Podľa mňa si Theodora nedajú

--------------------------------
Hlavnou správou pondelňajšieho rána v hokejových kruhoch na Slovensku bola jednoznačne nečakaná výmena Ľubomíra Višňovského z Los Angeles Kings do Edmonton Oilers za dvojicu Jarret Stoll, Matt Greene. Táto informácia prekvapila nielen fanúšikov a odborníkov, ale aj samotného 31-ročného ofenzívneho obrancu. Višňovský podpísal minulý rok v lete nový päťročný kontrakt na 27 miliónov dolárov, ktorý začne plynúť od budúcej sezóny. Ten obsahuje aj klauzulu no-trade, podľa ktorej môže klub svojho hráča vymeniť do iného tímu, iba ak s tým bude súhlasiť. Kings však využili takmer poslednú šancu vyhnúť sa tomuto špeciálnemu bodu zmluvy, keďže tá začína platiť až 1. júla.
„Som frustrovaný a veľmi smutný. Oni vlastne nespravili nič, na čo by podľa zmluvy nemali nárok. Pod stolom však bola ústna dohoda, podľa ktorej ma nemali vôbec meniť. Povedali to mne aj agentovi do očí pred rokom, keď sme podpisovali zmluvu. ´Ty si náš hráč, teba meniť nebudeme.´ Zavolal si ma vtedy aj vlastník tímu a povedal mi: ´Ľubo tvoj domov nie je Bratislava a Slovensko, ale Los Angeles. Ty tu budeš pre nás hrať. Sme šťastní, že ťa tu máme a tu aj ostaneš.´ Takže som si bol 100% istý, že v LA zostanem a keby ma chceli vymeniť, tak ma vymenia po vzájomnej dohode, aby boli obe strany spokojné,“ povedal na tlačovej besede zorganizovanej kvôli tejto výmene Ľubomír Višňovský.
Najlepší hokejista Slovenska za rok 2005 a majiteľ kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta bol niekoľko hodín po zverejnení výmeny stále viditeľne sklamaný, a to najmä zo spôsobu ako sa vedenie jeho predchádzajúceho klubu zachovalo. „Ešte pred dvoma týždňami mi generálny manažér tímu po agentovi odkázal, že ma chcú vymeniť. Dohodli sme sa, že dobre, ale po vzájomnej dohode. Povedali mi konkrétnych šesť tímov, s ktorými som v podstate súhlasil. Aj som čakal, že z toho niečo bude, ale zrazu mi v pondelok ráno o tretej volal môj agent a povedal mi, že ma vymenili do Edmontonu. Pre neho to bolo tiež prekvapenia a pre mňa ešte väčšie. Priznám sa, že som z toho dosť v šoku a nečakal som, že skončím v tomto tíme,“ skonštatoval rodák z Topoľčian, ktorý priznal, že Oilers nefigurovali v spomínanom zozname a neboli ani medzi klubmi, o ktoré by mal záujem on sám.
„Všetci čakali na prvého júla, kým sa otvorí trh s voľnými hráčmi. Počítal som teda, že pred týmto dátumom ma určite nevymenia. Od 1. júla som mal v zmluve klauzulu no-trade a tým pádom, by som musel s prípadnou výmenou do iného tímu súhlasiť. Spravili to však takto narýchlo a nečakane, dokonca vôbec nehovorili so mnou ani s mojím agentom,“ priblížil svoje pocity jeden z najlepších slovenských hokejistov súčasnosti.
Okrem zmeny tímu, ho čaká aj významné sťahovanie. Letné oblečenie, ktoré nosil v „meste anjelov“ bude musieť vymeniť za teplé veci, čaká ho aj predaj domu v LA a kúpa nového v kanadskom Edmontone. „Dúfam, že to bude po hokejovej stránke lepšie. Edmonton je hokejové mesto a generálny manažér Kevin Lowe mi volal, že by chceli pomýšľať na vyššie umiestnenia. Nehovoril priamo o Stanleyho pohári, ale určite chcú minimálne do play off. Pre mňa je aj toto veľká výzva, lebo päť rokov som vo vyraďovacích bojoch nehral. Viem, že by chceli podpísať ešte jedného staršieho skúsenejšieho útočníka, ktorý by bol lídrom útoku. Mohli by sme dať dokopy dobré mužstvo.
Čo sa týka počasia, je to krásne, keď môžem po tréningu vyjsť von na pláž a svieti slnko. Ale hokejový život je o niečom inom. Mňa veľmi ranilo to, ako sa zachovali. Pre rodinu, priateľku je to ešte oveľa ťažšie. Musím povedať, že sa veľmi statočne držala, dokonca povzbudzovala ona mňa a nie naopak. Bola veľmi silná. Mám pred sebou ešte päťročný kontrakt, ktorý dúfam nebude posledný, a som tam preto aby som hral hokej a nie vyberal si mestá, kde je teplejšie. Len dúfam, že budeme oveľa lepší ako LA a vždy keď proti ním nastúpime, tak ich porazíme,“ skonštatoval najlepší hráč slovenskej reprezentácie na nedávnych MS v Kanade.
Vôbec po prvý raz mohol na vlastnej koži okúsiť, ako dokážu v zámorí nakladať s hráčmi. „Nikdy doteraz som sa do toho nevedel tak vžiť. Prišiel som v roku 2000 do NHL a celých osem rokov, resp. sedem sezón som odohral v drese Kings. Preto som si nevedel uvedomiť, ako sa v takejto situácii hráč cíti. Vlastne som tam odovzdal všetko, čo som vedel. Aj keď som mal malý kontrakt, tak som podával veľké výkony. Teraz keď ma už mali platiť poriadne, tak sa toho vzdali a vymenili ma. Hokej je veľký biznis a my to neovplyvníme. Teraz si musím pobaliť nejaké veci, predať dom v Amerike a hľadať si nové bývanie v Kanade,“ priznal nepríjemné zistenie mladší z bratov Višňovských.
Na pôsobenie v Los Angeles mu napriek trpkému koncu zostanú pekné spomienky. V prvých dvoch sezónach postúpil s tímom do play off a rád spomína najmä na tú úvodnú. „V prvom kole play off sme vyradili obhajcu Stanleyho pohára Detroit a v druhom sme prehrali v siedmich zápasoch s Coloradom, ktoré neskôr vyhralo titul. Celkove to však bolo krásnych sedem rokov života a zvykol som si tam. Mám tam kamarátov a rozmýšľal som, že tam ostanem žiť. Bol to pre mňa druhý domov. Teraz idem odznova a bude to pre mňa čosi nové. Edmonton je síce hokejové mesto, ale nie až také dobré na život. Pre rodinku, ktorú začínam plánovať, by to bolo jednoduchšie v LA. Hokejovo však bude Edmonton vhodnejší,“ prezradil čerstvý medailista z MS v in-line hokeji, ktoré sa uskutočnili v Bratislave.
Višňovský stále nepochopil, prečo sa vedenie Kings rozhodlo tak, ako sa rozhodlo. Dokonca sa mu do konania tlačovej besedy z klubu ani nik neozval. „Hovorili iba s agentom. Povedali, že som pre nich veľmi drahý hráč. Vlastník sa vraj rozhodol, že nebude platiť tak veľa jednému hráčovi. To bolo pre mňa prekvapenie. Keby mi to totiž povedali pred rokom, tak by som odohral uplynulú sezónu a teraz by som bol voľným hráčom. Ale nie, oni mi ponúkli slušný kontrakt, ktorý som podpísal a teraz povedali, že to je veľa peňazí a že za ne chcú dvoch hráčov. Je to dosť čudné, nedodržali sľub, ktorí sme si dali,“ povedal trojnásobný majster Slovenska v drese bratislavského Slovana.
Bek známy svojou presnou strelou a ofenzívnymi chúťkami ešte nevie, kedy zamieri do zámoria. Buď pôjde až pred začiatkom kempu do Los Angeles, aby si pobalil veci, predal dom a presťahoval sa, alebo zamieri už 26. júla do Edmontonu. Generálny manažér Kevin Lowe ho totiž pozval na automobilové preteky. Počas nich by sa mohol stretnúť s manažmentom klubu, jeho majiteľom a zároveň si pozrieť aj v lete mesto, ktoré zatiaľ videl iba v zime.