Bostonsky Chara s odhodlanim stat sa najlepsim
nhl.com
206 centimetrov meriaci a 116 kilov vaziaci obranca z Trencina v podstate nezmenil vysku od svojich 17-tich. Kratko predtym vsak v priebehu 2 rokov narastol o 15 centimetrov. Uz vsak nebude musiet pocuvat trenerov, ako mu radia aby sa dal radsej na basketbal, alebo nieco ine. Uz nebude zabavou pre svojich spoluhracov, ktori ho sledovali neobratne korculovat po ladovej ploche a robili si posmesky za jeho chrbtom.
Ked Chara dosiahol 22, zvysok tela sa prisposobil jeho vyske a vyvynul sa do takej podoby, za ktoru su teraz v Bostone Bruins neskutocne vdacni. Teraz ma vystroj presne na mieru. Uz nebude musiet korculovat v korculiach, ktore pokope drzali pasky, lepidlo a skrutky. Ani jeho trenery nebudu musiet prisivat kusy latky k spodnej casti jeho dresu, aby zakryli vytrcajuce nohavice.
„Nikdy som to tak daleko nemal dotiahnut. Bol som prilis vysoky, prilis divny, skratka vsetkeho prilis vela.“, hovori Chara. „Nedokazal som nikoho na Slovensku presvedcit, ze dokazem hrat....tak som musel odist z domu.“
To bolo na jar roku 1996, po tom, co Zdeno vymenil 4 kluby na Slovensku a v Cesku a jeho kariera neviedla nikam.
“Ked prisiel do Ottawy, len makal, makal a makal. Nikdo netrenoval usilovnejsie ako „Z“.“, hovori hrac Detroitu Marian Hossa, ktory volakedy hraval za Senators a vyrastal len tri bloky od Zdena Charu v Trencine. „Behaval po schodoch v budove, zdvihal cinky, slapal na bicykli – vsetko preto, aby nabral silu. Ale aj jeho technika noh sa zlepsovala vdaka kratky sprintom a zastaveniam a treningami na mrstnost, ktore robil. Teraz je kazdorocnym kandidatom na Norris Trophy.“
„Je velmi silny.“, hovori o Zdenovi center San Jose Shark, Joe Thornton. „Ak by sme mali sutaz sily na All-Star zapase, tak by urcite...“
Kridelnik Lightning Martin St.Louis: „Stacia mu dva tri kroky a ma pod kontrolou celu sirku klziska. Je to ako sledovat obrovsku skalu, ktora sa ruti presne tym istym smerom ako sa chystate ist vy.“
Je tazke prehliadnut tolko zrucnosti v tak impozantnom baleni. Vsetko to ale zacalo v roku 1996, ked New York Islanders dostali par videonahravok hry Zdena Charu od svojho spolupracovnika na Slovensku. Zdenove pohyby – nie len velkost – ich zaujali. Marshallovi Johnstonovi, v tom case skautovi Islanders, sa zapacilo co videl. Ale potreboval vediet viac o tomto hracovi, ktory predstavoval obrovske riziko a zaroven aj zisk, predtym, nez ho navrhne vedeniu.
“Jeho rozmery boli zrejme na prvy pohlad. Ale zaujala ma vasen s akou hral.“, hovori Johnston. „Poziadal som o pred draftom o rozhovor a jeho charakter a odhodlanie ma dostali.“
Islanders si vybrali najvyssieho muza v historii NHL v tretom kole draftu 1996. Ale tu spolupraca s Johnstonom neskoncila. Po prichode do severnej Ameriky a posobeni v Prince George vo rychlej Western Hockey League odohral Chara pat priemernych sezon za Islanders. Potom ho zachranil opat Johnston, tentoraz ako generalny manazer Ottawy Senators. Ten ho ziskal vymenou za Alexeia Jasina v roku 2001. Senators tiez ziskali vyber v prvom kole draftu a vybrali si Jasona Spezzu. Tato vymena bola jednoznacnou vyhrou pre Senators.
.Byvaly GM Sens, John Muckler, spomina na casy, ked spolupracoval s Wayne Gretzkym v Rangers a Chara sa prave presadzoval do NHL. Pocas rozkorculovania tymov Rangers a Islanders prisiel Gretzky k lavicke a hovori: „To, ze musim hrat proti obrancom ako je on, co maju postavu ako basketbalisti, je dovod, aby som skoncil.“
Chara zacal s hokejom pomerne neskoro. Do 7 rokov nevedel korculovat. Viete si to predstavit? Ale Zdeno mal pri sebe niekoho, kto mu pomohol premenit sa z vysokeho cloveka na obrovskeho obrancu. Vsetko to zacal Zdenek Chara. Zdenov otec bol pretekarom v zapaseni Grecko-rimskym stylom a reprezentoval Ceskoslovensko v roku 1976 v Montreale. Bol narodnym majstrom po dobu 11 rokov. Takze zapasenie, bicyklovanie a trening zdedil Zdeno po svojom otcovi.
Ale svojej voli vdaci za to, ze je tam, kde je.
„Dlho sa mu nedarilo presvedcit inych o svojich hokejovych schopnostiach.“, spomina center Canucks Pavol Demitra, ktory je tiez z Trencina. „Potreboval dostat sancu....a tu mu dali az v Ottawe.“
A teraz celi Chara novej vyzve ako kapitan Boston Bruins. Podpisal s nimi pred sezonou 2006-07, ale hned prva sezona bola dost sklucujuca. Ale to sa vsetko zmenilo ked si tym zobral pod taktovku Cladue Julien a Bruins, na cele s Charom, explodovali az na vrchol vychodnej konferencie. Zdeno si v 60 zapasoch pripisal 14 golov, 21 asistencii a uctihodnych +22 v statistike +/-.
“Je to velka pocta byt kapitanom tymu.“, povedal Chara o svojom postaveni. „Som pocteny, ze mozem byt veducou osobnostou tymu. Ale to neznamena, ze som jediny. Mame viac ako dost hracov, ktori dokazu potiahnut muzstvo. Nie je to na pleciach len jedneho cloveka. Mame Marca Savarda, Aarona Warda, Andrewa Ferenca, P.J. Axelsona,...je ich dost, ktori dokazu potiahnut ked to je potrebne. Je to skvela partia.“
Partia, ktoru daval dokopy GM Chiarelli. GM zaroven veri, ze prave bremeno kapitanskej pozicie bolo dovodom Zdenovych problemov v sezone 2006-07. Zaroven zistil, ze je v tyme par hracov, ktori si este len zvykaju na novu posilu v kabine.
“Dostava velku podporu od spoluhracov.“, hovori Chiarelli, ktory prisiel do Bostonu v roku 2006 z Ottawy, kde zastaval post asistenta GM. „Vidite to casto na hracoch, ktori menia tym. Potrebuju cas, aby si zvykli na nove mesto, okolie, trenerov. Mozete si to vsimnut aj na hracoch, ktori menili tymy toto leto. Niektori maju stale problemy s etablovanim sa. Cez to prechadzal Zdeno v prvej sezone. V druhej to uz bolo uplne ine. Dokaze velmi dobre zvladnut mnozstvo minut na lade. Hrat tak dobre, alebo este lepsie ako v Ottawe. Statisticky ma nabeh na najlepsiu sezonu v kariere.“
Dnes si uz Chara nepamate, ked zacal pocitovat, ze patri medzi elitu NHL.
“Co sa tyka mentalnej pohody, asi to zacalo ked ma konecne povolali do slovenskej reprezentacie pre majstrovstva sveta v roku 1996.“, Chara zmurkol. „Ale to bolo len take nakopnutie. Vymena do Ottawy, dovera, ktoru som dostal od Jacques Martina, ktory ma vyuzival na branenie najlepsich hracov... Pre mna to bol dlhy proces.“
Najlepsia rada aku Zdeno dostal?
„Moj otec hovoril: „Ak nieco robis, rob to naplno. Nerob to polovicato, nechci byt priemer.“ Nedavali mi mnoho sanci kvoli mojej vyske, ale otec mi povedal, ze ked som zvladol zaklady gymnastiky a akrobatiky, zvladnem aj hokej, pretoze je to vsetko o pohybe, vyuziti vybusnej sily v kombinacii s mojou vyskou.“
Chara nenavidi otazky o svojej vyske, alebo vyske svojho otca (186cm), resp. mamy (173cm) a sestry (183cm). Ale ci sa mu to paci, alebo nie, vo svojich 17-tich rokoch a s 206 centimetrami bol zvlastnostou na ladovej ploche....aspon na chvilu. Ale vnimanie Zdena Charu v hokejovom svete sa zacalo rychlo menit. Prvykrat v roku 1996, ked si zaplatil cestu na draft do St.Louis a dokazal si zabezpecit pohovor s minimalne pol tuctom tymov.
“Povedal nam, ze najlepsie miesto pre neho je Western Hockey League.“, hovori Johnston. „Chcel sa naucit hrat na uzkom klzisku a vediet branit seba aj spoluhracov, aby bol cim skor pripraveny hrat v NHL.“
Do svojej vymeny do Ottawy spravil prve kroky, aby sa z obra stal uspesny obranca.
Martin: “Mali sme stastie. Svoje uvodne potiaze prekonal v tyme Islanders. Videli sme, ako sa zlepsil a boli sme zedavi, kde su jeho moznosti v praci s pukom a rychlostou v nasom ofenzivnom tyme. Hra s nasimi sikovnymi hracmi mu naozaj sedela.“
„Urcite nevyhra ziadnu tanecnu sutaz.“, smeje sa Martin, „Ale jeho pohyby nie su zle. Nebal som sa ho pouzit v akejkolvek situacii. V jeho pripade plati, ze cim vacsie, tym lepsie co sa tyka eliminovania najlepsich hracov supera, hlavne ked sa zacne hrat tvrdo.“
V clanku je aj anketa: Kto je najlepsi NHL obranca v tejto sezone?
54% Zdeno Chara
22% Mike Green
11% Dan Boyle
8% Nicklas Lidstrom
3% Niekto iny
1% Keith Duncan
25.2. 14:12
[nhltv]
http://www.nhl.tv/team/console.jsp?catid=618&id=34661[/nhltv]
_______
praca skorpi; c.