od
cepi » pon 05. kvě 2025 09:43
Legendárny výkon, reagovali médiá na Rantanenov hetrik. Jeho bývalí spoluhráči z Colorada tomu nemohli uveriť
V kalendári bol 25. január a uzávierka prestupov bola ešte stále pomerne ďaleko. No práve v tento deň sa udiala jedna z najväčších výmen tejto sezóny NHL.
„Bol som v šoku. Nechcem zachádzať do detailov, ale určite to pre mňa bolo prekvapenie,“ hovoril v šatni Caroliny Hurricanes viditeľne zaskočený Mikko Rantanen.
Fínsky útočník strávil v Colorade desať rokov. Za tím odohral vyše 600 zápasov, pričom v roku 2022 s ním získal aj Stanleyho pohár.
Významnú rolu však v tejto situácii hralo to, že Rantanenovi sa po sezóne končila zmluva a hrozilo, že by sa mohol stať neobmedzeným voľným hráčom.
A tak sa vedenie Colorada rozhodlo konať.
Rantanena vymenili do Caroliny za útočníkov Jacka Druryho a Martina Nečasa vrátane výberu v 2. kole draftu NHL 2025 a výberu v 4. kole draftu 2026.
„Je to taký horkosladký deň,“ hovoril vtedy novinárom generálny manažér Colorada Chris MacFarland.
Nešťastne vyzerali pri rozhovoroch s médiami aj Rantanenovi bývalí spoluhráči na čele s Nathanom MacKinnonom.
V tej chvíli však ešte netušili, ako sa to nakoniec celé skončí.
Prečítajte si tiež
Ráno s NHL: V posledný deň vymenili hviezdy Rantanena aj Marchanda. Komentujeme päť najväčších trejdov
Rantanen totiž naznačil, že v Caroline nechce zostať, a tak ho Hurricanes následne vymenili do Dallasu.
Dallas je pritom jedným z hlavných rivalov Colorada v Centrálnej divízii, vďaka čomu bolo prakticky isté, že Rantanen v play-off narazí na svojich dlhoročných kamarátov.
To sa aj stalo, oba tímy sa stretli už v prvom kole.
„Očakával som sedemzápasovú sériu už pred jej začiatkom,“ hovoril novinárom Rantanen. Nemýlil sa.
A v rozhodujúcom siedmom zápase napokon práve on ukončil Coloradu sezónu fantastickým výkonom.
Rantanen sa stal historicky prvým hráčom, ktorý strelil v tretej tretine siedmeho zápasu hetrik a k tomu navyše pridal asistenciu.
„Legendárny výkon,“ takto stručne, no zároveň výstižne komentoval oficiálny profil NHL to, čo videli diváci v Dallase v podaní Mikka Rantanena.
MacKinnon: Aj mňa to dosť šokovalo
Rozhodujúce siedme zápasy patria medzi to najlepšie, čo môže play-off NHL ponúknuť. Inak to nebolo ani v sérii Dallasu s Coloradom.
Pravdou však je, že fanúšikovia Stars boli v domácej aréne ešte na začiatku tretej tretiny pomerne nervózni a nebolo ich až tak veľmi počuť.
Hlavným dôvodom bolo, že hráči Dallasu v domácom prostredí skutočne nepredvádzali úplne ideálny výkon. Za všetko hovorí fakt, že po dvoch tretinách mali na konte iba 10 striel na súperovu bránu.
Experti Mark Messier a P. K. Subban v prestávkovom štúdiu americkej televízie ABC prízvukovali, že doterajší výkon na postup Dallasu stačiť nebude. Že Stars budú jednoducho potrebovať v tretej tretine niečo extra.
A to sa napokon do bodky naplnilo. Aj keď posledná časť hry sa začala streleným gólom Colorada, keď Nathan MacKinnon zvýšil už na 2:0 pre hostí.
Potom prišli chvíle Rantanena, ktorý strelil tri góly a na ten víťazný navyše aj asistoval.
„Aj mňa to dosť šokovalo. Mal som pocit, že máme úplnú kontrolu nad zápasom, a potom Mikko – klobúk dole pred ním – zobral zápas do svojich rúk. Bol tým rozdielovým hráčom,“ uznal po vypadnutí z play-off sklamaný líder Colorada Nathan MacKinnon.
Emócie, ktoré prežívali hráči na ľade, bolo najlepšie vidieť už tradične pri záverečnom podávaní rúk. Rantanen sa s viacerými svojimi bývalými spoluhráčmi objal, pričom bolo cítiť, že sú si stále veľmi blízki.
Niekoľkokrát sa pred zápasom skloňovalo aj slovíčko pomsta. Fínsky útočník to však nechcel nutne brať takýmto spôsobom.
„Neviem, bola to pomsta? Ja som iba rád, že sme vyhrali proti dobrému tímu v play-off. Na tom, kto to je, až tak veľmi nezáleží. Som jednoducho šťastný, že som na víťaznej strane a môžeme pokračovať ďalej vo vyraďovacej časti,“ povedal novinárom Rantanen.
Špecifický večer to bol aj pre trénera Dallasu Petra DeBoera, ktorý upravil svoju bilanciu v rozhodujúcich siedmich zápasoch už na 9 víťazstiev a 0 prehier.
Možno si poviete, že ide iba o náhodu, no pri takejto veľkej vzorke už za tým aj podľa odborníkov musí byť niečo hlbšie – dobrá taktika alebo schopnosť namotivovať hráčov.
Celkovo 92 výhier v play-off radí DeBoera na prvé miesto medzi aktívnymi trénermi a na ôsme miesto v celej histórii NHL. Viac víťazstiev bez Stanleyho pohára má už len zosnulý Pat Quinn (94).
Dobré správy pred druhým kolom
Mnohí fanúšikovia označili súboj medzi Coloradom a Dallasom za predčasné finále. Nemožno sa tomu čudovať, keďže obidva tímy patrili po skončení základnej časti medzi najväčších favoritov na zisk Stanleyho pohára.
Dallas teraz v druhom kole čaká Winnipeg, ktorý si takisto vybojoval postup až v siedmom zápase série v noci z nedele na pondelok.
Ešte pred začiatkom súboja sa však fanúšikovia Dallasu dočkali veľmi pozitívnej správy. Ich dvaja zranení kľúčoví hráči by totiž podľa posledných informácií mali byť schopní nastúpiť v druhom kole play-off.
Konkrétne ide o najlepšieho strelca Stars v základnej časti Jasona Robertsona a spoľahlivého obrancu Mira Heiskanena.
„Verím, že oboch uvidíte hrať v druhom kole, ale zatiaľ neviem, či to bude v zápase číslo 1, 3 alebo 5,“ informoval médiá Peter DeBoer.
Výhra Dallasu nad Coloradom je tak ešte pôsobivejšia, ak zoberieme do úvahy fakt, že Dallas hral celý čas bez dvoch mimoriadne dôležitých hokejistov.
„Veľa tímov by sa so stratou takýchto kľúčových hráčov nevedelo vyrovnať. My sme to však zvládli. Myslím si, že to len ukazuje, akí sme odolní a aký máme široký káder. Každý jeden hráč musel zabrať a zaplátať po nich diery v zostave,“ povedal útočník Stars Wyatt Johnston.
Zatiaľ čo v Dallase sa oslavuje postup, pre hokejistov Colorada sa sezóna definitívne skončila.
Vypadnutie je pre nich o to bolestivejšie, že sa oň postaral ich bývalý spoluhráč, ktorý iba pred pár mesiacmi sedel s nimi v jednej šatni.
„Prajem si, aby som sa s ním mohol ešte raz porozprávať. Aj z tohto širšieho pohľadu je naozaj ťažké prísť o Mikka. Bol to výborný priateľ, s ktorým sme strávili deväť či desať rokov. Je to jednoducho smutné,“ povedal začiatkom roka Nathan MacKinnon po Rantanenovej náhlej výmene a vzápätí ešte doplnil:
„Nikdy by mi ani vo sne nenapadlo, že odíde. Takže áno… jednoducho to bolí.“
A s odstupom vyše troch mesiacov to bolí aj fanúšikov Avalanche. Tí tak teraz môžu počas zvyšku play-off už iba premýšľať o tom, čo by bolo, keby Rantanena v ten osudný januárový deň vedenie klubu napokon do Caroliny nevymenilo… (Pavol Kliment,Nko)