Steve Yzerman pĹ™ichystal rozluÄŤku. ĂštoÄŤnĂka, kterĂ˝ celĂ˝ svĹŻj profesionálnĂ hokejovĂ˝ Äľivot (od roku 1983) strávil v Detroitu a od roku 1986 byl kapitánem mĂstnĂch Red Wings, uÄľ v pĹ™ĂÄ…tĂ sezĂłnÄ› mezi mantinely neuvidĂme. Na pondÄ›lnĂ tiskovĂ© konferenci oznámil oficiálnĂ konec aktivnĂ kariĂ©ry.
"CĂtĂm Ăşlevu a klid," Ĺ™ekl zástupcĹŻm mĂ©diĂ v Joe Louis ArĂ©nÄ›. "ChtÄ›l bych vÄ…em sdÄ›lit, Äľe jsem se rozhodl odejĂt na odpoÄŤinek, povÄ›sit brusle na hĹ™ebĂk. PoslednĂ sezĂłnu s Red Wings jsem si opravdu uÄľil, vlastnÄ› jsem si uÄľil celou kariĂ©ru v Detroitu."
BÄ›hem tĹ™iadvaceti let nastoupil Yzerman za Rudá kĹ™Ădla k 1514 zápasĹŻm v základnà části, dalÄ…Ăch 196 startĹŻ pĹ™idal v play off. KonÄŤĂ jako nejdĂ©le slouÄľĂcĂ kapitán v dÄ›jinách National Hockey League. V historickĂ˝ch tabulkách zámoĹ™skĂ© soutěľe mu patřà ąestĂ© mĂsto v kanadskĂ©m bodovánĂ (1755 bodĹŻ), sedmĂ© v asistencĂch (1063 nahrávek) a osmĂ© v poÄŤtu vstĹ™elenĂ˝ch branek (692).
"MÄ›l jsem ohromnĂ© Ä…tÄ›stĂ, Äľe jsem mohl hrát za jednu z nejlepÄ…Ăch sportovnĂch organizacĂ. Byl jsem ą»asten, Äľe mohu bĂ˝t součástĂ rodiny IlitchovĂ˝ch a jejich klubu," vyslovil Yzerman podÄ›kovánĂ vlastnĂkĹŻm Red Wings.
UÄľ kdyÄľ vstupoval do nedávno uzavĹ™enĂ© sezĂłny, poÄŤĂtal s tĂm, Äľe bude jeho poslednĂ. Po jejĂm skonÄŤenĂ ale dlouho rozmýąlel, jestli to jeÄ…tÄ› nezkusit. Zdálo se, Äľe svĂ© rozhodnutĂ oznámĂ 1. kvÄ›tna, kdy Detroit prohrál Ä…estĂ© utkánĂ ĂşvodnĂho kola play off s Edmontonem a byl vyĹ™azen. O tĹ™i dny pozdÄ›ji jste ho mohli zastihli opÄ›t v optimistickĂ© náladÄ› a na váľkách, zda skonÄŤit nebo ne.
Od té doby se kaľdý, koho se novináři zeptali - trenéři, přátelé, spoluhráči - vyjadřoval ve stejném duchu. Steve touľà hrát dál, ale má spoustu pochybnostà o tom, zda jeho tělo vydrľà daląà 82zápasovou sezónu.
Začátkem kvÄ›tna oslavil jednaÄŤtyĹ™icátĂ© narozeniny, ale to by samo o sobÄ› jeÄ…tÄ› nebyl dĹŻvod k odchodu do dĹŻchodu. VÄľdy» kolega z tĂ˝mu Chris Chelios, kterĂ˝ je o tĹ™i roky starÄ…Ă, podepsal smlouvu na dalÄ…Ă rok. Yzermanovou kariĂ©rou se vÄ…ak jako ÄŤervená vĂ˝straÄľná nit táhne bolavĂ© koleno, kvĹŻli kterĂ©mu se v lĂ©tÄ› 2002 podrobil nároÄŤnĂ© operaci.
Tehdy pĹ™iÄ…el o 66 zápasĹŻ následujĂcĂ sezĂłny, ale v dalÄ…Ăm roÄŤnĂku uÄľ vynechal jen sedm stĹ™etnutĂ. MoÄľná, Äľe tenkrát (v kvÄ›tnu 2004) se schylovalo ke konci, ale vÄ…e ponÄ›kud paradoxnÄ› pĹ™ekazil zásah pukem do levĂ©ho oka. "Steve chtÄ›l odejĂt podle svĂ©ho scĂ©náře. NechtÄ›l ukonÄŤit kariĂ©ru kvĹŻli zranÄ›nĂ," Ĺ™Ăká souÄŤasnĂ˝ trenĂ©r Columbusu Gerard Gallant, kterĂ˝ byl YzermanovĂ˝m spoluhráčem v osmdesátĂ˝ch letech.
VĂ˝luku vyuÄľil rodák z Cranbrooku k tomu, aby dal odpoÄŤinout svĂ© tÄ›lesnĂ© schránce a nabral novĂ© sĂly. Na začátek sezĂłny 2005-06 ale nebude vzpomĂnat v nejlepÄ…Ăm, jeÄ…tÄ› pĹ™ed ĂşvodnĂm zápasem si pĹ™i trĂ©ninku poranil tĹ™Ăsla a ostrĂ˝ start si pĹ™ipsal aÄľ v devátĂ©m utkánĂ Detroitu. ObdobnĂ˝m problĂ©mĹŻm musel ÄŤelit i v prosinci a vzdal se kvĹŻli nim účasti na olympiádÄ›.
Vynucená pauza mu pomohla, po ĂşnorovĂ© olympijskĂ© pĹ™estávce patĹ™il ve zbytku základnà části k nejlepÄ…Ăm hráčům Red Wings. V play off vynechal kvĹŻli bolestem v zádech ÄŤtvrtĂ˝ a pátĂ˝ duel s Edmontonem. V Ä…estĂ©m se rozlouÄŤil s hokejovou veĹ™ejnostĂ asistencĂ u gĂłlu ÄŤeskĂ©ho ĂştoÄŤnĂka Roberta Langa.
Red Wings uÄľ majĂ pĹ™ipravenĂ© pro svĂ©ho dlouholetĂ©ho kapitána mĂsto ve vedenĂ klubu, bude zvláątnĂm asistentem generálnĂho manaÄľera Kena Hollanda. Yzerman v minulosti opakovanÄ› prohlaÄ…el, Äľe nemá zájem trĂ©novat, i kdyÄľ pĹ™ipouÄ…tÄ›l, Äľe je to nejpĹ™irozenÄ›jÄ…Ă pozice, kde si hokejista mĹŻÄľe uchovat radost ze hry.
KapitánskĂ© "CĂ©ÄŤko" v Detroitu pĹ™iÄ…ijĂ zĹ™ejmÄ› na dres zkuÄ…enĂ©ho obránce Nicklase Lidströma, ÄŤtyĹ™násobnĂ©ho nositele Norris Trophy. ©vĂ©dskĂ˝ bek uÄľ dĹ™Ăve Ĺ™ekl, Äľe pokud by k tomu doÄ…lo, byla by to pro nÄ›ho velká ÄŤest.
Steve dakujeme za skvelych 23 sezon a teÄ…im sa, Äľe budes v strukturach klubu!