Zaujímavé veci sa dejú na farme...
Uplynulý víkend som sa stretol s Bornom Renduličom v Záhrebe a nestačil som sa čudovať, čo som si všetko o jeho zamestnávateľovi, San Antoniu Rampage z AHL, vypočul. „Máš pocit, akoby sa nikto o teba nezaujímal. Nikoho nezaujíma tvoje napredovanie, alebo ako sa máš ďalej posúvať. Nikto ma nič neučil. (...)Veľa mladých hráčov stratilo sebavedomie. Nevedeli ako vôbec hrať, aj keď sú dobrými hráčmi,“ povedal úprimne a bez zábran v rozhovore, ktorý bol po prvýkrát publikovaný v anglickej verzii už v pondelok večer a v slovenskej na druhý deň. Rendulič okrem toho celkom jasne naznačil, že jeho kariéra v AHL je uzavretá.
Bornove vyjadrenia boli napokon pomyselným spúšťačom ďalších udalostí na coloradskej farme. Obranca Maxim Noreau nám priamo v telefóne potvrdil, že taktiež končí v tíme potom, čo prežil fantastickú sezónu, no nedostal žiadnu príležitosť v NHL. „Môj cieľ bol hrať v NHL. Sklamalo ma to, že som nedostal šancu, takže som sa rozhodol vrátiť do Európy,“ vyjadril sa.
Ako sa hovorí, do tretice všetko... Určite „dobré“ nie. Pár hodín po týchto vyhláseniach dvoch Európanov sa k nim pridal aj Švéd Dennis Everberg. Pre švédske médiá sa vyjadril, že už sa nechce vrátiť do AHL, kde za dva roky jeho kariéra nenapredovala. Preto ide skúsiť šťastie do Európy, teda ak nedostane jednocestnú zmluvu, čo mu ale asi Avs neponúknu.
Aby toho nebolo málo, tak vyvrcholením udalostí, ktoré sa udiali ani nie za 24 hodín od uverejnenia rozhovoru s Renduličom bol vyhadzov hlavného trénera Rampage Deana Chynowetha. Manažment Avalanche sa s ním rozlúčil po štvorročnej spolupráci, keď ich farmu nedokázal dostať ani raz do play-off. V online svete nielen fanúšikovia, ale aj médiá hneď začali poukazovať na zaujímavé načasovanie publikovania rozhovoru s Renduličom, v ktorom otvorene kritizoval Chynowetha a samotné ukončenie spolupráce s týmto trénerom.
Určite nemôžeme konštatovať, že Chynoweth skončil na základe rozhovoru s Renduličom (aj keď nikdy nehovorte nikdy), ale minimálne sa nám vďaka tomu potvrdilo, že chorvátsky útočník (a jeho ďalší dvaja spoluhráči) mali pravdu, keď poukázali na nefungujúci systém v San Antoniu. Za chabé fungovanie tejto organizácie hovorí aj jedna štatistika – iba farmy štyroch klubov v NHL sa nedostali počas posledných štyroch rokov do play-off. Všetky ostatné farmy áno.