Takže, ako som sľúbil, tak aj činím. Bola tu rozprava o súčasnosti, budúcnosti, rád by som teda priložil aj svoje pocity a myšlienky na túto tému. Na úvod treba povedať, že nás čaká mimoriadne zaujímavé leto (možno aj TDL, ale tu to nečakám) a celkovo ďalšie obdobie v horizonte roka či dvoch. Problémov máme viac ako dosť, veď ak sledujete tento topic, tak to určite za ten čas viete. Pôjdem postupne podľa postov, aby som zachoval chronologickosť, ale najskôr trošku súčasná situácia.
Páči sa mi, keď sa niekto pokúša o rošády, zmeny, keď proste nečinne nesedí a priblblo sa pozerá na niečo s tým, však sa to samé upraví, chce to čas. Blashill točí hráčmi a formáciami, ako len môže, lenže tu je jeden zásadnejší problém. Tento tím potrebuje posilu zvonku, oživenie aj za cenu toho, že by prišiel trebárs o jedného z dvojice Nyquist/Tatar. Osobne by mi to nevadilo a dokázal by som s tým žiť. Obaja sú streaky hráči, to mi na nich vadí najviac. Ale, ako vieme, náš GM zmeny nerobí, iba smerom z GR do DET a naopak.
Tak a teraz už k spomenutému a sľúbenému rozboru situácie na všetkých postoch v tíme.
Brankári
Tu prišlo k tomu, čo sa tak nejak všeobecne čakalo, a síce, že Mrázek sa stal našou legitímnou jednotkou a naša 5.5 miliónová dvojka zostala na ocot. Kenny má rád ťažké situácie, však sám sa do nich dostáva tým, aké zmluvy rozdáva kadekomu a to nehovorím o iných podivných rozhodnutiach. Tu bude hneď niekoľko rozhodnutí - podpísať Mrázeka, čo by nemal byť problém a určite by to mala byť priorita číslo jeden, a to absolútna. Aký kontrakt by mal dostať? Má 23 rokov, jeho prime ešte príde, takže očakávam, že dostane tak 3-4 ročný kontrakt v hodnote niekde okolo 10 miliónov možno? V čase skončenia zmluvy by mal 26-27 a potom by sme ho mohli pokojne podpísať na long term, čiže 7 rokov za veľké peniaze (o tých teraz nebudem špekulovať, to je ešte veľmi ďaleko).
Ale, druhá vec, oveľa nepríjemnejšia a ťažšie riešiteľná. Jej názov je Jimmy Howard. Pokiaľ nebol v organizácii Mrázek, tak sa k Jimovi vzhliadalo tak, že by mal byť dlhodobou jednotkou, podľa môjho názoru tak chytal, aj keď úplná špička ligy nebol. Potom sa zjavil Mrazič a razom sa z Jimmyho stala dvojka s vysokým platom a nevieme, čo s ním. Situácia ponúka tiež niekoľko riešení, ale je otázne, ktoré z nich a či vôbec nejaké sa podarí.
1. trade bez ponechania si jeho časti - možno tá najnáročnejšia možnosť. Vymeniť Jima nebude jednoduché, pretože má jednak veľký kontrakt a v lige hádam na prstoch jednej ruky nespočítam tímy, čo by mohli mať o neho záujem. (Flames? Asi nie, majú lacnejšieho Hillera, takže ak budú chcieť jednotku, tak ho re-signu) Buffalo ráta s Lehnerom ako jednotkou, Carolina zrejme pustí Warda a z Läcka spraví jednotku a získa nejakú dvojku, Edmonton si zaistil služby Talbota (aj keď tá zmluva nie je dobrá podľa mňa), Ottawa má Andersona ešte na 2 roky, v San Jose je jednotka Jones a tak to ostane. Proste nech sa pozerám akokoľvek, niet ho kam posunúť.
2. trade a ponechanie si časti platu - Tu by sa možno dalo niečo zriešiť, aj keď to bude tiež ťažké, rovnako jak v prvom prípade. Ako jednotku ho nevidím v žiadnom tíme, proste väčšina tímov je zabezpečená, možno ozaj v Caroline, kde by mohol súperiť s Lackom, inak veľa možností neexistuje.
3. trade za kontrakt hráča, ktorý je dlhodobo na IR - Nie sme tímom, ktorý by trápili financie, tých majú Ilitchovci na rozdávanie. Už tie zmluvy pre Quinceyho, Kindla, Ericssona o tom jasne hovoria. Z hlavy mi ale nenapadá nejaký "concussion player" v chudobnejšom tíme. Tento typ výmeny vidím ešte horšie ako trade niekam, kde by sme mohli dostať legitímnu protihodnotu.
Čo napokon urobíme? Myslím si, že vzhľadom k brankárom na tohtoročnom trhu (Ward, Hiller, Ramo, Reimer, Andersen, Raanta, Gustavsson) sa môže stať, že Howarda nebudeme schopní vymeniť (Kenny, nečudoval by som sa) a aj pre budúcu sezónu nám ostane drahá päťmiliónová dvojka.
2016/17: Mrázek - Howard (horší prípad, reálnejší), Mrázek - "lacná dvojka" (lepší prípad, nereálnejší)
Toľko k nášmu goal crease, posuňme sa do nemenej komplikovanej časti kádra, ani v nej to nie je ružové.
Obrana
Obrana nás trápi už nejaký ten rok, ale riešenia neprichádzajú, teda...Kenny, aby som ti nekrivdil, prichádzajú v podobe rental Židlického a monster kontraktov pre hráčov typu Ericsson, mimochodom, jedného z najhorších v lige čo do advanced stats. Len keby niekto nevedel, ale myslím, že o tom vedia úplne všetci. Takže zameriam sa na tých, ktorým končia v lete zmluvy a či by mali/nemali ostať.
Danny DeKeyser - Danny novú zmluvu dostane, tu veľmi nie je o čom uvažovať, čakám tak nejak 4x4 alebo taký podobný term aj money. DeKeyser je jeden z tých najmenších problémov, takže tak.
Alexei Marchenko - Okrem DeKeho je RFA aj tento chalan, taktiež veľmi nie je čo riešiť, nová zmluva, 2 roky za 1 milión na sezónu, možno kúsok viac. March je spoľahlivý vo vlastnej tretine, taktiež nepredstavuje taký problém, aký máme s inými bekmi.
Kyle Quincey - Keďže do áčka potrebujeme nejakým spôsobom dostať Ouelleta, tak nepodpísanie Q by malo byť úplne jasné. Minulá sezóna mu vyšla, no teraz sa tak nejak vrátil k predošlým výkonom , za tie peniaze je pridrahý a je proste navyše. Nemá nám čo dať, zo spodku sa tlačí minimálne jeden hráč. Po sezóne preč ako UFA, trejdovať ho na TDL nebudeme, nemyslím si to.
Túto sezónu už dohráme v zložení takom, aké je, no v budúcom ročníku chcem proste vidieť Ouelleta v áčku, to je ad 1. Ak sa aj prebojuje do prvého tímu, tak situácia je nasledovná:
Kronwall - Ericsson
DeKeyser - Green
Smith/Ouellet (Smitha by sme sa museli zbaviť) - Marchenko
7th D Ouellet
Potrebovali by sme sa zbaviť Smitha napríklad, Ericsson je samozrejme nevymeniteľný. Okrem toho, už pri TDL, ale aj na drafte budú dostupní beci, ktorí by mali vzbudiť náš záujem. Pravdaže hovorím o menách ako Byfuglien, Vatanen (trošku som prehodnotil názor, bol by pre nás upgrade) alebo Yandle (aj napriek faktu, že nehrá tak, ako tomu bolo v časoch arizonských).
Teraz lepšia možnosť:
DeKeyser - Vatanen/Byfuglien
Kronwall - Marchenko
Ericsson - Green
Ouellet zase 7th D
Proste pre XO v súčasnom stave nie je miesto, iba ak sa zbavíme Smitha, ale nebudeme sa snažiť o zisk kvalitného obrancu. Berme na zreteľ, že som absolútne vylúčil Quinceyho, pre toho nie je miesto už vôbec.
Opäť, stav obrany má veľa problémov, ale málo riešení. V spojení s Kennym sa javí ešte ťažšia ako obyčajne. Ericsson monštrum podpísaný do roku 2021, Green do 2018, Kronwall do 2019. Ja osobne by som bol za tú druhú možnosť s niekým Vatanen resp. Byfuglien, ale bez zbavenia sa veľkej zmluvy to asi nepôjde. Ericsson zdá sa pije krv všetkým okrem ľudí v klube.
Ani do jednej možnosti som nezahrnul Kindla, pretože ten je ozaj celkom naviac a nie je možné ho nikam dať, takže jedinou možnosťou preňho ostáva farma.
Útok
Ani v útoku to nie je najružovejšie, tam sa ale aspoň končia zmluvy niekoľkým borcom - Richards, Helm, Miller, Andersson a RFA budú Sheahan, Pulkkinen a Nosek.
Brad Richards - na rok ok, ale zaobišli by sme sa už aj teraz bez neho. Jeho podpis budem hodnotiť kladne iba vtedy, ak sa v play-off o niečo pričiní, dá dôležité góly a zachová sa skúsene vo vypätých momentoch a pomôže nám vyhrať sériu (áno, čítate správne). Jeho miesto pokojne zaujme Athanasiou, rýchlejší, mladší a môže byť rovnako produktívny.
Darren Helm - Mám ho veľmi rád, je to sympaťák, ale nemá zručnosť na to, aby hral v top 6. Takže zostať môže za nižší plat s tým, že bude využívaný v bottom6, na PK, ale to je tak všetko. Osobne si myslím, že Ken mu dá novú zmluvu.
Drew Miller - Tu si tiež myslím, že sa už bez neho zaobídeme. Navyše, utrpel ťažké zranenie a po doliečení by to nemusel byť ten rovnaký Millsy. Má 32 rokov, takže nastal čas, aby sme ho nechali ísť inou cestou. Ale PK unit s Glendeningom vytvoril mimoriadne dobrú, to sa musí nechať.
Joakim Andersson - Má zmysel niečo písať? Hádam nie, každý vieme svoje. Von, čo najskôr, najlepšie hneď.
Riley Sheahan - Myslím si, že u nás má budúcnosť ako bottom6 center, na väčšiu rolu nemá, ale tú menšiu si v pohode zastane. Musí však lepšie využívať svoje telo a bude to ok. Na oslabenie dobrý. Občas sa ukáže výbornou strelou, čo taktiež oceňujem, tipujem 3 roky, sumu nejdem odhadovať.
Teemu Pulkkinen - ...Podľa mňa dlhodobo na NHL nemá, iba v prípade, ak by mal nejakého nahrávača, ktorý by mu servíroval puky do streleckých pozícií. Ako tu už bolo spomenuté. Inak je malý, pri mantineloch nepoužiteľný, jeho strela sa dosiaľ vôbec neuchytila, ani na presilovke, mne osobne by vôbec nechýbal. Uvidíme, čo zvyšných 30 zápasov, či presvedčí o opaku
Tomáš Nosek - Jeho by som za istých okolností videl ako 4th line wingera a náhradu za Millera. Veľa bodov síce nepridá, ale ak bude pracovať na defenzívnej činnosti, tak by sa pokojne mohol v NHL uchytiť.
Súčasné formácie sú poskladané tak, ako sú, ale ako som povedal, tím by potreboval posilu zvonku. Nahliadol by som skôr do budúcej sezóny a ponúkam pár možností usporiadania formácií
1. Bez Helma, Anderssona (pochopiteľne), Pulkkinena, zato s Manthom, Athanasiouom. Miller operuje stále v štvrtom útoku pri jednoročnej zmluve. O Richardsovi ani zmienka, prirodzene. Rovnako nemám miesto pre Pulkkinena, hoci sa to možno niektorým nebude páčiť.
Abdelkader - Zetterberg - Larkin
Tatar - Datsyuk - Mantha
Jurčo - Athanasiou - Nyquist
Miller - Sheahan - Glendening
Každá z prvých troch formácií by mala aj fyzický element a časom by sa zistilo, či takéto zloženie funguje. Ak nie, samozrejme by sa menilo. Taktiež ponúkam aj iné rozloženie, bez Millera, s Nosekom miesto neho vo štvrtej brázde.
Abdelkader - Larkin - Tatar
Nyquist - Zetterberg - Mantha
Athanasiou - Datsyuk - Jurčo
Nosek - Sheahan - Glendening
Táto varianta sa mi osobne tiež páči, Larkinovi by sme odovzdali celý útok na starosť (je o tom síce skoro špekulovať, ale ak preukáže, že jeho vývoj ide rapídnym smerom hore a je jasné, že mieri k hviezdam, tak by som sa nebál tejto možnosti). Zetterberg by sa staral o ďalší vývoj mladej dvojice a Datsyuk by mal ľahšie matchupy pri klasickom IT (ten by sa rozložil medzi tri formácie cca rovnomerne) a na krídle rýchleho Andreasa a fyzicky hrajúceho Jurča.
Treťou variantou je zostava bez Nyquista (ale zato s Vatanenom vzadu), s Millerom alebo Nosekom, vyberte si, Helmom. Hore tiež Athanasiou.
Tatar - Datsyuk - Helm
Athanasiou - Sheahan - Jurčo
Miller/Nosek - Glendening - ??? (niekto z FA)
Tak a prejdime k tej najreálnejšej možnosti, ktorá sa možno naozaj stane. Re-sign Helma, Millera a možno Athanasiou.
Tatar - Datsyuk - Helm
Jurčo - Sheahan - Nyquist
Miller - Glendening - Athanasiou / niekto z FA
Takže, môj názor na blízku či ďalekú budúcnosť už poznáte. Verím, že ste tento vyčerpávajúci, skoro dvetisícslovný príspevok dočítali do samého konca a pridáte svoj názor na konkrétnu situáciu. Vieru v Hollanda som už stratil, ale stále vo mne bliká akási nádej, že nám niečím predsa len vyrazí dych. Snáď sa nemýlim