Part II.
Jak bylo slíbeno, dodávám druhou část review letošní sezóny, doplněnou o moje hypotézy a spekulace o tom, co čeká Blues v létě.
Důsledky nezdaru v play-off
Jak jsem zmínil v prvním partu, jsem rád, že Army a spol. nepodlehli zbytečné panice po brzkém vyřazení a zachovali si chladnou hlavu a bez váhání prodloužili smlouvy s Hitchem. Je to správný krok, změna hlavního trenéra by v tuto chvíli neměla smysl.
Určité následky ale neúspěch v play-off mít musel a pár změn se dalo čekat. Byly tak ukončeny smlouvy asistentovi trenéra Garymu Agnewovi a trenéru brankářů Corey Hirschovi. Gary Agnew měl na starost především přesilovky, které nám, jak už jsem zmínil, mj. taky zlomily vaz v sérii s Hawks. Jeho vyhazov je proto naprosto pochopitelný. Místo něj přišel Kirk Muller a já jeho příchod hodnotím velmi kladně. Mladý kouč, který už má zkušenosti s trénováním klubu NHL. Během hráčské kariéry navíc působil pod Hitchem v Dallasu, takže se znají. Rozumné spojení, které, doufám, bude fungovat.
U Hirsche si nemyslím, že byl vyhozenej proto, že by naši brankáři zklamali. Ten důvod jeho odchodu je v tom, že se už déle vědělo, že Allen pokročil v developmentu natolik, že může postoupit natrvalo do prvního týmu. Nicméně tím jeho development nekončí a board mu chtěl zajistit rady a vedení velezkušeného kouče, což Hirsch úplně dokonale nesplňoval. Rozhodovalo se pak jen mezi dvěma jména - Mitch Korn a Jim Corsi. Po oznámení, že klub neprodlouží smlouvu Millerovi, jsem moc nevěřil, že Corsiho dotáhneme, ale nakonec to vyšlo a musím říct, že jsem z jeho příchodu fakt nadšenej. Jeho životopis je velmi působivý. Pokud mám něco vypíchnout, tak 16 let trénování brankářů Buffala, kdy Hašek (1999 a 2001) i Miller (2010) pod jeho vedením získali Vezinu a vynález Corsi ratingu, snad hovoří za vše. Myslím, že Allen je teď v těch nejlepších rukách.
Změny v kádru
Začnu zadními liniemi. Brankářská otázka již byla vyřešena. Moc k tomu dodávat nemusím. Zopakuju, že je škoda, že Millera pouštíme, ale je to rozumný krok. Na Allena se strašně těším. Je jasné, že budou s Elliottem vstupovat do sezóny 50:50, ale čekám, že to nebude trvat dlouho, než se Allen stane jasnou jedničkou. Pro příští sezónu je navíc podepsaný za pouhých 800.000 - ideálka.
U obrany lze jen těžko očekávat nějaké změny. Všichni beci, kteří za nás hráli letos (až na Colaiacova, jehož odchod nikoho mrzet nebude), jsou podepsaní i pro příští ročník. Defenziva nám funguje, její lídři Pietrangelo a Shattenkirk jsou zase o rok zkušenější... Nevidím žádný důvod do obrany zasahovat. Čekám nicméně, že větší porci zápasů dostane v třetím, a potažmo i v druhém obranném páru vedle Shattyho, Ian Cole. S Leopoldem se asi budou točit na pozici 6./7. beka, ale on by už těch příležitostí měl dostat víc. Je teoreticky možné, že Colaiacovo se za nějaké drobné prodlouží nebo přijde jinej bek podobné úrovně kvůli rozšíření depthu, jinou změnu ale v obraně nečekám.
Ohledně prospectů, na farmě nám pomalu dozrávají Joel Edmundson a Jani Hakanpää. U těch nicméně nečekám, že by už tento rok zasáhli do bojů o pozice v prvním týmu, dostanou maximálně pár zápasů v případě větší marodky. Jordan Schmaltz ještě bude pokračovat v NCAA, Tommy Vannelli zase ve WHL.
No, a teď útok... Nejdříve začnu očekávanými odchody. Tím prvním je dle mě zcela jistě odchod Dereka Roye. Přicházel spíš jako taková znouzectnost po tom, co se nepovedlo podepsat Lecavaliera a po něm ještě dalších pár centrů. Měl být tvůrcem hry pro Stewarta, žel tento tah nevyšel. Stewart už je pryč, Roy bude následovat. Dalším odchodem bude asi Steve Ott. On není vyloženě špatnej, jen prostě za ty 3 miliony, co bere, je zbytečnej. Porter a Cracknell klidně tu pozici 4th linerů zvládnou, což dokázali v play-off. A zvládnou to za mnohem menší peníz. Třetím na ráně je Morrow. Tak nějak myslím, že ani tenhle třetí vyčpělý former Dallas Star už pro nás nic nepřinese. U něj nicméně by mě nepřekvapil jeho podpis prostě jen z důvodu doplnění depthu. Nějakých 40-50 zápasů v bottom-6 snad zvládne. Jeho zkušenosti se třeba v kabině ještě můžou hodit.
Ale teď k tomu hlavnímu...
Už jsem to téma nakousl v první části review. To co nás momentálně trápí, je prostě a jednoduše absence rozdílového hráče. Absence top star centra, který se postaví do útoku mezi Schwartze a Tarasenka a vytvoří druhou (nebo i první) účinnou útočnou formaci. Loni to měl být Lecavalier, který ale upřednostnil Flyers a ačkoliv se ho asi Hextall bude chtít toto léto zbavit, nečekám, že by za něj teď Army utrácel. Letos podle mě bude Army v shánění top centra mnohem agresivnější, než loni. Trh pravděpodobně nabídne pár zajímavých jmen. Pokud mám mluvit za sebe, tak jsou jen dva hráči, u kterých se mluví o změně působiště a já bych je uvítal. Mou vytouženou posilou je Eric Staal. V Carolině, zdá se mi, začíná stagnovat a možná, že změna dresu je přesně to, co potřebuje. Spolehlivě udělá 80-ti bodovou sezónu a mezi Schwartze a Tarasenka by se hodil výborně. Krom toho patří k mým největším oblíbencům a představa mít ho v St. Louis, je krásná.
Druhým jménem je pak Jason Spezza, který bude asi nejvíce diskutovanou osobou letošní offseason. Taky je to rozdílový hráč, kterého si dovedu mezi našema dvěma mlaďochama představit.
Velkou otázkou samozřejmě je, jestli vůbec máme co nabídnout jako protihodnotu. Bude záležet na poptávce, nicméně Patrik Berglund je podle mě tutovka. Myslím, že jemu by změna dresu prospěla. Ušetřili jsme letošní 1st rounder, který by taky mohl hrát roli v debatách o trejdu. Ale dál těžko spekulovat...
Co se týče končících smluv, priorita je teď prodloužit RFA Schwartze a Sobotku. U prvně jmenovaného očekávám dvou nebo tříletý bridge contract. Sobotka půjde pravděpodobně někde k platu mezi 2 a 3 miliony, možná i přes ty 3. Těžko hádat. Asi lze i očekávat nějaké doplnění depthu zkušenými hráči, ale vybírat z celého FA poolu, kdo by připadal v úvahu, je v tuto chvíli nesmyslné.
Co se týká prospectů, Army již veřejně prohlásil, že Jaškin natrvalo přejde do prvního týmu, potenciál ukázal i letos, jsem na něj hodně zvědavej a hodně mu fandím. Doufám, že si místo vybojuje a udrží. Více šancí určitě dostane i Ty Rattie.
Příchod Joakima Lindströma je fajn. Nejde o žádný risk, je skoro zadarmo. Pokud se chytne, bude to plus mít bottom-6 hráče se solidním skillem, schopného zaskočit na přesilovce. A pokud tenhle tah nevyjde a on se neprosadí, nic se vlastně neděje.
K draftu se asi moc vyjadřovat nebudu. Jednak je možný, že první kolo pošlem za nějakou hvězdu, viz výše. A za druhý hádat po kom bychom mohli jít, když táhneme až v třetí desítce, je nadlidský úkol. Nicméně vůbec by mě nepřekvapilo, když bychom ukázali na Nicka Schmaltze. Je to centr, což je post, kterým náš prospect pool moc neoplývá a navíc už máme jeho staršího bráchu.
Abych to tedy shrnul... Kádr pro příští rok, pokud se můžu zasnít, vidím následovně...
http://imgur.com/U7pvEnH
http://imgur.com/RYUPX9O
Tuším a doufám, že opět budeme patřit k těm nejlepším týmům v základní části a cíle budou opět vysoké. A snad už uděláme i nějaký úspěch v play-off. Ale to je daleko...
Long Live The Note.