupky z poziadaviek, lebo mu bolo jasne ze s plynucim casom sa Avs dostavaju pod vacsi a vacsi tlak. s moznostou ze by Avs uprednostnili Rantanenovu vymenu pred navysenim svojej ponuky zrejme vobec nepocital - ako som pisal v uvode, take vymeny sa casto nedeju...
Avs si ale spocitali ze o rok budu musiet podpisovat Makara a nechceli sa dostat do situacie ze by im tri hviezdy zabrali spolu prilis velke percento cap space. ziarivy priklad kam taka cesta vedie ukazuje Toronto a Edmonton (aj ked Oilers boli naposledy k zisku SC blizucko). Avs urobili rozhodnutie ze vacsiu sancu na uspech budu mat bez jednej zo svojich 3 najvacsich hviezd, ale zato s lepsim depthom. cas ukaze ci to bolo rozhodnutie spravne alebo nie.
MacFarlandovi treba uznat ze ma gule, nie kazdy GM by si na taku vymenu trufol. tuto sezonu meni ten tim za pochodu, najskor vymenil oboch brankarov, neskor priviedol Parssinena, teraz odpalil tuto bombu a nepochybujem o tom ze este ani nahodou neskoncil... ako sam povedal, ideme all-in a vdaka tomuto trejdu ma o nieco vacsi priestor pod stropom aj nejake extra picky na hranie...
co sa tyka protihodnoty - uz som spominal ze ja som s nou celkom OK. Necas nie je Rantanen, ale je mladsi, typologicky by k nam mal idealne zapadnut (skvely korculiar) a verim ze co sa produktivity tyka, dokaze Rantanena nahradit aspon na cca 70-80%. navyse ma zmluvu za lacny peniaz este na buducu sezonu, novu bude potrebovat az po ocakavanom skokovom navyseni platoveho stropu a ak ju podpiseme uz toto leto, verim ze by mohla byt vyrazne pod 10mil AAV. ten rozdiel v porovnani s ocakavanym novym caphitom Rantanen nam moze pomoct udrzat si napr. Drouina, ktory pri Mackovi ozil a podava kvalitne vykony. ak by bol Rantanen zostal, o Drouina by sme boli s vysokou pravdepodobnostou v lete prisli. teraz je velka sanca ze bude moct zostat a ak aj nahodou nie, budeme moct namiesto neho priviest ineho kvalitneho hraca. a najma budeme mat vacsi manevrovaci priestor pri rokovaniach o novej zmluve s Makarom v lete 2026. v hypotetickej situacii ked by som si musel vybrat medzi Rantanenom a Makarom by som bral Makara 10x z 10, a MacFarland tiez zjavne nechcel riskovat ze by nova Rantanenova zmluva zvysila riziko ze o 2 roky stratime Makara...
it is what it is, cas ukaze ci este aj bez Rantanena budeme schopni realisticky zautocit na SC alebo sa "contending window" tejto vynimocnej generacie hracov touto vymenou nadobro zabuchlo... dufam ze nie, ze to Mack s Makarom este vela sezon dokazu udrzat na najvyssej urovni a ze sa mozno podari este aj nejaky ten SC... ale nech to dopadne akokolvek, jedna era sa prave definitvne skoncila
PS: nepochybujem o tom ze "96" raz bude visiet pod stropom Ball Areny