od
Sunbeam » sob 08. zář 2012 12:04
Eurolanche vyspovedal Davida Jonesa
David Jones je ďalším hráčom Colorada Avalanche, s ktorým spravila redakcia Eurolanche rozhovor. David, 28-ročný, je kanadským útočným pravým krídlom, ktorého si „Lavíny“ vybrali na drafte v roku 2003 až z deviateho kola. Po tejto udalosti sa jeho juniorská kariéra začala zlepšovať a bol dokonca jedným z finalistom na zisk prestížnej trofeje Hobey Baker Award. V decembri 2007 sa stal najnižšie vybraným hráčom Avalanche, ktorý sa dostal do NHL. V rokoch 2008 a 2010 mal vážne zdravotné problémy, avšak v ďalších dvoch sezónach už nechýbal takmer pri žiadnom zápase. Napriek problémom z minulosti bol David vždy v šatni a v Pepsi Centre, aby sa mohol pozerať na svojich spoluhráčov v akcii. David sa stal veľkou súčasťou tímu a pred pár mesiacmi podpísal nový štvor-ročný kontrakt.
Veľa fanúšikov NHL je smutných a nahnevaných na súčasnú situáciu. Stále nie je jasné, či sa sezóna začne načas alebo nie. Môžeš nám prosím ťa vysvetliť najväčšiu rozdielnosť medzi názormi NHL a NHLPA z pohľadu hráča? Kde je hlavný problém?
Môžem povedať, že všetci hráči dúfajú, že sa sezóna začne načas. Podľa toho, čo nám Gary Bettman povedal, NHL cíti, že kompenzácie pre hráčov sú príliš vysoké a že ich zníženie by pomohlo tímom, ktoré majú problémy. Hráči si nemyslia, že toto je rozvážne riešenie a cítia, že náš návrh by priniesol viac výhod v dlhšom časovom období pre tieto tímy.
Môže NHLPA spraviť kompromisy vo všetkých bodov alebo je tam niečo, v čom neustúpi vôbec?
Som si istý, že sa kompromisy musia spraviť na oboch stranách, je to prirodzená súčasť vyjednávania. Vzhľadom k rastu tržieb od posledného lockoutu, hráči necítia, že by malo byť na nich kladené bremeno, ktoré by spôsobila tak významný škrt v kompenzáciách.
Ak sa sezóna zruší, zostaneš v nižších ligách v USA alebo pôjdeš do Európy alebo budeš iba trénovať?
Záleží to na dĺžke lockoutu. Nebudem sa náhliť opustiť Denver, keďže moja žena práve porodila môjho syna. Ak to nebude vyzerať s riešeniami dobre, určite budem potrebovať niekde hrať. Nemám žiadne výhrady ísť do Európy, takže uvidíme, ako sa to vyvinie. Všetci dúfame, že sa riešenie nájde ešte pred začiatkom sezóny.
Aký je tvoj osobný názor: Začne sa sezóna na čas? Ak nie, kedy?
Dúfam v to. Nikdy som nebol súčasťou rokovaní, takže nemôžem o tom špekulovať.
Myslím si, že si podpísal dobrý kontrakt s Coloradom. Bolo to pre teba pozitívne prekvapenie alebo to bol tvoj cieľ podpísať dlhodobú zmluvu?
Bolo to po prvýkrát, kedy som bol neobmedzene voľným hráčom, takže to bol rozdielny pocit. Stretol som sa s Gregom Shermanom na konci sezóny a dúfal som, že sa vrátim do Colorada. Nakoniec, cítil som, že pre moju rodinu je istota, kde budem hrať ďalšiu sezónu, veľmi dôležitá. Avalanche mi to uľahčili, keď mi povolili pokračovať tam, kde moja kariéra začala, v Colorade.
Ak by si bol trénerom, ktorých útočníkov by si si zobral do útoku?
Je tam veľmi veľa výborných útočníkov, z ktorých si môžem vyberať. Myslím si, že akýkoľvek tréner by bol blázon, ak by nezvažoval hráčov ako Crosby a Malkin.
Ktorý bývalý spoluhráč, ktorý odišiel po tomto lete, ti bude chýbať najviac?
Je to vždy ťažké vidieť odchádzať chalanov, ale dúfam, že máme ďalších, ktorí dokážu zaplniť diery, ktoré po nich zostali. Myslím si, že najťažšou časťou je strata spoluhráčov. Strávili sme spolu toľko veľa čas... Vytvoríte si medzi sebou väzbu. S novými hráčmi to niečo potrvá.
Máš nejaké informácie o novom kontrakte pre Ryana O´Reillyho? Zostane v Denveri?
Nič som o tom nepočul. Dúfam, že sa vráti. Je veľkou súčasťou nášho tímu a výborný spoluhráč.
Bol si draftovaný takmer z posledného miesta na drafte v roku 2003. Napriek tomu si výborným hráčom vo výbornom tíme. Ako sa ti to podarilo? Čo by si poradil hráčom s podobným osudom?
Napriek tomu, že som bol draftovaný z nižšieho miesta, vždy som cítili, že mám šancu. Už len to, že si ma Colorado vybralo mi ukázalo, že museli na mne niečo vidieť, čo by ma mohlo dostať do NHL. Snažil som sa potom pokračovať v zlepšovaní a užívaní si hry. Myslím si, že to, že som nebol draftovaný veľmi vysoko mi zabezpečilo hrať na univerzite pod menším tlakom. Viac som si to užíval a ľahšie sa vyvíjal.
Aké sú tvoje hobby a ako tráviš voľný čas v Denveri?
Narodil sa mi syn, takže to mi zaberie dosť času. Mimo sezóny hrám rad golf a veľa čítam. Počas sezóny venujem väčšina voľného času rodine, nemám moc veľa času pre niečo iné. Veľa „vylihujem“ (couch time).