Máte za sebou 13 zápasov od skončenia zimných olympijských hier, šesť z nich ste prehrali. Aká je momentálne nálada v tíme?
Stále dobrá. Myslím si, že o play-off sa nemusíme báť. Sústredíme sa na to, aby sme boli pred jeho začiatkom v čom najlepšom postavení – to znamená, aby sme boli pred Chicagom. Nálada nie je negatívna. Pozeráme sa na to tak, aby sme ďalšie zápasy zvládli. Nepociťujeme nijaký tlak.
Už si teda o play-off myslíte, že ho máte isté?
Myslím si, že je viac-menej isté. Máme dokonca 11 zápasov, na deviate miesto je veľký rozdiel. Sme všetci presvedčení, že play-off je isté. Teraz sa pozeráme na to, aby sme začínali sériu doma.
Chicago Blackhawks je vašim pravdepodobným súperom. Už sa o ňom nejako rozprávate?
Budeme hrať proti nim na 90 %. V posledných zápasoch, v ktorých sme proti nim hrali, tréneri už vymýšľali taktiku, ktorú by sme na nich mohli použiť v play-off. Chcel by som upozorniť všetkých fanúšikov, že v play-off je to vždy iné. Bude to rozdielne v porovnaní s tým, ako sme s nimi hrali v základnej časti.
Posledné tri zápasy ste prehrali, čo sa stalo po tretíkrát v sezóne. Ako sa na ne pozeráš? Kde sa stala chyba?
Všetky tieto zápasy neboli až tak zle odohrané. Proti Bostonu nás nejako moc neprehrávali. Zápas bol vyrovnaný. Keď sme sa o tom rozprávali v šatni s trénermi, tak sme sa zhodli, že to bol zápas z kategórie play-off, kde sa nerodí veľa šancí. Je to o jeden-dvoch góloch. Bolo to asi o tom, ako kto bude cloniť brankárovi – o „dirty goals“, keď to nemusí byť pekný gól. Zároveň nám chýbajú traja kľúčoví hráči, čo si budeme hovoriť. Nie je to ale výhovorka.
V play-off budeš hrať po druhýkrát v kariére. Po prvýkrát to s Columbusom Blue Jackets bolo veľmi rýchle. Myslíš si, že teraz to bude dlhšie?
Dúfam, že áno. Vďaka tomu, čo sme predvádzali v sezóne sa v play-off nemusíme nikoho báť. S Columbusom sme veľa šancí nemali. Mám pocit, že s tímom Colorada môžeme dokázať čokoľvek. Ako som už povedal, v play-off je to úplne iný hokej. Colorado tam nebolo niekoľko rokov, takže aby neboli všetci prekvapení – ja dúfam, že budú!
Keď ste sa rozprávali v kabíne medzi sebou aj s trénermi, je ešte niečo, čo by ste mali zlepšiť?
Odohrali sme veľa zápasov, takže nejaké taktické veci už asi nezmeníme. Musíme sa sústrediť na detaily, ktoré nám v hre chýbajú, ako napríklad to, že sme v poslednom zápase proti Bostonu nedali gól – zastaviť pred bránou a neísť až niekam do rohu, cloniť pred brankárom. Je to o detailoch, ktoré tvoria výsledok. Musíme na tom pracovať tak, aby to v play-off bolo perfektné.
Ako sa ti hrá s Erikom Johnsonom?
Prvú polku sezóny sme mali super. Asi nikto nemá celú sezónu bezchybnú. Trochu sme sa trápili, takže dúfame, že to posledné zápasy doladíme. Celý tím sa už sústredí na play-off, ale ako som už povedal, dostať sa do play-off je pekné, ale nie je to cieľ, pre ktorý každý hráč hrá. Chce ho vyhrať. Byť v play-off nie je rozhodujúce, hlavné je mať pohár nad hlavou.
Zo začiatku sezóny si bol dosť v zápasoch vyťažovaný. Ako to je teraz?
Je to rovnako. Erik Johnson má vyšší ice-time, lebo hrá na oslabeniach i v presilovkách. Ja hrám v oslabeniach. Erik je v ice-time predo mnou, ale v situácii 5 na 5 som prvý. Som s tým stále spokojný.
Ak si sledoval pohyb hráčov počas trade deadline, mal si nejaké očakávanie, prípadne si sa bál, že by ti mohla hroziť výmena?
Keď prebiehajú výmeny, tak hráč je trochu neistý, ale nebol som taký nervózny ako pred rokom. Človek si nikdy nemôže byť istý. Verím tomu, že Patrick Roy skladá tím tak, aby bol čo najsilnejší. Ak by sa mu naskytla príležitosť získať hráča, ktorý by zapadol do tímu, asi by to spravil. Nehovorím, že som sa nebál, ale nie tak ako v minulých rokoch.
Čo hovoríš na posilu brankára Reta Berru?
Máme troch brankárov. Neviem z akého dôvodu sa stala táto zmena. Možno, aby sa rozložili sily. Myslím si, že Varlamov bude brankár číslo jeden, na neho by som stavil veľa. Pre Berru je to skvelé, že môže pracovať s naším trénerom brankárov, pretože Varlamov a Giguere si ho nemôžu vynachváliť. Aj z Berru spraví výborného brankára.
Ako je na tom Giguere, keďže mu týmto krokom vedenie asi naznačilo, že s ním nebude počítať?
Asi mi to neprislúcha komentovať.
Ak si sledoval olympiádu, čo hovoríš na výkon českého tímu?
Niektoré zápasy som sledoval. Aby som povedal pravdu, niektorí hráči ma príjemne prekvapili. Nečakal som od Tomáša Kaberleho, že bude na tom tak dobre korčuliarsky. Prekvapil ma aj Barinka, na ktorého bol obrovský tlak, pretože si vzal za manželku dcéru trénera. Niektorí ma neprekvapili, ale vyložene ma nikto nesklamal.
Sledoval si výkony tvojich spoluhráčov z Denveru?
Paul Stastny mal rovnakú úlohu ako tu, veľa pomáhal v obrane, Matt Duchene bol priemerne vyťažovaný. Postavil sa k tomu, ako mal. Keď sa dostal do šancí, snažil sa ich využiť. Gabriel Landeskog bol jedným z hlavných ťahúnov. Nemôže počítať s tým, že bude dostávať rovnaký priestor ako v Colorade, ale bolo ho tam vidieť dosť.
Čo hovoríš na to, ako nakoniec české médiá komentovali kauzu medzi tebou a trénerom Hadamczikom?
K tomu sa asi nedá už nič povedať. Už skoršie som povedal, že ma rozladilo, že to bolo zveličené. Poskytol som k tomu jeden-dva rozhovory, potom sa k tomu vyjadroval nespočetný počet ľudí. Bolo to na niekoľko týždňov, z dvoch článkov sa odrazu vytvorilo 30. Nemal som z toho radosť. Mrzelo ma to, že to vyznelo v novinách, ako by som znevažoval kvalitu hráčov v nominácii. Nebolo to tak, väčšinu by som do tímu vybral, ak by som bol hlavným trénerom. V hráčoch to určite nebolo. Rozčuľovalo ma, keď tréner povedal, že za to (skončenie na olympiáde – pozn. redakcia) mohli novinári a ja, ktorý sa vyjadroval pred olympiádou. Mám taký pocit, že som povedal svoj názor, za ktorým som si stál a neviem prečo tréner neúspech olympijského tímu zvalil na hráča, ktorý tam vôbec nebol, alebo na novinárov. Príde mi to alibistické, je to neakceptovateľné. Nakoniec si začal vymýšľať nepravdy a obviňovať ma z niečoho, čo som ani nepovedal, čo bolo na tom najhoršie.
Neľutuješ, že si nebol na ZOH?
Určite nie, po minuloročných majstrovstvách sveta som povedal, že nejdem a to platí stále. Štvrťfinálový zápas proti Švajčiarsku na MS vo Švédsku bol môj posledný zápas za národný tím. Keď sa ma nedávno pýtali, či sa nevrátim do národného tímu, keď ho teraz trénuje pan Růžička, ktorého si veľmi vážim, povedal som, že sa moja éra v reprezentácii skončila. Nikam sa nehrniem, je to pre mňa uzavrená záležitosť. Nebolo to len kvôli olympiáde. Bolo to rozhodnutie, ktoré vyplynulo zo situácie, ktorá v národnom tíme vznikala už niekoľko rokov.
Prečo nebudeš reprezentovať, aj keď tam vymenili trénera?
Pretože som sa tak rozhodol už v máji 2013 po MS. Nechystám sa nič meniť, aj keď som nevedel, že bude trénovať Růžička. Myslím si, že tím by sa mal omladzovať, ja budem mať 36 rokov. Každý hovorí, že sa má stavať na mladých hráčoch a ja sa ako mladý necítim. V národnom tíme sa musí zmeniť viac vecí ako tréner.
Otázky od fanúšikov
Aké filmy a hudbu máš rád?
Mám rád komédie všetkého druhu, oddychové filmy, žiadne horory. Neviem, či mi budete veriť, ale v živote som nevidel Hviezdne vojny, ani sa ich nechystám vidieť. Teraz na internete som začal pozerať nové české seriály. Hudbu nemám žiadnu vyhradenú, skôr si pustím rádio, kde hrajú všetko. Nie metal, country, ale klasické pesničky, v Česku to je Europa 2.
Nemáš k dispozícií cvičenia na leto, ktoré ti odporučil tréner?
Pozn. redakcia: Jan tieto cvičenia má a pošle nám ich. V prípade záujmu píšte na
eurolanche@eurolanche.com. Na webe ich nebudeme zverejňovať.
Za basketbalový Denver Nuggets hrá Čech Jan Veselý. Nestretli ste sa?
Ešte sme nie. S basketbalistami sa nestretávame často, lebo v Pepsi Center hráme iba zápasy a takmer všetky tréningy máme v inej hale. Raz za rok máme charitatívny večer, kde sa stretávame s basketbalistami a lakrosovými hráčmi. Dúfam, že sa stretneme, rád by som chcel, možno na tom aj zapracujem.
Aký je rozdiel medzi Royom a Saccom?
To sa nedá vôbec porovnať. To akoby sa niekto opýtal, aký je rozdiel medzi wartburgrom a mercedesom. (smiech) Obrovský rozdiel. Sacco mal jeden základný systém, ktorý presadzoval a bol presvedčený, že musí fungovať. Roy dokáže na každý konkrétny zápas upraviť jeho systém, aby to fungovalo. Vždy som hovoril, že správny tréner by mal vedieť upraviť systém podľa toho, akých hráčov má v tíme a nie naopak.
Rozprávate sa v šatni o prípadných výmenách?
Nie je to na správna doba. Je po výmenách a ďalšie zmeny budú až po sezóne. Po skončení sezóny sa zhodnotia hráči, takže výmeny sú najviac aktuálne v období okolo draftu.
Zmluva ti skončí o rok. Neprebiehajú prvé rokovania?
Rovnaká odpoveď. Nie je to aktuálne teraz. Neviem, či to bude aktuálne v lete, alebo až v ďalšej sezóne.
Ak by si bol generálny manažér, akého krajana by si v tíme privítal?
Kto by sa nám hodil. Napríklad Jakub Voráček. Viem, že sa špekulovalo o Martinovi Eratovi, ktorý mohol nahradiť Alexa Tanguaya, ktorý je zranený dokonca sezóny. Ako manažér by som sa musel pozerať na to, či musím nahradiť konkrétneho hráča a ak hej, tak takého, ktorého tím potrebuje.
Budeš mať v play-off nejaký rituál?
Záleží ako sa dohodneme v tíme. Asi nejaké budeme mať. Holenie je základ. Keď sa vymyslí niečo iné, nebudem trhať partu. Nemám s tým problém sa neholiť.