Čo sa udialo od osláv so Stanleyho pohárom v Trenčíne?

Naplno som začal s letnou prípravou, je v plnom prúde. Snažím sa vykonávať popri nej i svoje otcovské a rodičovské povinnosti, čo najviac času stráviť so svojou rodinou a dcérkou.

Absolvovali ste svoju najdlhšiu sezónu v kariére - s vytúženým najkrajším koncom. Aké náročné bolo po oslavách prepnúť na tréningovú záťaž?

Nebolo to ťažké, už som sa na to tešil. Letné prípravy si naozaj vychutnávam, aj keď sú niektoré dni naozaj veľmi náročné. Som rád, že si po nich ľahnem do postele. Niekedy, keď sa mi nechce, si poviem: áno, musím to zvládnuť - a prekonám únavu. Po tréningu mám potom krajší pocit, že som urobil, čo som mal. Sú to však veci, ktoré k víťazstvám patria.

Ako vyzerá vaša letná príprava? Vraví sa, že kde iní končia so silami, Chára začína...

Letná príprava mi dáva možnosť robiť cvičenia a prvky, ktoré počas sezóny nerobím. Byť stále na ľade a hrať je jedna vec, preto mentálne dobre padne zmena: cvičiť v posilňovni, bicyklovať, behať hladko i po schodoch, plávať, zápasiť, atakďalej. Dá vám to novú inšpiráciu - a aj radosť. Ráno sa zobudím a robím niečo iné než korčuľujem a strieľam puky.

Máte kondičného trénera alebo si tréningové dávky určujete sám?

V tínedžerských rokoch som bol pod otcovou rukou, no od osemnástich rokov, ako som odišiel do zámoria, si robím tréningové plány sám. Z každého leta si ich uschovám, podľa toho prispôsobujem tréningy v ďalších rokoch. A spätne vyhodnocujem, čo sa osvedčilo, kde pridať, kde upustiť. V tomto lete sú fázy, v ktorých sa zameriavam na vytrvalosť, silu a rýchlosť, kratšie, netrvá každá dva-tri týždne.

Neinšpiroval vás Richard Pánik? Trúfali by ste si skočiť z lietadla?

Úúú. Vždy som si niečo také extrémne chcel vyskúšať, veľmi ma to ťahá, ale bohužiaľ, podmienky kontraktu sú jasné: nemôžem riskovať extrémne športy. Ak by sa náhodou niečo stalo - a nejde len o kontrakt, o zodpovednosť, ktorú máte voči klubu - ide o zdravie. Takéto veci si nechávam na neskôr. Bude ma to čakať, ale momentálne, sa priznám, by som mal možno aj trochu strach vyskočiť z lietadla.

Čo máte ešte zakázané?

Je toho viac: skákanie z lietadla padákom, paraglajdingy, bandžidžamping, jazdenie na koni, lyžovanie. Ide o veci, ktoré sú nebezpečné pre zranenie končatín, pri ktorých hrozia pády. V hokeji sú síce na dennom poriadku, súvisia však s tréningom, sú pod zmluvou. Ale pri spomenutých zakázaných činnostiach - ak by sa čosi stalo - by ste ťažko vysvetlili, že sa to prihodilo v súvislosti s hokejom.

Spestríte si prípravu aj zábermi v dračej lodi, ako ste si to už vyskúšali v predchádzajúcich sezónach? Objavíte sa koncom týždňa na pretekoch?

Prídem sa na ne pozrieť, no nebudem súťažiť. Nemal som čas trénovať ani byť s chlapcami v príprave. Rád však podporím túto akciu tým, že sa na nej zúčastním ako divák.

Je nejaký šport, pri ktorom sa cítite ako nemehlo?
(po chvíľke rozmýšľania) Určite sú také - bezpochyby. Veľmi ma unavuje napríklad plávanie. Nie som superplavec, viem plávať, vydržím plávať, no plávanie je jedným zo športov, ktoré ma unaví.

Aká motivácia vás ženie po zisku Stanleyho pohára?

Víťazstvá ma neuspokoja, ale motivujú.Snažím sa vykonávať svoju prácu čo najlepšie - či už ako hokejista alebo otec rodiny. A budem sa usilovať víťazstvá obhájiť, odovzdám tomu všetko, čo len môžem. Obhajoba Stanleyho pohára však bude oveľa náročnejšia, lebo ostatné kluby budú hrať proti nám s vyššou motiváciou.

Budete mať ako kapitán mužstva nejaké protokolárne povinnosti pri tradičnom prijatí víťazov Stanleyho pohára v Bielom dome u prezidenta USA Baracka Obamu?

To ešte neviem, ešte nás to len čaká. Neviem presne, kto pánovi prezidentovi Obamovi odovzdá dres: či kapitán, tréner alebo generálny manažér tímu. Ani neviem, či sa mi naskytne príležitosť pohovoriť si s ním.

Sledujete zmeny v mužstve? Aký silný bude Boston v novej sezóne?

Budeme mať pravdepodobne rovnaký káder ako v uplynulej sezóne. Odišiel Michael Ryder, prišiel Joe Corvo, odišiel Tomáš Kaberle, Mark Recchi ukončil kariéru. Jadro mužstva však ostalo pokope.

Je už vyšetrovanie prípadu hokejistu Montrealu Maxa Paciorettyho, ktorý po vašom bodyčeku utrpel otras mozgu a zlomeninu krčnej chrbtice, ukončené?

Ešte nie, stále som nedostal konečné vyjadrenie, malo by prísť v najbližších dňoch. V Bostone ma vypočúvala aj polícia.

Je to pre vás nepríjemné?

Také veci určite nie sú príjemné, no musím nimi prejsť, lebo vyplývajú zo zákona a musia sa vykonať.
(pravdask)