Avs maju za sebou pomerne burlivy a z mojho pohladu vydareny zaciatok offseason.
Zatial spolu 4 vymeny a dvaja hraci daftovani v prvom kole, dokopy 3 novy hraci + 3 prospekti.
Zacala to vymena s Dallasom, odkial prisiel Fredrik Olofsson za future considerations (za nic). Na rozbeh teda nieco mensie, ale nase vedenie zjavne v Olofssonovi nieco vidi ked necakali ani na 1.jul kedy mohol byt UFA... Olofsson by zrejme mal byt niekde na hrane zostavy, 12./13. utocnik, whatever...
Dalsia nova akvizicia uz ma podstatne zvucnejsie meno – z Nashville prisiel za UFA prava na Alexa Galchenyuka (za nic) Ryan Johansen so zmluvou s cap hitom 4mil na najblizsie 2 roky (dalsie 4mil cap hitu si ponechali Preds). Toto zrejme ma byt pokus o obsadenie pozicie 2C, ale Avs musia dufat ze zmena prostredia a novy tim mu pomozu pozdvihnut vykony na uroven spred niekolkych sezon, lebo ta jeho posledna sezona v Nashville veru nijako oslniva nebola... za 4mil na 2 roky to ale IMO stoji za pokus
Pri tretej vymene sa McFarlandovi podarilo vyhodne vymenit Alexa Newhooka. Newhooka fanusikovia Avs prezyvali NewJost, lebo jeho kariera u Avs silno pripominala prave tu Jostovu – po drafte v prvom kole este 1 rok na univerzite, potom slubny zaciatok v prvom time ale postupny upadok, znizovanie ice time, neustale hladanie vhodneho miesta v zostave a ulohy v time... Josta sme takto v time drzali prilis dlho az kym nestratil vacsinu svojej hodnoty a vymenili sme ho nakoniec iba za rental 4th linera pri TD 2022 (takmer 6 rokov po drafte). Lesson learned, pri Newhookovi sme podobnu chybu nezopakovali a vymenili sme ho 4 roky po drafte ked jeho hodnota je stale este vysoka. Montreal si ho cenil na 31st + 37th pick + prospekt Gianni Fairbrother (obranca z 3.kola 2019, injury prone) a Avs tuto ponuku (IMO mudro) akceptovali.
37th pick ziskany za Newhooka sme nasledne zobchodovali s Tampou Bay, odkial zan prisiel jeden z kvalitnejsich 3rd linerov v lige Ross Colton. Tomu v Tampe skoncila zmluva a Avs ziskali jeho RFA prava. Bude ho treba podpisat a na tu zmluvu budem s napatim cakat, lebo pod platovym stropom, ktory sa pre novu sezonu stanovil na 83,5mil budeme opat pocitat kazdy dolar – a to aj po zohladneni 7mil platu landeskoga ktory budeme moct “upratat“ na LTIR kedze sa ocakava ze vynecha aj celu nasledujucu sezonu
Ocakaval som ze este minimalne jeden z vyberov v prvom kole pocas draftu vymenime za hotoveho hraca, ale nakoniec pocas prveho kola neporebehla vobec ziadna vymena (to sa casto nestava) a aj my sme teda obidva tie picky pouzili:
#27 – F Calum Ritchie. Pred sezonou povazovany za top10 talent, ale sezonu prakticky celu odohral so zranenym plecom ktore ho limitovalo a aj kvoli tomu sa v preddraftovych rebrickoch mierne prepadol. Aj tak bol ale v poslednom MacKenzieho rebricku na mieste 21. Plece uz ma uspesne zoperovane, do zaciatku novej sezony by mal byt OK, snad sa mu D+1 rok vydari.
#31 – D Mikhail Gulyayev. Rusky Makar (udajne), vyborny korculiar, skvely smerom dopredu, vzadu limitovany mensou postavou (179cm). V Mackenzieho poslednom rebricku bol #23 (5. najlepsi obranca), takze opat sa nemam na co stazovat. Snad len na to ze ma este na 2 roky zmluvu v KHL, cize do NHL/AHL bude moct prist najskor pred sezonou 2025/26
Co nas caka dalej?
V druhom kole nas cakaju este 3 vybery (ak to este nezmeni nejaky trejd) – konkretne v 5., 6. a 7.kole. tam je to uz samozrejme cista loteria, najviac ma bude asi zaujimat ci si tam nejakou brutalnou nahodou nevyberieme slovaka (napr. Pekarcik?
). Osobne by mi nevadil ani nejaky overager ako napr. Jedlicka – hrac co uz ma za sebou sezony medzi muzmi a mohol by plynulo prejst rovno do AHL. Lepsi vrabec v hrsti hned (AHL hrac) ako hypoteticky holub na streche o X rokov z ktoreho na 95% aj tak nikdy nic nebude
No a potom nas uz od soboty caka UFA trh. A tam nelahka uloha zohnat co najviac muziky za co najmenej penazi.
Uplne idealne by bolo este predtym podpisat RFA Byrama a Coltona, aby McFarland vedel s akym budgetom moze pocitat pri oslovovani UFA hracov. Dokopy by sme mali mat nieco okolo 15-16mil, da sqa cakat ze bridge pre Byrama a nova zmluva Coltona z toho odkroja minimalne polovicu a chybat bude stale este niekolko hracov. Velke mena sa teda lovit nebudu.
Viac-menej sa ocakava ze to skusime s Drouinom v nadeji ze obnovena spolupraca s MacKinnonom zafunguje ako pred 10 rokmi v Halifaxe. Ja skor cakam ze ak to aj naozaj skusime tak uspechom to neskonci. Ale s nejakou lacnou 1yr zmluvou by to za pokus mohlo stat.
A pozrime sa este aj na hracov ktori u Avs pokracovat nebudu. Okrem tradicnych cestovatelov ktori nemali v time dlhodobe stale miesto by Avs mali opustit minimalne 2 stalice ktore boli sucastou timu dlhe roky:
Erik Johnson – aktualne najdlhsie sluziacemu hracovi Avs (v time od februara 2011) skoncila 6r zmluva s cap hitom 6mil a caka sa ci vobec Erik bude pokracovat v hracskej kariere alebo zavesi korcule na klinec. Ak bude pokracovat tak uz nie v drese Avs
JT Compher – v poslednej sezone sa vyprofiloval ako nudzova nahrada za Kadriho na poziciu 2C, ale aj ked bodovo to nebolo zle (52b v 82z), herne tomu predsa len nieco chybalo. Vdaka tym bodom ale moze na UFA trhu dostat zmluvu aku si Avs nemozu dovolit, takze uplne logicky v Denveri konci
Stale je tu aj moznost ze nejaky dolezitejsi hrac este kader opusti cez vymenu. Spekuluje sa najma o jednom z obrancov Girard/Toews. Toews ma zmluvu uz len na 1 sezonu, ale je z tejto dvojice lepsi. Ak si ho nechame mozno na jeho predlzenie nebudeme mat cap space a o rok onho tym padom na UFA trhu prideme zadarmo co by urcite nebolo optimalne. V Girardov prospech, aj ked vykonmi za Toewsom zaostava zase hovori zmluva este na dalsie 4 roky za akceptovatelnych 5mil.
Najblizsich 5-7 dni nam v podani Avs nuda rozhodne nehrozi