V rámci NHL je Mark Scheifele low-end 1C. Něco jako Mika Zibanejad.
Ale v rámci KD, kde je 20 týmů a máš vyhrát, jsou tito centři prostě málo na 1C. Musíš je hodně kvalitně doplnit na křídlech, aby se to vyvážilo.
Mark Scheifele od sezony 19/20 patří k nejhůře bránícím útočníkům ligy. Pokud i přes takovou defenzivu máš držet kvalitu 1C, musíš být nadstandardní v ofenzivě. Což ale není. Ano, mívá relativně pravidelně PPG sezony, ale to neznamená, že je to hned 1C.
Vzhledem k tomu, že pravidelně ve Winnipegu dostává velký prostor na ledě, včetně PP, by bylo spíše až překvapující, kdyby PPG sezony neměl, když Jets bývali/jsou pravidelným PO týmem a on tam hraje 1C.
Když vezmu poslední 3 sezony, při hře 5 na 5 nasbíral 119 bodů ve 222 zápasech. 40. mezi útočníky. To není špatné. Ale ani nijak oslnivé v rámci těch legit 1C imo.
Co je ale dost slabé na 1C? Gólový rozdíl Jets při hře 5 na 5 se Scheifelem na ledě za poslední 3 sezony: 170:158. Od svého lídra přeci potřebuješ víc. Pár porovnání s jinými útočníky za poslední 3 sezony:
- Duchene 173:131
- Kaprizov 190:145
- Guentzel 182:139
- M. Foligno 94:72
- Thomas 189:148
Tyhle jsem vybrál náhodně, co mi zrovna padli do oka. Pointou ale je, že pokud Scheifele má být tvůj lídr, tvůj 1C, potřebuješ od takového hráče, potažmo v lize o 20 týmech, rozhodně více, než aby ti za cca 220 zápasů udělal plusový rozdíl +12.
A co je další věc? Když odečteš 918 minut, kterých odehrál s Nikolaj Ehlersem, najednou dostaneš u Scheifeleho negativní skóre: 116:128.
Jinými slovy: pokud k Scheifelemu nedáš elite playdrivera, nepřinese ti pozitivní výsledky pro tvůj tým. Jak jsem tedy avizoval, Scheifeleho musíš kvalitně doplnit na křídlech, aby ti přinesl nějaké výsledky. A to Palmieri ani Lindholm rozhodně nejsou.
A chceš mít na 1C někoho, kdo právě neumí sám udělat své spoluhráče lepšími? Ani si nevybavuju tým od roku 2010, který vyhrál

a měl by na 1C někoho, kdo právě potřeboval k sobě kvalitní křídla, aby byl (alespoň) dobrý (možná max. Point, který má ale k sobě Kucherova, jednoho z nejlepších hráčů ligy vůbec. Jen aby bylo jasno, Point svoji tragickou defenzivu ale vyvažuje elitní ofenzivou, za mě je legit 1C i pro KD).