viem ze nema velky zmysel reagovat ale celkom ma bavi sa s tebou dotahovat tak preco nie
Dado píše:
S uctou k tebe, nemas pravo pisat odporucania, ako by sa mal alebo nemal novinar chovat alebo prezentovat svoje nazory na zurnalistiku ako hole fakty ci nejake zavazne povinnosti. Toto moje predosle tvrdenie plati len v tom pripade, ak nemas nejake medialne vzdelanie, najlepsie priamo prax v nejakom vacsom mediu. Predpokladam, ze nemas.
predpokladas spravne - nemam. a prave preto som ani nikomu nic neodporucal, pisal som svoj nazor. ziadne odporucania, rady ani nic podobne. kde si to tam videl?
Dado píše:
Je velmi rozdielne, ked sa na nieco pozera citatel a novinar, ktory uz ma nejake skusenosti. Preto vlastne robia noviny robia novinari a nie citatelia. Preto ti napriklad aj podakovali uzivatelia za tvoj posledny post - asi ani oni nie su novinari.
Moze z toho vyplyvat, ze som tu v tejto oblasti v jasnej mensine, kedze som tu asi ako novinar sam oproti tisicke citatelov. Citatelom budu vzdy a pri kazdej kontroverznosti pribuzne a sympatickejsie nazory a postoje jedneho z nich ako novinara. Vacsina je vacsina. Je to vsak uplne ine v pripade, ked citatelia maju zaujem stat sa novinarmi - v takom pripade pocuvaju a respektuju aj jedneho novinara a teoria o vacsine tu neplati.
tuto pasaz som asi celkom nepochopil, ale nemusis sa unuvat s dodatocnym vysvetlovanim, naozaj mi to ku stastiu nechyba. zvlast ak si to myslel tak ze ty ako studovany novinar mas iny (fundovanejsi) pohlad na vec ako my laici co o tom

vieme, inak by sme so sebou navzajom nesuhlasili
Dado píše:
Spat k teme. Primarnou ulohou Datera je pisat prejavy tykajuce sa spravodajskych zanrov. To si robi dobre. Citatel dostava material, ktory sa ma co najviac priblizit k objektivite a co najvernejsie opisuje realitu. Ziadne autorske nazory, iba fakty. Nazor si potom citatelia utvaraju sami.
Blogy nemaju ziadne prisne mantinely ako ine zanre, myslim teda publicisticke. Moze tam byt hocico. Pisal si o nejakych vztahoch. Na toto novinar pri svojej praci nemoze mysliet. Bohuzial, nebude mat tolko kamaratov, ale jednoznacne musi oddelit svoju pracu od sukromia. Pozri sa na cerstvy pripad, kedy novinarka Pravdy kecala s Kalinakom. To je vyvrcholenie procesu, o ktorom si pisal.
toto nie je o oddelovani prace od sukromia ci o kamaratstvach. dater sa pisanim o Avalanche a ludoch v organizacii zivi profesionalne, takze ked sa v pisani o nich znizi k niecomu "menej profesionalnemu" (nazvem to jednoducho bulvarnemu) tak to ohrozi kvalitu jeho dalsej prace v buducnosti. to nie je o sukromi, on nepride o priatelov, ale o doveru svojich zdrojov informacii na ktorych je jeho praca zavisla.
Dado píše:
Ako novinar nemozem hladiet na to, ako sa kto bude na mna tvarit po napisani publicistickeho zanru. To, ze hra tim na ho*no a zjavne to Sacco uz dlhodobo nezvlada, je podla mna fakt - toto vsak nenapisem v spravodajskom zanri. Dater sa boji takto jednoznacne popisat udalosti vo svojom blogu. Opakom toho je komenatr Davea Kriegera, ktory som spracoval pre Eurolanche. Opakom boli aj komentare Woodieho Paigea z minulosti. Nebal sa napisat, ze Eric Lacroix musi vypadnut prec, lebo ho spoluhraci nemaju radi. Pierre zuril, zvolal tlacovku, ale po case bolo vsetko medzi nimi OK. Eric este ten tyzden odisiel. Cital si vobec toto?
v case ked bol v time eric lacroix som vysledky NHL hladal na teletexte a o internete som ani nechyroval, takze meno paige mi nehovori nic a o afere okolo ericovho odchodu neviem ziadne podrobnosti. ale toho kriegera som cital. vies aky je rozdiel medzi nim a daterom? dater pise o vylucne o avalanche, krieger nie. krieger si moze dovolit pritvrdit, on nie je s tymi ludmi v dennodennom kontakte a ked niekoho mozno aj nastve, nevrati sa mu to o par dni ako bumerang ked bude chciet (a musiet) napisat nieco dalsie - lebo on nechodi za ludmi z avalanche ked o nich pise. pise o nich tak ako ty, bez denneho vzajomneho kontaktu. nie je zavisly na tom ze ho ti ludia o ktorych pise respektuju. dater na tom vo velkej miere zavisly je, bez tohto respektu by sa mu jeho praca beat writera robila ovela tazsie a nemohol by ju robit na takej urovni na akej ju robi. za to urcite ziaden kriticky blog nestoji.
Dado píše:
Toto je Daterova chyba, lebo ma az prilis velky strach. Dokazom su prace jeho kolegov. Moje Rychle komentare su naschval pisane v takom style, v akom su. Nie su pisane preto, aby oslovili masy. Ale stojim si za nimi. Ak teda Dater ma nejaky blog, uvital by som priamu a konkretnu kritiku s nejakym posolstvom. Nie nic hovoriace frazy s otaznikmi. Neziadam od neho to, co robim ja.
blog podla mna do velkej miery odraza aj osobnost a povahu jeho autora. dater podla svojich blogov zjavne nepatri k temperamentnym ludom ktory by v blogoch chrlili ohen a siru ked sa im zda ze je na to dovod. ked ma raz miernejsiu povahu, preco by sa mal nutit pisat stylom ktory mu nie je vlastny? v blogu vyjadruje svoje nazory, ak sa ti nepacia alebo s nimi nesuhlasis tak ich jednoducho necitaj. na kritiku vsak mas samozrejme pravo