Prečo ste zamierili práve do Montrealu?

Veľmi ma potešilo, keď sa mi Canadiens ozvali hneď po otvorení trhu s voľnými hráčmi. Montreal má silné mužstvo, ktoré dosahovalo v posledných dvoch rokoch dobré výsledky. Tím sa v lete posilnil, určite budeme mať vysoké ambície. Pri ich napĺňaní chcem pomôcť aj ja.

Pre zámorské médiá ste uviedli, že pôsobením v Montreale sa vám splní detský sen. Boli to skôr zdvorilostné frázy alebo je vám tento klub naozaj taký blízky?

Vždy sa mi v mladosti páčili tímy s bohatou tradíciou, napr. Montreal alebo Detroit. Montreal je historicky najúspešnejší klub súťaže, je česť obliekať si jeho dres. Má fantastických fanúšikov a hokej je v meste modlou. Práve vďaka tomu ste pod obrovským drobnohľadom, čo nemusí byť vždy príjemné, ale na druhej strane vás to neustále tlačí k lepším výkonom.

Brankárskou jednotkou mužstva je Kanaďan Carey Price. Nebojíte sa, že pri ňom nedostanete dostatok príležitostí?

Viem, aká je moja pozícia. Idem kryť chrbát Priceovi, ktorý je výborný brankár. Keď dostanem šancu, pokúsim sa ukázať svoje kvality. Každá sezóna je iná, stať sa môže hocičo. Ak chytáte dlhodobo lepšie ako váš kolega, musia vám dať šancu. Budem sa sústrediť na svoje výkony, nie rozmýšľať nad tým, ako by som ho mohol v bránke nahradiť. Chcem si napraviť chuť po uplynulom ročníku.

Už ste o Montreale debatovali s Jaroslavom Halákom, ktorý tam dlho pôsobil?

Jaro mi volal. Smiali sme sa na tom, že ešte nedávno tam chytal a teraz tam mierim ja. Hovoril mi, že mesto je veľmi pekné a diváci sú veľmi vďační, ale zároveň aj nároční.

Koľkokrát ste už mali možnosť chytať v Bell Centre?

Len jediný raz, ešte v juniorke. S Coloradom som bol v Montreale dvakrát a vždy som sedel iba na lavičke. Na halu i ľudí sa však veľmi teším. Každý, kto miluje hokej, by sa tam tešil.

Predošlá sezóna vám osobne ani celému Coloradu nevyšla. Máta vás ešte?

Už je to za mnou, aj keď čísla ani zďaleka neboli také, aké som si predstavoval. Aj takáto skúsenosť mi však môže pomôcť. Keď sa darí, všetko je ľahké. Práve zložitá situácia vás však formuje ako brankára i ako človeka. Očakávam, že to bude v novom ročníku lepšie.

Našli by ste na nevydarenej sezóne aj nejaké pozitívum?

Vychytal som sté víťazstvo v NHL, čo je veľmi pekný míľnik. Považujem to za jeden z doteraz najväčších úspechov v kariére. Som rád, že môžem chytať v najlepšej lige sveta.

Zmenili ste niečo v letnej príprave?

Nie, každý rok sa pripravujem rovnako. Horšia forma nebola dôsledkom zlej prípravy.

Prilba vám ostane rovnaká alebo na nej urobíte nejaké zmeny?

Na starej som mal znak Colorada, teraz ju budeme ladiť do farieb Montrealu. Či na nej zostane Flanders zo Simpsonovcov, ešte uvidím. Nie som rozhodnutý.

Avalanche vás neoslovili?

Ozvali sa, ale ponuka Montrealu bola lepšia. Colorado navždy ostane mojou srdcovou záležitosťou - draftovali ma a dali mi šancu v NHL, no prišiel čas skúsiť niečo nové.

Čo z Denveru vám bude v Montreale najviac chýbať?

Človek si za šesť rokov zvykne na prostredie, získa množstvo kamarátov. Mesto som si obľúbil, ale verím, že si zvykneme aj v Kanade. S priateľmi ostanem v kontakte.

Ako sa vyrovnala so sťahovaním manželka Taylor?

Každá zmena je ťažká, ona je navyše z Denveru. Chápe, že hokej je moja práca a zmena klubu k tomu patrí. Je jednoduchšie sťahovať sa v rámci Severnej Ameriky, ako ísť do Európy.

Boli ste sa po sezóne pozrieť na Slovensku?

Koncom mája sme prišli na niečo viac ako dva týždne. Cestovanie s ročným synom nie je jednoduché.

Na svetovom šampionáte v Bratislave ste chýbali. Sledovali ste ho?

Bol som ešte v USA a sledoval som ho prostredníctvom internetu. Niektoré zápasy som videl celé, z iných aspoň zostrihy. Mrzelo ma, že som v Bratislave chýbal i to, že sa chalanom nedarilo. Všetci chceli dosiahnuť čo najlepší výsledok, veď sme po prvý raz hrali doma a pre mnohých to mohli byť posledné majstrovstvá sveta v kariére. Chalani do toho dali všetko, ale nevyšlo to.

Ako dlho ste sa vyrovnávali s faktom, že vás do tímu nezavolali?

Naozaj ma to škrelo, lebo som sa tešil, že sa predstavím pred rodinou a známymi. Trápilo ma, že sa niečo iné hovorilo a iné dialo. Určite však nie som zatrpknutý. Také veci človeku škodia. Som typ, ktorý radšej odpúšťa.
(pravdask)