Máme i vlastný discord server: https://discord.gg/fgWjDdg2rE?

ST. LOUIS BLUES

Diskuze o jednotlivých týmech nejkvalitnější hokejové ligy na světě.

Review sezóny 2013/2014
Part II.

+vyhlídky do budoucna

Jak bylo slíbeno, dodávám druhou část review letošní sezóny, doplněnou o moje hypotézy a spekulace o tom, co čeká Blues v létě.

Důsledky nezdaru v play-off

Jak jsem zmínil v prvním partu, jsem rád, že Army a spol. nepodlehli zbytečné panice po brzkém vyřazení a zachovali si chladnou hlavu a bez váhání prodloužili smlouvy s Hitchem. Je to správný krok, změna hlavního trenéra by v tuto chvíli neměla smysl.
Určité následky ale neúspěch v play-off mít musel a pár změn se dalo čekat. Byly tak ukončeny smlouvy asistentovi trenéra Garymu Agnewovi a trenéru brankářů Corey Hirschovi. Gary Agnew měl na starost především přesilovky, které nám, jak už jsem zmínil, mj. taky zlomily vaz v sérii s Hawks. Jeho vyhazov je proto naprosto pochopitelný. Místo něj přišel Kirk Muller a já jeho příchod hodnotím velmi kladně. Mladý kouč, který už má zkušenosti s trénováním klubu NHL. Během hráčské kariéry navíc působil pod Hitchem v Dallasu, takže se znají. Rozumné spojení, které, doufám, bude fungovat.
U Hirsche si nemyslím, že byl vyhozenej proto, že by naši brankáři zklamali. Ten důvod jeho odchodu je v tom, že se už déle vědělo, že Allen pokročil v developmentu natolik, že může postoupit natrvalo do prvního týmu. Nicméně tím jeho development nekončí a board mu chtěl zajistit rady a vedení velezkušeného kouče, což Hirsch úplně dokonale nesplňoval. Rozhodovalo se pak jen mezi dvěma jména - Mitch Korn a Jim Corsi. Po oznámení, že klub neprodlouží smlouvu Millerovi, jsem moc nevěřil, že Corsiho dotáhneme, ale nakonec to vyšlo a musím říct, že jsem z jeho příchodu fakt nadšenej. Jeho životopis je velmi působivý. Pokud mám něco vypíchnout, tak 16 let trénování brankářů Buffala, kdy Hašek (1999 a 2001) i Miller (2010) pod jeho vedením získali Vezinu a vynález Corsi ratingu, snad hovoří za vše. Myslím, že Allen je teď v těch nejlepších rukách.

Změny v kádru

Začnu zadními liniemi. Brankářská otázka již byla vyřešena. Moc k tomu dodávat nemusím. Zopakuju, že je škoda, že Millera pouštíme, ale je to rozumný krok. Na Allena se strašně těším. Je jasné, že budou s Elliottem vstupovat do sezóny 50:50, ale čekám, že to nebude trvat dlouho, než se Allen stane jasnou jedničkou. Pro příští sezónu je navíc podepsaný za pouhých 800.000 - ideálka.

U obrany lze jen těžko očekávat nějaké změny. Všichni beci, kteří za nás hráli letos (až na Colaiacova, jehož odchod nikoho mrzet nebude), jsou podepsaní i pro příští ročník. Defenziva nám funguje, její lídři Pietrangelo a Shattenkirk jsou zase o rok zkušenější... Nevidím žádný důvod do obrany zasahovat. Čekám nicméně, že větší porci zápasů dostane v třetím, a potažmo i v druhém obranném páru vedle Shattyho, Ian Cole. S Leopoldem se asi budou točit na pozici 6./7. beka, ale on by už těch příležitostí měl dostat víc. Je teoreticky možné, že Colaiacovo se za nějaké drobné prodlouží nebo přijde jinej bek podobné úrovně kvůli rozšíření depthu, jinou změnu ale v obraně nečekám.
Ohledně prospectů, na farmě nám pomalu dozrávají Joel Edmundson a Jani Hakanpää. U těch nicméně nečekám, že by už tento rok zasáhli do bojů o pozice v prvním týmu, dostanou maximálně pár zápasů v případě větší marodky. Jordan Schmaltz ještě bude pokračovat v NCAA, Tommy Vannelli zase ve WHL.

No, a teď útok... Nejdříve začnu očekávanými odchody. Tím prvním je dle mě zcela jistě odchod Dereka Roye. Přicházel spíš jako taková znouzectnost po tom, co se nepovedlo podepsat Lecavaliera a po něm ještě dalších pár centrů. Měl být tvůrcem hry pro Stewarta, žel tento tah nevyšel. Stewart už je pryč, Roy bude následovat. Dalším odchodem bude asi Steve Ott. On není vyloženě špatnej, jen prostě za ty 3 miliony, co bere, je zbytečnej. Porter a Cracknell klidně tu pozici 4th linerů zvládnou, což dokázali v play-off. A zvládnou to za mnohem menší peníz. Třetím na ráně je Morrow. Tak nějak myslím, že ani tenhle třetí vyčpělý former Dallas Star už pro nás nic nepřinese. U něj nicméně by mě nepřekvapil jeho podpis prostě jen z důvodu doplnění depthu. Nějakých 40-50 zápasů v bottom-6 snad zvládne. Jeho zkušenosti se třeba v kabině ještě můžou hodit.
Ale teď k tomu hlavnímu...
Už jsem to téma nakousl v první části review. To co nás momentálně trápí, je prostě a jednoduše absence rozdílového hráče. Absence top star centra, který se postaví do útoku mezi Schwartze a Tarasenka a vytvoří druhou (nebo i první) účinnou útočnou formaci. Loni to měl být Lecavalier, který ale upřednostnil Flyers a ačkoliv se ho asi Hextall bude chtít toto léto zbavit, nečekám, že by za něj teď Army utrácel. Letos podle mě bude Army v shánění top centra mnohem agresivnější, než loni. Trh pravděpodobně nabídne pár zajímavých jmen. Pokud mám mluvit za sebe, tak jsou jen dva hráči, u kterých se mluví o změně působiště a já bych je uvítal. Mou vytouženou posilou je Eric Staal. V Carolině, zdá se mi, začíná stagnovat a možná, že změna dresu je přesně to, co potřebuje. Spolehlivě udělá 80-ti bodovou sezónu a mezi Schwartze a Tarasenka by se hodil výborně. Krom toho patří k mým největším oblíbencům a představa mít ho v St. Louis, je krásná. :)
Druhým jménem je pak Jason Spezza, který bude asi nejvíce diskutovanou osobou letošní offseason. Taky je to rozdílový hráč, kterého si dovedu mezi našema dvěma mlaďochama představit.
Velkou otázkou samozřejmě je, jestli vůbec máme co nabídnout jako protihodnotu. Bude záležet na poptávce, nicméně Patrik Berglund je podle mě tutovka. Myslím, že jemu by změna dresu prospěla. Ušetřili jsme letošní 1st rounder, který by taky mohl hrát roli v debatách o trejdu. Ale dál těžko spekulovat...

Co se týče končících smluv, priorita je teď prodloužit RFA Schwartze a Sobotku. U prvně jmenovaného očekávám dvou nebo tříletý bridge contract. Sobotka půjde pravděpodobně někde k platu mezi 2 a 3 miliony, možná i přes ty 3. Těžko hádat. Asi lze i očekávat nějaké doplnění depthu zkušenými hráči, ale vybírat z celého FA poolu, kdo by připadal v úvahu, je v tuto chvíli nesmyslné.
Co se týká prospectů, Army již veřejně prohlásil, že Jaškin natrvalo přejde do prvního týmu, potenciál ukázal i letos, jsem na něj hodně zvědavej a hodně mu fandím. Doufám, že si místo vybojuje a udrží. Více šancí určitě dostane i Ty Rattie.
Příchod Joakima Lindströma je fajn. Nejde o žádný risk, je skoro zadarmo. Pokud se chytne, bude to plus mít bottom-6 hráče se solidním skillem, schopného zaskočit na přesilovce. A pokud tenhle tah nevyjde a on se neprosadí, nic se vlastně neděje.

K draftu se asi moc vyjadřovat nebudu. Jednak je možný, že první kolo pošlem za nějakou hvězdu, viz výše. A za druhý hádat po kom bychom mohli jít, když táhneme až v třetí desítce, je nadlidský úkol. Nicméně vůbec by mě nepřekvapilo, když bychom ukázali na Nicka Schmaltze. Je to centr, což je post, kterým náš prospect pool moc neoplývá a navíc už máme jeho staršího bráchu.

Abych to tedy shrnul... Kádr pro příští rok, pokud se můžu zasnít, vidím následovně...

http://imgur.com/U7pvEnH

http://imgur.com/RYUPX9O

Tuším a doufám, že opět budeme patřit k těm nejlepším týmům v základní části a cíle budou opět vysoké. A snad už uděláme i nějaký úspěch v play-off. Ale to je daleko...

Kdo jste dočetli až sem, děkuji. :yes:

Long Live The Note.
Sakra Berglunda bych bral všemi deseti. :cry:
V posledním chatu s Jeremym Rutherfordem padlo pár zajímavých informací...

1, Je dost možné, že Blues pro příští sezónu změní svoje dresy a možná dozná změn i samotné logo. Tohle je rozhodně dobrá zpráva. Logo bych sice neměnil, ale naše drey považuju za jedny z nejhorších v současné NHL. Takže změna designu dresů bude určitě skvělá věc.

2, Co se týká našich UFA's, tak se jeví pravděpodobně podpis nové smlouvy se Stevem Ottem. U Morrowa je to 50:50. Roy je zcela jistě na odchodu.

3, Není žádným tajemstvím, že Blues jsou velmi aktivní na přestupovém poli a hledají top class hráče. Nejvíce se, a to není žádné překvápko, mluví o Spezzovi.

4, Jedním z hlavních cílů Blues na draftu by měl být Ryan MacInnis. Syn Ala MacInnise a rodák ze St. Louis.

5, Je nepravděpodobné, že by RFA Jaden Schwartz podepisoval long-term deal už letos. Army přímo řekl, že "Schwartz will get his money someday", nicméně asi ne už teď. Spíše to vypadá na 2 nebo 3-letý bridge contract.
honziss píše: ale naše drey považuju za jedny z nejhorších v současné NHL. Takže změna designu dresů bude určitě skvělá věc.
Prečo si to myslíš? Podľa mňa vyzerajú v pohode, poprípade sú už nejaké nové návrhy?
Mě se ty vaše taky líbí.. :neviem:
Všechny dresy kde jsou zdůrazněny ty švi co odďelují tělo od rukávů nejsou pěkné takže doufám, že vaše proměna bude jen kosmetická a vše bude OK :good:
Davvy píše:
honziss píše: ale naše drey považuju za jedny z nejhorších v současné NHL. Takže změna designu dresů bude určitě skvělá věc.
Prečo si to myslíš? Podľa mňa vyzerajú v pohode, poprípade sú už nejaké nové návrhy?
Samy o sobě špatné nejsou, ale vadí mi především to, že jsou postaveny na šabloně, kterou Reebok použil pro více týmů. Na podobné šabloně je třeba stavěný dres Nashvillu a tuším že ji používají i některé týmy CHL.

Žádný oficiální návrh ještě nevyšel, ale mluví se o tom, že by mohlo dojít k aktualizaci některého z vintage dresů, ve kterých Blues kdysi hrávali. Například tohoto:

Obrázek
Ja tam tej zltej moc nechcem....to je take ciganske....
Ešte tri kolá ale Blues jasným víťazom draftu nad (na prvý pohľad, ešte to musím prekopať) NSH, LAK a BUF. :klobuk:

(zle si samozrejme neviedli ani iní a celkovo, uvidíme výsledky až o pár rokov)
Proc myslis?
Getzo5 píše:Ešte tri kolá ale Blues jasným víťazom draftu nad (na prvý pohľad, ešte to musím prekopať) NSH, LAK a BUF. :klobuk:

(zle si samozrejme neviedli ani iní a celkovo, uvidíme výsledky až o pár rokov)
Vysvětli :hmm:
Nemám čas (to by som tu musel opisovať všetkých hráčov, ktorých poznám), ani chuť (vďaka Devils).

Pridávam akurát Vancouver (prihliadnuc na trejdy), Arizonu a Philly. Dobrá práca chlapci.
Getzo5 píše:Pridávam akurát Vancouver (prihliadnuc na trejdy), Arizonu a Philly. Dobrá práca chlapci.
Taky bych chtěl slyšet tvůj názor na nás. :pray: Ty hráče, které jsme brali, jsem neměl vůbec, ale vůbec prozkoumaný až na Sanheima. :giggle: Takže bych uvítal nějaké informace o těch dalších..
Husso, Poganski, Fabbri :slintac:
Pokud se myslí draft, tak tam jako "utajené" vítěze označuji Vancouver a Islanders..
Co ten Polák?Proč jste se ho zbavili?
Jirik19 píše:Co ten Polák?Proč jste se ho zbavili?
Myslím, že v tom byla jasná snaha sehnat levého pairing beka k Shattenkirkovi do druhého páru. Gunnarsson je zvyklej hrát hodně minut, poslední sezónu odehrál celou v prvním páru vedle Phaneufa, je to kvalitní defenzivní obránce, takže za mě docela spokojenost, byť odchod Poláka mě fakt hodně mrzí. Ale v Torontu by podle mě mohl dostat více minut, což mu přeju.

+Navíc ten pick, z kterého jsem si myslim velmi dobře doplnili náš brankářskej prospect pool.
+Navíc Leafs bude retainovat 200 tis. z Gunnarssonova platu.

Takže obranu pro příští sezónu vidím takhle...

Bouwmeester - Pietrangelo
Gunnarsson - Shattenkirk
Cole - Jackman
Leopold

Na farmě nám navíc dozrává Edmundson, který by už v příští sezoně mohl taky dostat pár zápasů.

S draftem jinak naprostá spokojenost. Fabbri supr čupr bomba volba. Volbou Barbaševa a Letunova se ukazuje, že Tarasenko otevřel dveře ruským hokejistům do organizace Blues. O ostatních hráčích (hrom Hussa) toho moc nevím, takže zatím nebudu vynášet soudy, ale proztaím panuje fakt spokojenost. :yes:
Co ten Berglund? Podepsaný za slušnou cenu. Kdesi jsem četl spekulace, že prý Berglund + pick za Spezzu. Ale nemohu si vzpomenout, kde to bylo. Tím by se vyřešil první centr. Otázka pak ale je, jestli by k vám Spezza chtěl a co víc, jestli by u vás i zůstal. Na druhou stranu, pro Berglunda by to mohlo být vysvobození a restart kariéry (vysvobození neberte zle, ale u vás mi přišlo, že nedokáže ze sebe dostat maximum).
V tom s tebou souhlasím. Berglund podle mě u Blues nikdy naplno nerozvine potenciál. Hitch mu celou sezónu hledal místo v sestavě, ale nenašel ho a nečekám, že to bude v příští sezóně jiné. Podle mě je dost nasnadě, že bude vyměněnej a hodně jsem čekal, že půjde do Ottawy společně s Colem a prvním pickem za Spezzu. Žel se tak nestalo, nicméně jestli fakt chceme top centra mezi Tarasenka se Schwartzem, tak on bude určitě "in talks". Teď je navíc za dobré peníze podepsaný na tři roky, takže je z něj cenné zboží, o tom není pochyb.
Stastny.... zmiesane pocity chlapi :| je to moc a nepokladam ho za toho total top centra. Pre mna je to dalsi Backes....co je samozrejme fajn a je to posila ale tie prachy....
Předběžně plánované lajny pro příští sezónu...

Steen - Stastny - Backes
Berglund - Sobotka - Oshie
Schwartz - Lehtera - Tarasenko

:neviem:
Stastny mě strašně zklamal a myslím že nejenom mě! U nás ho diváci pěkně vybučí! Po tom co říkal jak je v Coloradu štastný a pak ukaže jak jde po penězích...Bezcharakterní... :thumbsdown:
7 mega bych mu nikdy nedal! Přeplacený neskutečně... Zase na druhou stranu: Blbý kdo dává blbější kdo nebere... Takže Paule užij si ty peníze.
primaprema píše:Po tom co říkal jak je v Coloradu štastný a pak ukaže jak jde po penězích...Bezcharakterní...
Vždyť jde hrát do města, kde stále žije jeho rodina, tak nevim, jestli bych ho nazval úplně bezcharakterním. Že dostane dobře zaplaceno bylo jasné. 7 mega se může zdát hodně, ale v kontextu celého dnešního free agents frenzy jsem rád, že jsme mu nedali 9.
Papirove tento tym zacina vypadat hodne zajimave. Jen koho do brany?
5276 příspěvků
Seřadit podle:
Ve fóru je celkem 0 uživatelů :: 0 registrovaných a 0 skrytých (založeno na uživatelích aktivních během poslední 3 minuty)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 58 uživatelů dne stř 03. dub 2013 21:57

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé
2024 PRAHA